World Trade Center, New York

One World Trade Center, New York Het World Trade Center (WTC) was een van de beroemdste gebouwen ter wereld. Het complex bestond uit zeven gebouwen en werd vooral gekenmerkt door de hoge Twin Towers. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001, waarbij de twee torens volledig werden vernietigd, werd er hard gewerkt aan de wederopbouw van dit internationale handelscentrum. Het nieuwe gebouw is nu geopend en draagt de naam 'One World Trade Center'.

Algemeen

One World Trade Center

Waar vroeger de Twin Towers stonden, restte na de aanslagen van 9/11 slechts een kale, woeste vlakte die men 'Ground Zero' noemde. In 2002 werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw WTC. Daniel Libeskind kwam als winnaar uit de bus. Hij ontwierp één toren met een hoogte van 541 meter, oftewel 1776 voet. Dit getal staat symbool voor de onafhankelijkheid. De glanzende toren werd aanvankelijk 'Freedom Tower' gedoopt, maar werd later hernoemd tot One World Trade Center. In oktober 2012 bereikte de toren een hoogte van 442 meter, het was daarmee weer het hoogste gebouw van Amerika. Sinds het voorjaar van 2015 kun je het One World Observatory bezoeken voor een magnifiek uitzicht over New York. Een lift brengt je in minder dan één minuut naar de top. In de lift zie je beelden van Manhattan door de jaren heen. Vanaf daar kijk je uit over de oceaan en het Empire State Building, dat opeens relatief klein lijkt. Je kunt toegangskaartjes het beste vooraf (online) kopen om lange wachtrijen te omzeilen: je krijgt dan een specifieke tijd toegewezen waarop je naar binnen mag.

One World Trade Center, New York

9/11 Memorial

Het monument voor de slachtoffers van 11 september, dat ‘Reflecting Absence’ wordt genoemd, bestaat uit twee vijvers die precies op de plek van de Twin Towers liggen. Via een aantal omliggende gebouwen krijgen bezoekers toegang tot deze vijvers. Op de wanden van de vijver staan de namen van de bijna 3.000 mensen die omkwamen tijdens de aanslagen op het WTC, het Pentagon en in Pennsylvania (het neergestorte vliegtuig). Ook staan de namen vermeld van de personen die het leven lieten tijdens de aanslag op het WTC in 1993.

9/11 memorial, New York

9/11 Museum

Het opvallende museum, dat zich grotendeels ondergronds bevindt, ligt direct naast het 9/11 Memorial. Het gedeelte dat boven de grond uitsteekt lijkt op een in elkaar gestort gebouw, wat uiteraard refereert aan de puinhopen die achterbleven na de aanslagen. In het paviljoen staan twee grote driepoten die oorspronkelijk deel uitmaakten van de Twin Towers. De indrukwekkende collectie bestaat onder andere uit resten van het World Trade Center, autowrakken, getuigenissen van overlevenden, foto's, persoonlijke voorwerpen van slachtoffers en veel media-opnamen. Je kunt een Ground Zero Tour volgen: een rondleiding langs het Memorial en Saint Paul's Chapel, waarbij een gids je op indrukwekkende wijze over de ramp vertelt.

Geschiedenis

De belangrijkste stad op aarde

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende voor de Verenigde Staten het begin van een nieuwe, hoopvolle periode. Het land was als machtigste natie ter wereld uit de oorlog gekomen. New York was al een wereldstad, maar wilde nu uitgroeien tot de belangrijkste stad op aarde. Daartoe werd het plan gesmeed om een internationaal handelscentrum op te richten in het hart van de stad, waar alle bedrijven gevestigd werden die een aandeel hadden in de handel via New York: het World Trade Center.

Om de honderden bedrijven te kunnen herbergen, moest het WTC bestaan uit een aantal reusachtige gebouwen. Dat plan stuitte aanvankelijk op veel bezwaar, men dacht dat dit afbreuk zou doen aan de skyline van New York en vond dat het een zinloos, geldverspillend project was dat voortkwam uit grootheidswaanzin. De broers David en Nelson Rockefeller, een rijke zakenman en de gouverneur van de staat New York, trokken zich daar weinig van aan en zamelden geld in. Uiteindelijk stemde de overheid in met het plan om een World Trade Center te bouwen in Lower Manhattan, het stadsdeel waar alle grote bedrijven waren gevestigd.

Zeven gebouwen

Er zouden zeven gebouwen komen: de Twin Towers (417 en 415 meter hoog), de North en South Plaza Buildings (als aanvulling op de Twin Towers), een gebouw voor de Amerikaanse douane (vanwege het internationale karakter), een hotel en nog een toren waarin later verschillende overheidsinstanties zouden komen. De architect van het project was Minoru Yamasaki. Iemand vroeg hem later waarom hij niet koos voor één toren met 220 verdiepingen. Hij antwoordde: ‘Het moet wel binnen de menselijke maat der dingen blijven’.

Het WTC werd officieel geopend in 1973. Hoewel het aanvankelijk niet gemakkelijk was om alle ruimten verhuurd te krijgen, betaalde het bedrijf Silverstein Properties in 2001 ruim 3 miljard dollar om de gebouwen voor 99 jaar te leasen. Er werd een verzekering afgesloten ter waarde van 3,55 miljard dollar.

twin towers wtc New York

Terrorisme

Op 26 februari 1993 plaatste een Pakistaanse terrorist een bestelwagen in de parkeergarage onder het WTC met daarin 682 kilogram aan explosieven. Het plan was om een van de torens te destabiliseren, zodat deze de andere toren mee zou nemen in zijn val. De aanval had zes doden en duizenden gewonden tot gevolg. Jaren later werden zes islamitische extremisten tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld vanwege hun betrokkenheid bij de aanslag. De Amerikaanse overheid richtte een gedenkteken op voor de slachtoffers.

In de ochtend van 11 september 2011 vlogen twee vliegtuigen de Twin Towers binnen. De explosie die daardoor ontstond, leidde tot een grote brand en het uiteindelijke instorten van beide torens. De vliegtuigen bleken gekaapt door moslimextremisten. De zeven andere gebouwen van het World Trade Center raakten zwaar beschadigd door de instortende torens. Er raakten bijna drieduizend mensen gewond bij de aanslagen. Het beeld van de brandende torens was live op televisie te volgen en staat bij velen op het netvlies gegrift.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan