New York

‘I Love NY’ is een uitspraak die overal terug te vinden is. De tekst staat op dekbedden, truien, sleutelhangers, ondergoed, mokken, kerstballen; je kunt het zo gek niet bedenken. ‘The City that Never Sleeps’ trekt oneindig grote stromen mensen aan, zowel zakenmensen als toeristen. New York is echter meer dan alleen de stad New York City: de staat heeft onder andere prachtige natuur te bieden.

Feiten

Bijnaam: The Empire State
Hoofdstad: Albany
Grootste stad: New York City
Bevolking: 19.490.000
Oppervlakte: 141.299 km²
Toetreding tot de VS: 26 juli 1788
Officiële website: www.ny.gov

Vlag & Seal

Vlag New York Seal New York

Cultuur/Geschiedenis

Hoewel er ook al vroeg Italianen en Britten in het gebied aanwezig waren, speelden Nederlanders een belangrijke rol in de geschiedenis van New York. In de jaren 1720 kwamen ze aan op een schip van de West-Indische Compagnie (WIC). Hun doel was de bonthandel in de Hudsonvallei te beschermen. Manhattan werd overgekocht van de indianen voor een klein bedrag. In 1674 ruilden de Nederlanders het echter voor Suriname, waarna het gebied in Engelse handen viel.
 
New York hoorde bij de oorspronkelijke dertien Amerikaanse koloniën en tekende de Onafhankelijkheidsverklaring van 1776. De staat groeide uit tot een economisch centrum en was voor veel immigranten de eerste stop op weg naar hun avontuur in het ‘beloofde land’. Het werd een echte immigrantenstaat en in New York City zijn op deze manier veel etnische wijken ontstaan als Little Italy, Chinatown, Koreatown en Little India.
 
Als je wilt ontsnappen aan de drukte van New York City, kun je in het noordwesten bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de bekende Niagarawatervallen. Daarnaast heeft New York veel staatsparken en twee grote natuurreservaten.

Feesten

Naast de nationale feestdagen worden er in New York veel feesten gevierd die door de immigranten zijn meegenomen, zoals het joodse Nieuwjaar (Rosch Haschanà). Op deze dagen zijn verschillende bedrijven en winkels gesloten.

Culinair

Aangezien er veel immigranten wonen, kun je in New York City culinaire invloeden van over de hele wereld vinden. Zo kun je in de wijk Chinatown terecht voor Chinees en Vietnamees, terwijl je in Little Italy kunt aanschuiven voor pizza.
 
New York heeft ook veel eigen versies van bekend voedsel. Beroemde voorbeelden zijn ‘New York-style cheesecake’ en ‘New York-style pizza’.
 
Een New Yorkse uitvinding op culinair gebied is de Waldorfsalade. Deze salade werd in 1893 bedacht door Oscar Tschirky, een medewerker van het Waldorf-Astoria Hotel, in het centrum van New York. De originele Waldorfsalade bestaat uit alleen stukjes appel en selderij met wat mayonaise, maar later werden daar ook nog walnoten en rozijnen aan toegevoegd.

Klimaat

In New York heerst een vochtig continentaal klimaat, wat inhoudt dat er grote temperatuurschommelingen zijn. Bovendien kan het klimaat erg variëren per regio. Over het algemeen vriest het ’s winters enkele graden en valt er redelijk veel sneeuw. De zomers duren vrij lang en worden gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid. De maximumtemperatuur ligt vrijwel overal in New York rond de 25 graden.

Beste reistijd

Om de hitte en benauwdheid van de zomer en de koude sneeuwstormen van de winter te voorkomen, kun je het best in het voor- of najaar gaan, hoewel de temperaturen dan redelijk variabel zijn.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan