Rockefeller Center, New York

Rockefeller Center, New York Het Rockefeller Center in New York is een complex van negentien commerciële gebouwen die samen 89.000 vierkante meter in beslag nemen tussen 48th en 51th Street. De gebouwen liggen in Midtown Manhattan en werden tussen 1930 en 1939 gebouwd in opdracht van de familie Rockefeller. Architect Raymond Hood ontwierp de gebouwen in art-decostijl. De kosten van het project bedroegen 250 miljoen dollar, een enorm bedrag voor die tijd. Een van de bekendste gebouwen van het Rockefeller Center is de Radio City Music Hall.

Algemeen

Top of the Rock

Een perfecte locatie om de skyline van New York vanuit een ander perspectief te bewonderen, is door kaartjes te kopen voor het Top of the Rock Observation Deck. Rond de 70ste verdieping zijn drie uitzichtplatforms. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de skyline vol wolkenkrabbers.

Rockefeller Center, New York

Rockefeller Center Tour

Ga mee op tour en ontdek alles over de historie en architectuur van Rockefeller Center. De tour voert je langs de belangrijkste gebouwen, tuinen en ruimtes. Tickets kun je bij Top of the Rock Box Office kopen, of vooraf via internet. Let op: de tours zijn er alleen in het Engels en zijn 's ochtends (wijzigingen voorbehouden).

NBC Studio Tour

Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toegaat van de bekendste Amerikaanse tv-programma’s? Ga dan mee met een rondleiding door de studio’s van NBC, gevestigd in 30 Rock en bekijk de attributen, kostuums en elektronica die bij opnames gebruikt worden. Tours vertrekken vanaf de NBC Experience Store. Het is verstandig je kaartjes vooraf (online) te reserveren.

Radio City Music Hall

De Radio City Music Hall behoort tot de bekendste podia van New York. Er staan vrijwel dagelijks grote namen uit de muziek- en entertainmentindustrie op de planken. Zo nu en dan vinden er ook nog grote filmpremières plaats. Bestel tickets voor een concert, bezoek een show van de beroemde Rockettes (dansgroep) of ga mee met een tour door het mooie gebouw in art-decostijl.

Geschiedenis

John D. Rockefeller

John D. Rockefeller Jr. huurde in januari 1929 een lap grond van de Columbia University. Zijn doel was om er kantoor- als appartementencomplexen te laten bouwen, en ook hotels en een operagebouw voor de Metropolitan Opera. De economische omstandigheden en de beurscrash in oktober 1929 veranderden zijn plannen. De Metropolitan Opera voorzag problemen met betalen van de huurovereenkomst, waarop Rockefeller besloot het hele project zelf te financieren. Hij huurde het grondgebied voor 27 jaar (met een optie tot verlenging), trof een kredietregeling met de bank en verkocht een aantal olieaandelen, zodat hij financiële tegenvallers op zou kunnen vangen.

Zo startte Rockefeller het grootste private bouwproject van zijn tijd, bijgestaan door hoofdarchitect Raymond Hood en opzichter John R. Todd. Op 12 mei 1930 startte de bouw, waaraan ongeveer 40.000 man werkte. Een foto die werd gemaakt van elf bouwvakkers die lunchen op 256 meter hoogte werd wereldberoemd als 'Lunch atop a Skyscraper'. Het eerste gebouw, 30 Rockefeller Plaza, werd in mei 1933 geopend.

Rockefeller Center, New York

Van leegstand naar wachtlijst

Na de opening van Rockefeller Center was de economie nog altijd wankel en er dreigde een Tweede Wereldoorlog. Het gebouwencomplex beleefde echter gouden tijden. Entertainment speelde hierin een grote rol onder het motto 'Don't give people what they want, give them something better'. Sinds 1931 staat er rond Kerst een gigantische kerstboom bij Lower Plaza en gedurende de wintermaanden kan er geschaatst worden op de ijsbaan die zijn intrede deed in 1936. Aan het eind van de jaren dertig kwamen er dagelijks 125.000 mensen naar het Rockefeller Center, was ruim 90% van het centrum verhuurd en kwam er 10 miljoen dollar aan huur binnen. In 1946 waren alle ruimtes bezet en stonden er vierhonderd potentiële huurders op de wachtlijst. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de oorspronkelijke veertien gebouwen aangevuld met het Lehman Brothers-gebouw en vier torens aan de westkant van de Avenue of the Americas, waarmee het aantal gebouwen op negentien kwam.

The Today Show

Vanaf de jaren vijftig maakte televisie een sterke opmars. Om de concurrentie bij te houden, zond Rockefeller Center vanaf 14 januari 1952 dagelijks The Today Show uit. De show wordt nog steeds uitgezonden en is een van de langstlopende Amerikaanse tv-programma’s ooit. Een ander tv-debuut was voor de kerstboom van 30 Rockefeller Plaza, die zijn opwachting maakte tijdens The Howdy Doody Show. De boom werd ieder jaar uitbundiger opgetuigd. Zo hingen er in 1953 zesduizend glimmende ijspegels in de boom, die werden verlicht door enorme rode lampen. In 1954 werden daar trompet spelende engelen aan toegevoegd.

Met ups en downs

In 1960 overleed de grondlegger van het Rockefeller Center. Het centrum was echter in goede handen en groeide gestaag door, het succes kelderde jaren later met de oliecrisis van 1973. Het welvaartsniveau van de Amerikanen daalde en er stonden voor het eerst weer ruimten leeg in Rockefeller Center. Ook de Radio City Music Hall kreeg de zaal niet meer vol. In 1976 was er een lichtpuntje: het Rockefeller Center werd uitgeroepen tot het tweede meest belangrijke ‘piece of architecture’ in Amerika. Toch ging het de gebouwen niet voor de wind. In 1978 moest de staat New York de Radio City Music Hall redden, waarna het gerenoveerd werd en een jaar later heropende.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw keerde het tij. Het Rockefeller Center stroomde weer vol en de kerstboom straalde als nooit tevoren. Deze koers werd in de jaren negentig voortgezet. Zo werd een concert van Frank Sinatra in 1990 vijf keer uitverkocht voor een (toen ongekend) bedrag van vijftig dollar per ticket.

John D Rockefeller
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan