Finger Lakes, New York

Finger Lakes, New York In het westen van Upstate New York ligt een groep lange, smalle meren die vanwege hun gelijkenis met vingers de Finger Lakes genoemd worden. De twee langste, Cayuga Lake en Seneca Lake, vormen het centrum van de regio en behoren tot de diepste wateren van het land. Ze zijn ongeveer zestig kilometer lang en 5 tot 6 kilometer breed. De meren in de Finger Lakes-regio worden omringd door honderden watervallen, glooiende heuvels met wijngaarden, charmante dorpjes en meer dan 25 staatsparken. In de meeste staatsparken zijn campings en bij veel watervallen (ook in staatsparken) kan gezwommen worden. Naast wijn wordt er in deze regio ook veel maple syrup gemaakt. Het is, samen met de gebieden rond de Great Lakes, een gebied waar de suikeresdoorn voorkomt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Letchworth State Park

Bij Castile, in het uiterste westen dat eigenlijk al niet echt meer bij de Finger Lakes-regio hoort, ligt een bosrijk staatspark dat niet onder doet voor de mooiste Finger Lakes-parken. De Genesee-rivier heeft er een kloof uitgesleten (ook wel ‘Grand Canyon of the East’ genoemd), die mooie uitzichtpunten en drie grote watervallen kent.

Letchworth SP

Glenn H. Curtiss Museum

Ga je verder in zuidoostelijke richting, dan bereik je Hammondsport aan de staart van Keuka Lake. Hier draait het allemaal om Glenn Curtis, een lokale held en pionier op het gebied van luchtvaart en werktuigbouwkunde. Tot de tentoonstellingen behoren antieke vliegtuigen, motoren en boten. Op je route, bij Dansville, ligt Stony Brook State Park. Tussen de beboste heuvels vind je een diep ravijn. Vanaf de kliffen heb je zicht op verschillende watervallen en rotsformaties. Vooral de Upper Falls is de moeite waard.

Watkins Glen SP

Watkins Glen State Park

Van de zuidelijke oever van Keuka Lake is het maar een half uur rijden naar de zuidelijke kant van Seneca Lake. Hier ligt wat velen het mooiste staatspark van de regio vinden: Watkins Glen. Met negentien watervallen tussen de 1 en 18 meter hoog en de Gorge Trail die de waterstroom door de kloof volgt, is het een park dat je zeker niet mag missen. De Gorge Trail voert je van de Main Entrance naar de Upper Entrace door tunnels, over bruggen en achter watervallen langs. Ook lopen er wandelpaden langs de kloofrand. In de zomer rijdt er een shuttlebus tussen beide ingangen. De trails zijn vaak vanaf half mei tot in oktober geopend. Een andere bezienswaardigheid vlak bij het park is de Watkins Glen International, een racecircuit waar in de zomer vaak wedstrijden gereden worden.

Watkins Glen SP

Ithaca

Vanaf Watkins Glen is het ongeveer drie kwartier rijden naar het zuidelijke punt van het volgende meer: Cayuga Lake. Hier ligt de plaats Ithaca, waar je een aantal kloven en watervallen binnen handbereik hebt. Beroemd is de Ithaca Falls, een waterval van 45 meter hoog en 53 meter breed. Op een steenworp afstand liggen het Buttermilk Falls State Park en Robert Treman State Park. Ook hier vind je watervallen, wandelpaden en uitzichtpunten. In het Robert Treman-park ligt een wandelpad langs twaalf watervallen, waaronder de 35 meter hoge Lucifer Falls. Hier kun je heel mooi zien hoe de rivier zich een weg baant door het lager gelegen landschap. In Ithaca zijn bovendien twee musea: het Cayuga Nature Center en het Museum of the Earth (onderdeel van het Paleontological Research Institution).

Ithaca Falls

Taughannock State Park

Aan de westelijke oever van Cayuga Lake ligt de Taughannock Falls, een van de mooiste watervallen van het noordoosten van de VS. Via de Gorge Trail (1,5 kilometer one-way) loop je naar de voet van de 66 meter hoge waterval, die uitkomt in een diepe kom. Andere paden brengen je juist naar uitzichtpunten boven de waterval. Aan de oever van Cayuga Lake ligt een haven en een strand.

Taughannock Falls

Sonnenberg Gardens en Mansion State Historic Park

Aan de noordelijke kant van de meren liggen ook een aantal interessante bezienswaardigheden. In Canandaigua, een plaats aan het gelijknamige meer, is een groot landgoed te bekijken. Het ligt op een zonovergoten heuvel en kreeg daarom de naam Sonnenberg. Het landhuis uit 1887, dat veertig kamers telt, is opgesteld voor publiek. Ook de tuinen en de kassen zijn te bezoeken. Bij het landgoed vind je tevens het Finger Lakes Wine Center met de beste wijnen uit de regio.

Women’s Rights National Historical Park

Dit museum in Seneca Falls bestaat uit vier verschillende gebouwen, waaronder de locatie waar de allereerste Women’s Rights Convention in juli 1848 plaatsvond. Thema’s van de tentoonstellingen zijn het gevecht voor burgerrechten en gelijkheid en de wereldwijde strijd die ook vandaag de dag nog gevoerd wordt.

Finger Lakes, New York

Montezuma National Wildlife Refuge

Aan het noordelijke eind van Cayuga Lake ligt een zogenaamd ‘overflow’-gebied. Door overstromingen van Cayuga Lake ontstond er rond de Seneca-rivier een groot moeras, dat het leefgebied van trekvogels vormt. De Wildlife Drive, een route van 5,5 kilometer, is de belangrijkste attractie. De weg leidt je langs een compleet scala van leefomgevingen die in het reservaat voorkomen, van open water en graslanden tot moerassen. In de winter en vroege lente kan de weg gesloten zijn.

Montezuma National Wildlife Refuge

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de omgeving van de Finger Lakes is er sprake van een gematigd landklimaat, wat inhoudt dat er vier seizoenen zijn, met warme zomers en koude, sneeuwrijke winters. In de zomer ligt de temperatuur meestal boven de 20 graden. In de winter ligt de temperatuur doorgaans net onder het vriespunt en valt er veel sneeuw.

Geschiedenis

De vroegste bewoners van het Finger Lakes-gebied was de Iroquois, een groep van verschillende inheemse stammen. Tijdens de koloniale periode vanaf de zeventiende eeuw zochten andere stammen hun bescherming bij de Iroquois, die vrij sterk waren. Toch verloren de stammen aan het eind van de achttiende eeuw de controle over het gebied en braken er onderling stammenoorlogen uit, die gestimuleerd werden door onder andere de Britse kolonisten. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog trokken de indianenstammen zich gedwongen terug in reservaten, waardoor het land bij de Finger Lakes bewoond kon worden door Amerikanen. Er verrezen steeds meer dorpen en steden. Tegenwoordig is het gebied druk bezocht door toeristen, die op zoek zijn naar ontspanning en recreatie bij en op de meren.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan