Salt Lake City, Utah

Great Salt Lake Salt Lake City Salt Lake City is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de staat Utah. De stad wordt aan de oostzijde omgeven door de Wasatch Mountains, een prachtig skioord waar in 2002 de Olympische Winterspelen plaatsvonden. De bergen zijn ideaal voor wintersport en zomerse wandelingen; Salt Lake City (en directe omgeving) is niet zonder reden door National Geographic uitgeroepen tot een van de beste 'hiking cities' van de Verenigde Staten. Ten noordwesten van Salt Lake City ligt het immense Great Salt Lake, het grootste zoutmeer op het westelijk halfrond met veel recreatiemogelijkheden. Salt Lake City zelf is het centrum van de mormoonse kerk, met Temple Square als hoofdkwartier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Temple Square

In het hart van Salt Lake City, tussen North en South Temple Street, ligt de populairste toeristische attractie: Temple Square. Op een oppervlakte van 40.000 vierkante meter bevinden zich verschillende mormoonse gebouwen, waaronder de hoofdgebouwen van de mormoonse kerk, de Salt Lake Temple en het Tabernacle. De Salt Lake Temple uit 1893 is het wereldwijde icoon van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en vormt het hart van Temple Square. Je mag de Salt Lake Temple niet betreden. In het Visitor Center staan mormonen voor je klaar om je op sleeptouw te nemen voor een rondleiding langs de tentoonstellingen en schaalmodellen van de tempel.

Temple Square in Salt Lake City met de mormoonse tempel

Tabernacle

In het Tabernacle mag je wel binnenkijken. Ontwerper Brigham Young, leider van de mormonen en stichter van de stad, wilde niet dat pilaren het zicht van het publiek zouden belemmeren en ontwierp een zelfdragend dak. Dit kwam bovendien ten goede aan de akoestiek, die verbluffend is. Het orgel met meer dan 11.000 pijpen is een van de grootste pijporgels ter wereld. Het Salt Lake Tabernacle is het thuis van het Grammy Award-winnende Mormon Tabernacle Choir.

Salt Lake City, Tabernacle op Temple Square

Family History Library

Tegenover het Tabernacle vind je de grootste genealogische bibliotheek ter wereld. Hier liggen miljoenen documenten en naslagwerken met gegevens over geboorte- en sterfdata van families uit tientallen landen. Van over de hele wereld komen mensen naar deze bibliotheek in Salt Lake City om informatie over hun voorouders te zoeken. De data gaan tot ongeveer vijfhonderd jaar terug. In eerste instantie was de bieb bedoeld voor mormonen, om zo hun verre familie op te kunnen sporen en hen te kunnen bekeren tot het mormoonse geloof. Nu is de plek belangeloos (gratis) opengesteld voor alle geïnteresseerden.

Salt Lake City Family History Library

Church History Museum en Joseph Smith Building

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het in het Church History Museum van Salt Lake City om de mormonen en de mormoonse kerk. Naast schilderijen, gebruiksvoorwerpen en beeldhouwwerk vind je hier ook grotere kunstobjecten, waaronder een orgel. Het museum ligt naast de Family History Library, aan Temple Square. Direct naast Salt Lake Temple en het Salt Lake Tabernacle vind je het grote Joseph Smith Memorial Building. Naast restaurants, een lobby en receptiezalen is er een bioscoop waar regelmatig gratis door de kerk geproduceerde films te zien zijn. Bovenin Joseph Smith Memorial Building heb je een mooi uitzicht op Temple Square en het Capitoolgebouw. Er bevinden zich twee restaurants.

Salt Lake City, het Joseph Smith Memorial

Beehive House

Naast Joseph Smith Memorial Building ligt Beehive House, gebouwd in 1854 in opdracht van Brigham Young. Het mooie huisje, in New-Englandstijl en met groene luiken, is omgebouwd tot museum. Je vindt er een expositie over het leven van mormonen-leider Young. Er worden dagelijks verschillende rondleidingen georganiseerd.

Beehive House Salt Lake City

Cathedral of the Madeleine

Volg je de South Temple Street in oostelijke richting, dan is de prachtige Cathedral of the Madeleine niet te missen. Deze kathedraal is na de bouw in 1909 weinig veranderd. Bekijk de acht waterspuwers, de glas-in-loodramen en het mooie gotische interieur.

Cathedral of the Madeleine Salt Lake City Utah

Utah State Capitol

Het regeringsgebouw van Utah staat in Salt Lake City en lijkt erg op het Capitoolgebouw in Washington DC. Naast de senaat is ook het Hooggerechtshof (State Suprême Court) er ondergebracht. Het State Capitol staat op nog geen tien minuten wandelen ten noorden van Temple Square. Van maandag tot en met vrijdag zijn er tours. Deze beginnen bij de oostelijke ingang van het gebouw.

Utah State Capital in Salt Lake City

Musea

In het Pioneer Memorial Museum, gelegen naast het Capitool, ga je terug naar de tijd van de pioniers. Hoe zag het leven van de eerste kolonisten eruit? Waarom reisden pioniers duizenden kilometers naar Salt Lake City en wat droegen zij bij zich? Op deze vragen vind je hier een antwoord. De collectie van het museum wordt gezien als de grootste verzameling van relikwieën ter wereld. In het Utah Museum of Natural History kom je alles te weten over de natuurlijke geschiedenis van de staat Utah. Je krijgt niet alleen informatie over gesteenten en mineralen, maar ook over lokale planten en dieren. Het museum ligt vlak bij Fort Douglas, een oude militaire post uit 1862. Hier ligt ook het Fort Douglas Military Museum.

Museum of Natural History in Salt Lake City

Omgeving

Bonneville Salt Flats

De Great Salt Lake Desert is bekend vanwege de Bonneville Salt Flats, een uitgestrekte zoutvlakte langs Interstate 80, tussen Salt Lake City en Wendover. Het heeft een oppervlak van meer dan honderd vierkante kilometer en kan van november tot mei bedekt zijn met een laagje sneeuw of water. In de overige maanden kun je de zoutvlakte betreden en vinden er vaak races plaats. Races vinden plaats op de perfect vlakke Bonneville Speedway, op zestien kilometer van Wendover. Half augustus vindt hier de Speed Week plaats, half september het evenement World of Speed.

Zoutvlakte van de Bonneville Salt Flats bij Salt Lake City

Antelope Island State Park

In het Great Salt Lake liggen tien eilanden. Met een oppervlakte van meer dan honderd vierkante kilometer is Antelope Island het grootst. In Antelope Island State Park graast een grote bizonkudde en er leven gaffelbokken en dikhoornschapen. Het eiland ligt in het zuidoostelijke deel van het meer en is bereikbaar via een brug en per boot.

Antelope Island State Park nabij Salt Lake City

Cottonwood Canyon

Ten oosten van Salt Lake City liggen de de Big Cottonwood Canyon en Little Cottonwood Canyon. De kloven werden door een rivier uitgesleten. Je kunt het gebied bereiken via de Big Cottonwood Canyon Scenic Byway (Highway 190), deze biedt goede wandel- en fietsmogelijkheden. De meest populaire wandelroute (5 km) leidt naar de meren Blanche, Florence en Lillian. Deze tocht is vrij inspannend; de tocht naar de meren Mary, Martha en Katherine is wat makkelijker.

Cottonwood Canyon nabij Salt Lake City

Vervoer

De UTA (Utah Transit Authority) verzorgt bus- en tram-, en metroverbindingen in Salt Lake City. De meer dan vijftig kilometer aan lightrailverbindingen (trams, metro's), wordt TRAX genoemd. De bovengrondse metro en lightrail kunnen je vanaf verschillende plaatsten in Salt Lake City vliegensvlug naar uptown of downtown brengen. Een retourticket kost $5 dollar per persoon (info 2015). Greyhound zorgt voor busvervoer naar plaatsen buiten de stad. Je kunt Salt Lake City ook verkennen door middel van een sightseeingtour, waarbij je op verschillende plaatsen in en uit de bus kunt stappen.

Feiten

Staat Utah
County Salt Lake County
Oppervlakte 285 km²
Hoogte 1.288 meter
Inwonersaantal 186.000
Tijdszone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Ondanks het feit dat Salt Lake City vaak met winterse taferelen geassocieerd wordt, heeft de regio een gematigd klimaat. In de winter ligt er sneeuw en is het maximaal een aantal graden boven het vriespunt. In de omringende bergen vriest het overdag en valt de meeste sneeuw. De lentes in Salt Lake City zijn winderig en nat, met maxima van 12 graden in maart tot 22 in mei. De zomers in Salt Lake City zijn lang, droog en warm, met maxima tussen 28 en 34 graden. De luchtvochtigheid is laag. Het beste seizoen om Salt Lake City te bezoeken is de herfst, het is dan 20-25 graden.

Sport

In Salt Lake City werden de Olympische Winterspelen van 2002 gehouden. Vooral de Nederlandse schaatsers deden het goed: Gerard van Velde won de 1.000 meter met een wereldrecord en Jochem Uytdehaage schaatste drie wereldrecords. De ijsbaan, Olympic Oval, werd speciaal voor de Spelen gebouwd.

Als wintersportliefhebber mag je de goede sneeuw van Salt Lake City niet missen. Ga bijvoorbeeld naar Park City, vanaf het vliegveld een half uur rijden. Vanaf daar kun je met een kabelbaan naar boven. Eenmaal boven kom je terecht op de plaats waar de Olympische snowboardkampioenschappen en de grote slalom plaatsvonden. Een ander bekend wintersportgebied is Snowbird in de Wasatch Range van de Rocky Mountains.

Geschiedenis

Salt Lake City werd gesticht op 24 juli 1847 door een groep mormoonse pioniers onder leiding van Brigham Young. Tot die tijd werd Utah, dus ook Salt Lake City, bewoond door verschillende inheemse stammen - onder wie het Pueblovolk (Anasazi). De groep bestond uit 143 mannen, drie vrouwen en twee kinderen, allen aanhangers van de Church of Jesus Christ of Latter-day Saint (Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen). Ze waren vanuit het westen op de vlucht geslagen na religieuze conflicten en geweld. Aangezien de stad gesticht werd aan de oever van het grote zoutmeer (the Great Salt Lake), kreeg de stad de naam 'Salt Lake City'.

Meteen na aankomst begonnen de mormonen met het bewerken van het land voor het verbouwen van voedsel. Ook maakten ze plannen voor de bouw van de Salt Lake Temple. In 1853 begon de bouw; veertig jaar later was het project op Temple Square eindelijk afgerond. Toen in 1869 de transcontinentale spoorlijn voltooid werd, was Utah verbonden met het oosten en westen. De 'City of the Saints' trok veel bezoekers en de landbouw maakte langzaam plaats voor mijnbouw: vanaf 1860 tot 1920 werden er honderden koper-, goud- en zilvermijnen geopend in de bergen rond de stad.

Het einde van de negentiende eeuw vormde een keerpunt in het leven van de mormonen. De mormoonse kerk maakte officieel een einde aan de polygamie. Bovendien werd Utah in 1896 de 45e staat van de Verenigde Staten, met Salt Lake City als hoofdstad. Tijden van modernisering braken aan. Het State Capitol en andere historische gebouwen verrezen. Elektrische trolleys vormden begin twintigste eeuw het openbaar vervoer. In 1930 werden de trolleys door bussen vervangen.

In 1995 werd Salt Lake City aangewezen om de Winterspelen van 2002 te organiseren. Verschillende Olympische gebouwen worden tot op heden gebruikt voor het opleiden van atleten en voor nationale en internationale sportevenementen.

Economie

In het vroege verleden was de landbouw in Salt Lake City de belangrijkste bron van inkomsten. Tegen het einde van de negentiende eeuw namen de staalindustrie, mijnindustrie en olieraffinaderijen die plaats in. Door het organiseren van de Olympische Spelen heeft Salt Lake City veel inkomsten vergaard uit toerisme; deze sector is sterk in opkomst. Daarnaast zijn tegenwoordig grote industrieën, waaronder diverse nutsbedrijven, belangrijk voor de economie. Door de centrale ligging in het westen van de Verenigde Staten wordt Salt Lake City ook wel 'het kruispunt van het westen' genoemd. Met de aanleg van Interstate 15 is de stad een belangrijke doorvoerplaats voor goederen geworden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan