Brooklyn Bridge, New York

Brooklyn Bridge, New York De Brooklyn Bridge is een van de bekendste bouwwerken van New York en behoort tot de beroemdste bruggen ter wereld. De 1.825 meter lange brug stamt uit 1883 en verbindt het eiland Manhattan met Brooklyn. Oorspronkelijk werd het de 'New York and Brooklyn Bridge' gedoopt, later werd dit afgekort tot Brooklyn Bridge. Dagelijks steken meer dan 4.000 voetgangers en 3.100 fietsers de brug over.

Activiteiten

Wandelen

De meest populaire manier om de Brooklyn Bridge te bewonderen is te voet of per fiets. De 'Pedestrian Walkway' scheidt voetgangers van het motorverkeer. Let op: ook fietsers begeven zich op deze baan. Een wandeling naar de overkant duurt ongeveer twintig minuten. Het uitzicht op (Lower) Manhattan is het allermooist tijdens zonsondergang.

Je bereikt de Brooklyn Bridge door vanuit Brooklyn de ingangen aan de Tillary/Adams Street te nemen, of via de trappen op Prospect Street tussen Cadman Plaza East en West. Vanaf Manhattan loop naar de brug via het einde van Centre Street of via de zuid-trappen van het Brooklyn Bridge-City Hall IRT metrostation. Als je aan het einde van de brug richting Brooklyn loopt, is het leuk om een bezoek te brengen aan de Brooklyn Borough Hall en de Brooklyn Heights Promenade.

Brooklyn Bridge, New York

Geschiedenis

Roebling en Zn.

De eerste ontwerpen voor de Brooklyn Bridge kwamen van de hand van de Duitse immigrant John Augustus Roebling. Roebling ging bij zijn ontwerp uit van de neogotische stijl, waarbij het accent op de puntige hoeken boven de wandelpaden lag. De Duitse architect zou de voltooiing van de brug niet meer meemaken: bij een ongeluk kwam zijn voet klem te zitten tussen een veerboot en een pijler. De tetanusinfectie die daarop volgde, werd zijn dood. Zijn zoon, Washington Roebling, nam het project over, maar ook hij had het geluk niet aan zijn zijde. Omdat hij gekweld werd door diverse ziekten en infecties, zorgde zijn vrouw, Emily Warren Roebling, zorgde voor de communicatie tussen haar man en de projectuitvoerders.

Brooklyn Bridge, New York

Een brug bestand tegen olifanten

De brug opende op 24 mei 1883 en gold op dat moment als de langste hangende brug ter wereld. In totaal had de bouw 15,5 miljoen dollar gekost en circa 27 mensenlevens tijdens de constructie. Bij de officiële opening waren enkele duizenden mensen aanwezig. De toenmalige president Chester A. Arthur en de burgemeester van New York, Franklin Edson, liepen over de brug naar Brooklyn om daar begroet te worden door de burgemeester van Brooklyn, Seth Low. Destijds was de Brooklyn Bridge de enige verbinding tussen Manhattan en Brooklyn. Alleen al op de dag van de opening staken 1.800 voertuigen en 150.300 mensen de brug over.

Juist dit succes werd een aantal mensen fataal, zes dagen na de opening. Omdat het gerucht rondging dat de brug op instorten stond, brak er paniek uit en werden twaalf mensen onder de voet gelopen. Met de dood tot gevolg. Als reactie hierop liet circusdirecteur P.T. Barnum op 17 mei 1884 een parade van 21 olifanten over de brug lopen om de stabiliteit hiervan aan te tonen. Er was (en is) geen enkele reden om te twijfelen over de sterkte van de brug. De zijkanten zijn bijvoorbeeld zo ontworpen dat deze zesmaal meer windkracht aankunnen dan gangbaar is. In de loop der tijd zijn circa 250 extra kabels toegevoegd om de brug verder te verstevigen. In 2009 werd bovendien grootschalig onderhoud uitgevoerd ter waarde van 275 miljoen dollar. Dit was een reactie op het instorten van een brug in Minnesota, twee jaar eerder. Men vroeg zich af of de veiligheid van oude bruggen in de VS nog wel gegarandeerd kon worden.

De eerste sprong

De eerste persoon die van de Brooklyn Bridge sprong, was Robert Emmet Odlom. Zijn sprong, op 19 mei 1885, werd echter hem fataal. Hij viel plat op het water en overleed aan inwendige verwondingen. Een jaar later beweerde New Yorker Steve Brodie de eerste te zijn die een sprong vanaf de Brooklyn Bridge had overleefd. Hoewel het hem grote faam opleverde, is het tot op heden onduidelijk of Brodie de sprong daadwerkelijk gewaagd heeft.

Brooklyn Bridge, New York

Brug in de spotlights

In 1980 werden voor het eerst lichtjes aangebracht op de brug. Hierdoor vormt deze ook vandaag de dag een populaire attractie in de avond. De brug inspireerde in de loop der jaren diverse schrijvers, liedjesschrijvers en filmmakers. Iedere film of televisieprogramma met New York als decor laat beelden zien van de Brooklyn Bridge. Voorbeelden zijn Kate & Leopold (2001), Deep Impact (1998), Once Upon A Time In America (1984) en It Happened in Brooklyn (1947).

Na de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, vluchtten veel mensen uit Manhattan via de Brooklyn Bridge.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan