BC Place Stadium, Vancouver

bc place stadium vancouver In het hart van downtown Vancouver ligt het BC Place Stadium. Dit stadion is te herkennen aan het opvallende 'marshmallow dak'. BC Place Stadium is tevens het thuishonk van de BC Lions en de Vancouver Whitecaps. Ook vinden hier (muziek)evenementen en ceremonies plaats, zoals de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in 2010.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lichtshow

Het plafond van het BC Place Stadium kan op donkere avonden met allerlei kleuren worden verlicht. Deze 'Noorderlicht show' vindt zeer regelmatig plaats en maakt het stadion ook voor bezoekers van een afstandje een bijzonder fenomeen. Bij speciale gelegenheden zijn er BC Place Stadium aangepaste shows. Zo werd de Engelse vlag geprojecteerd ter verwelkoming van Paul McCartney en vormde een enorme klaproos een ereteken voor de Canadese Veteranen.

Bezoek het stadion

Je kunt dichter bij het BC Place Stadium komen via het openbaar vervoer of, lekker Hollands, met de fiets. Heb je geen tijd om het stadion eens goed van dichtbij te bekijken? Je kunt op de website een virtuele tour volgen: https://www.bcplacestadium.com/index.php/virtual-tour.html

Geschiedenis

Wereldexpo

Het BC Place Stadium werd gebouwd ter ere van de 'World Exposition on Transportation and Communication', kortweg de Expo '86, die in Vancouver plaatsvond. De Expo was een bijeenkomst van verschillende landen en had als thema 'Transport en communicatie: de wereld in beweging - de wereld in contact'. Het stadion werd ontworpen door Studio Philips Barrett. Opvallend aan het ontwerp is het opblaasbare en oprolbare dak, dat iets weg heeft van een luchtballon. De bouw van het stadion begon in april 1981. De officiële opening was ongeveer drie jaar later, op 19 juni 1983. Het stadion was toen niet alleen het eerste overdekte stadion in Canada, maar ook het eerste stadion met een niet-gesteunde koepel. De kosten voor het BC Place Stadium waren naar schatting circa 126 miljoen Canadese dollar, exclusief renovaties.

Evenementen

In de loop der jaren vonden diverse belangrijke evenementen plaats in het BC Place Stadium, waaronder de 'Viering van het Leven' voor Paus Johannes Paulus de Tweede in september 1984. De Expo '86, waarvoor het stadion gebouwd werd, werd bijgewoond door de Britse prins Charles en prinses Diana. Beter in het geheugen liggen waarschijnlijk de Olympische en Paralympische Winterspelen die in 2010 werden gehouden in Vancouver. Voor de derde keer organiseerde Canada de Spelen. En met succes: Canada voerde de medaillespiegel aan met maar liefst veertien keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons. De Verenigde Staten moesten het dat jaar doen met een derde plek op de ranglijst.

Dakproblemen

Vanwege problemen met het dak werd het stadion in 2010 gesloten voor een grootschalige renovatie. Tijdens die renovatie werd een enorm openschuifbaar dak aangelegd. Het openen en sluiten daarvan kost slechts twintig minuten, waardoor zomerfestivals en football wedstrijden ook tijdens een fikse regenbui kunnen plaatsvinden. Het luchtballondak is 100 bij 85 meter, het heeft daarmee precies dezelfde afmetingen als het veld.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan