Lake Placid, New York

Lake Placid New York Lake Placid is een rustig dorpje in een mooie omgeving. Het dient als een uitvalsbasis voor de 46 High Peaks en wintersportactiviteiten. Lake Placid is met name bekend om het feit dat er tweemaal de Olympische Winterspelen plaatsvonden, namelijk in 1932 en in 1980. Veel Amerikanen denken nog steeds weemoedig terug aan de ijshockeywedstrijd tegen Rusland in 1980, waarbij een groep amateurs het grote Russische team wist te verslaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Adirondack Park

Lake Placid is gelegen in Adirondack Park, het grootste park van het Amerikaanse vasteland. Het park bestaat uit meer dan 3.000 meren en telt talloze rivieren en stroompjes. Verder liggen er hoge bergen, die bekend staan als de Adirondack of de 46 High Peaks. Veel bergbeklimmers gebruiken als Lake Placid als uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door het ruige gebergte van de High Peaks.

Adirondack Park, New York

Lake Placid Center for the Arts

In dit kunstcentrum staat visuele en uitvoerende kunst centraal. Er worden het hele jaar door muziek- dans- en theatervoorstellingen opgevoerd. Daarnaast kun je er filmvoorstellingen en visuele kunst bekijken.

Lake Placid Olympic Museum

In het Lake Placid Olympic Museum wordt de vlam van de Winterspelen uit 1932 en 1980 nog steeds levend gehouden. Kom erachter hoe een klein stadje als Lake Placid erin slaagde om twee keer de Olympische Winterspelen te mogen organiseren en verdiep je in de sportieve prestaties die geleverd werden. Het museum heeft een uitgebreide collectie, die onder andere bestaat uit fakkels, medailles, schaatsen en allerlei andere voorwerpen die herinneren aan de Spelen. Uiteraard wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de 'Miracle on Ice' uit 1980.

Springschans Adirondack New York

Zomeractiviteiten

De omgeving van Lake Placid is niet alleen geliefd om zijn wintersportmogelijkheden: ook in de zomer zijn er allerlei activiteiten mogelijk. Zo kun je er mountainbiken, fietsen door de Adirondacks of een ritje maken met de gondel naar de top van de Whiteface-berg. De 46 High Peaks zijn erg geliefd onder wandelaars en bergbeklimmers en ook de Northville-Placid Trail is een populair wandelgebied. De meer dan 200 kilometer lange route loopt van Lake Placid dwars door Adirondack Park naar Northville. Onderweg kom je langs schitterende meren en natuur. Daarnaast heeft Lake Placid een golfbaan, die in 1898 als een van de eerste golfbanen in de VS werd aangelegd. De Ausable-rivier is gedurende het hele jaar geschikt voor vliegvissen.

Lake Placid New York

Winteractiviteiten

Naast gebruikelijke wintersporten als skiën en snowboarden is het in de buurt van Lake Placid ook mogelijk om te ijsklimmen. Tussen november en maart is het ijs van de Adirondack stevig genoeg om te beklimmen. Verder kun je schaatsen op de beroemde Speed Skating Oval in Lake Placid of langlaufen over bijvoorbeeld de Jackrabbit Trail. Misschien heb je wel geluk dat er een belangrijk sporttoernooi in Lake Placid plaatsvindt, waarbij je professionale atleten aan het werk kunt zien.

Lake Placid New York

Feiten

Staat New York
County Essex
Oppervlakte 4 km²
Hoogte 549 meter
Inwoners 2.600
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers in Lake Placid zijn aangenaam, met een temperatuur die kan oplopen tot 25 graden. De winters zijn daarentegen erg koud, met een gemiddelde temperatuur die rond de -5 blijft hangen. 's Nachts kan het zelfs wel 25 graden vriezen. Doordat er vrijwel elke winter een dik pak sneeuw valt, is het uitstekend gebied voor wintersport.

Geschiedenis

Lake Placid werd aan het begin van de negentiende eeuw gesticht, vanwege de nabije ligging van ijzermijnen. In 1845 arriveerde Gerrit Smith in het gebied. Hij kocht een groot stuk land rondom het dorp en gaf een gedeelte daarvan aan voormalige slaven om zijn steun aan de anti-slavernij te tonen. Een andere abolitionist, John Brown, hoorde over de acties van Smith en besloot naar de streek te trekken. Hij kocht eveneens een lap grond op, dat later bekend werd als het Freed Slave Utopian Experiment.

Tegen het eind van de negentiende eeuw werd het gebied een populaire vakantiebestemming voor de rijkere bovenlaag uit de regio. Cruciaal voor de populariteit was de Lake Placid Club, die gevestigd was in een plaatselijk hotel. Aangezien de club ook in de winter geopend bleef, speelde het een belangrijke rol in de ontwikkeling van wintersport. De wintersportmogelijkheden werden snel uitgebreid, waardoor het in 1921 al mogelijk was om te schansspringen, schaatsrijden en skiën.

Acht jaar later lukte het een lokale inwoner de IOC te overtuigen dat Lake Placid de beste wintersportmogelijkheden van het land had, waarna het stadje werd gekozen als gastheer voor de Olympische Winterspelen van 1932. In 1980 zou Lake Placid voor de tweede keer de Winterspelen organiseren. Het werden met name voor Amerikaanse ijshockeyfans legendarische Spelen: het team van de VS dat uit amateurs en studenten bestond, versloeg het professionele Russische team met 4-3, waarna het in de finale de gouden medaille wist te bemachtigen. De wedstrijd werd in de volksmond 'Miracle on Ice' genoemd.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan