Utah

Utah heeft veel te bieden. Zo zijn de bergen van Utah goede wintersportgebieden, die dan ook in 2002 als locatie voor de Olympische Winterspelen dienden. Daarnaast liggen er veel bekende nationale parken, waaronder Zion National Park, Bryce Canyon National Park en Monument Valley. De hoofdstad Salt Lake City is de thuisbasis van de Latter-Day Saints, ofwel Heiligen der Laatste Dagen of mormonen, een jonge en strikte stroming binnen het christendom.

Feiten

Bijnaam: The Beehive State
Hoofdstad: Salt Lake City
Grootste stad: Salt Lake City
Bevolking: 2.817.000
Oppervlakte: 219.887 km²
Toetreding tot de VS: 4 januari 1896
Officiële website: www.utah.gov

Vlag & Seal

Vlag Utah Seal Utah

Cultuur/Geschiedenis

Voor de komst van kolonisten werd het gebied bewoond door verschillende indianenstammen, waaronder de Anasazi en later de Navajo, die tegenwoordig nog steeds gebieden als Monument Valley tot hun leefgebied rekenen. Door de vele droge woestijngebieden werd Utah lang met rust gelaten door kolonisten. Toen Mexico in 1821 onafhankelijk werd verklaard van het Spaanse koninkrijk, werd Utah opgenomen bij Mexico. In 1850 werd het gebied uitgeroepen tot het Utah Territory en uiteindelijk zou Utah in 1896 toegevoegd worden aan de Verenigde Staten van Amerika.
 
In 1847 werd de stad Salt Lake City gesticht in wat toen nog een grote wildernis was. De oprichters waren leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook wel mormonen genoemd. De Kerk van de mormonen bestond toen pas 17 jaar. De oprichter, Joseph Smith, beweerde in een visioen te hebben gehoord van Jezus Christus dat geen enkele bestaande christelijke stroming helemaal juist was en er daarom een nieuwe Kerk opgericht moest worden.
 
De geschiedenis deze geloofsovertuiging heeft zijn wortels oorspronkelijk in het oosten van het land. Toen er echter onenigheid ontstond trok een grote groep mormonen richting het zuidwesten, waar ze in de wildernis Salt Lake City stichtten en het benoemden tot hun heilige stad.

Feesten

4 juli wordt groots gevierd in Provo. Het staat zelfs bekend als een van de grootste festiviteiten van het land omtrent Onafhankelijkheidsdag. De hoogtepunten van deze feesten zijn de Stadium of Fire-concerten, de grote optocht en de luchtballonnen.

Culinair

Utahs officiële snack is ‘Jell-O’, een soort gelatinepudding of gel met fruitsmaak, waar ook salades mee worden gemaakt. Deze salades zijn een soort gegelatineerde mengsels van groente of fruit, soms met kaas, noten en pretzels.
 
Vooral door de mormoonse geschiedenis (volgens het mormoonse geloof is het nuttigen van alcohol verboden) zijn de alcoholwetten in Utah erg streng. De staat heeft dan ook de laagste alcoholconsumptie in de hele VS. Een populaire variant op bier die er veel gedronken wordt is het alcoholvrije Apple Beer.

Klimaat

Utah heeft over het algemeen een droog (woestijn)klimaat. Door de vele bergen kan het klimaat echter per regio behoorlijk verschillen. Vooral in het zuiden, aan de grens met Arizona, valt erg weinig neerslag, hoewel er in de zomer sprake kan zijn van enkele moessonbuien. In de Wasatchbergen, die deel uitmaken van de Rocky Mountains, valt juist veel neerslag, meestal in de vorm van sneeuw. De temperaturen in Utah zijn extreem. Zo kan het in de zomer erg heet worden en worden er (met uitzondering van de bergachtige gebieden) regelmatig temperaturen van ver boven de dertig graden bereikt. ’s Nachts daalt de temperatuur echter flink, wat te maken heeft met de hoogte waarop Utah ligt. De winters zijn koud en het kan, vooral in het noorden, behoorlijk vriezen, soms tot wel 18 graden onder nul.

Beste reistijd

De lente is het meest geschikte seizoen om naar Utah te gaan. Het is dan nog niet heel warm en er zijn ook nog niet zoveel toeristen. In de bergen ligt in de winter altijd sneeuw, wat Utah ook een populaire bestemming maakt voor skivakanties.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan