Lake Mead National Recreation Area, Nevada

Lake Mead Nevada Midden in de droge woestijn ten oosten van Las Vegas, Nevada ligt een van Amerika's grootste stuwmeren: Lake Mead. Vroeger stroomde hier de Colorado-rivier, maar na de aanleg van de Hoover Dam ontstond het 180 kilometer lange stuwmeer. De imposante dam is een populaire attractie, net als het recreatiegebied rondom Lake Mead. Je kunt er varen, zonnebaden en wandelen. Ook zijn er toeristische routes langs de oevers. Het water van het stuwmeer wordt gebruikt voor de irrigatie van de landbouwgebieden in het zuiden van Californië en voor de drinkwatervoorziening van verschillende gemeenschappen. Het gebied telt veel woestijnplanten en -dieren, waarvan sommige soorten alleen daar voorkomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hoover Dam

De 222 meter hoge en 280 meter lange Hoover Dam reguleert het water van de voorheen erg onstuimige Colorado-rivier. De dam is opengesteld voor bezoekers. Voordat je met je auto of camper de parkeerplaats bereikt, moet je langs een  controlepost. Om een goed beeld van de dam te krijgen, ga je naar het bezoekerscentrum/museum en bezoek je de verschillende uitzichtpunten. Wandel ook over de hoge Mike O'Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge (ook wel de Hoover Dam Bypass genoemd). Het uitzicht vanaf de brug op de dam is erg indrukwekkend. Het is ook mogelijk de dam vanbinnen te bekijken. Tickets voor deze tours zijn al vanaf 90 dagen van tevoren verkrijgbaar via de website van het Bureau of Reclamation.

De Hoover Dam in Lake Mead bij Las Vegas

Scenic Drives

Heb je rondgekeken bij de Hoover Dam en wil je meer van de omgeving zien? Vanaf de dam bereik je heel makkelijk de Lakeshore Drive. Aan het begin van de twintig kilometer lange toeristische route vind je het Alan Bible Visitor Center met tentoonstellingen en een 3D-schaalmodel van het gebied. De toeristische route loopt verder via Boulder Beach, een kiezelstrand met toegang tot het water. Bij de Las Vegas Boat Harbor, ook op de route, kun je rondvaarten boeken en bootjes huren. De Lakeshore Drive sluit aan op de Northshore Road - een alternatieve route van Vegas naar Zion. Deze weg leidt je door de kale rotslandschappen en de Mojave-woestijn. De leukste stop is de Redstone Dune Trail. Via deze wandelroute zie je grote rode zandsteenformaties. Rijd je door naar het noorden, dan kom je langs de afslag naar het prachtige Valley of Fire State Park (zie hieronder).

Lake Mead Lakeshore Drive

Valley of Fire State Park

Valley of Fire State Park is een van de allermooiste staatsparken van de VS. Het heeft de allure van een nationaal park. Bezoek Valley of Fire onderweg van/naar Las Vegas - Zion, op weg van/naar de Hoover Dam of maak een dagtripje vanuit Vegas. Valley of Fire staat bekend om de vuurrode rotsformatie. Interessante stoppunten en wandelroutes zijn de Elephant Rock, de Fire Wave Trail en Rainbow Vista.

Valley of Fire State Park

Lake Mohave

Lake Mohave is het 'kleine broertje' van Lake Mead. Ook dit meer ontstond door de aanleg van een dam; de Davis Dam. Lake Mohave strekt zich zo'n 100 kilometer uit vanaf de Hoover Dam tot de Davis Dam bij de plaatsen Laughlin (Nevada) en Bullhead City (Arizona). In Bullhead City kun je materiaal huren om te kajakken, duiken en vissen. Via een zijweg van de Davis Dam Road kun je een stuk langs de oostelijke oever rijden.

Lake Mohave bij Nevada

Feiten

Staat Nevada, Arizona
Oppervlakte 750 km²
Opgericht 13 oktober 1936
Bezoekers per jaar 8.000.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger), Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Geschiedenis

Voordat de Hoover Dam, Lake Mead en Lake Mohave werden aangelegd, werd het gebied voornamelijk bewoond door indianen. Archeologische vondsten duiden op het bestaan van verschillende indianenculturen van 8.000 tot 10.000 jaar geleden, toen er nog een koeler klimaat heerste. Sommige indianen leefden van de jacht, terwijl anderen leefden in de grotten of gewassen verbouwden. Er zijn onder andere sporen gevonden van aardewerk, speren en handbogen.

De eerste kolonist die in aanraking kwam met de indianen was Jedediah Smith, die in de late jaren 1820 over de Virginia- en de Coloradorivier voer, op zoek naar bont om te verhandelen. Langzamerhand kwamen er steeds meer blanke kolonisten naar het gebied, met name na de aanleg van een spoorweg en de ontdekking van goud en zilver in de bergen van Zuid-Nevada. Mormoonse kolonisten stichtten kleine gemeenschappen en er werden mijnen aangelegd.

Er kwam steeds meer behoefte aan een manier om de kracht van de rivieren te controleren, waardoor het idee ontstond om een dam aan te leggen. Vanaf 1900 werden de Black Canyon en de Boulder Canyon onderzocht als mogelijke plek om een dam te bouwen, die naast watercontrole ook moest zorgen voor irrigatie en opwekking van hydro-elektrische energie. In het kader van het vergroten van de werkgelegenheid tijdens de Grote Depressie gaf het Congres in 1928 toestemming om het Boulder Canyon Project op te zetten. Begin 1931 werd begonnen met de bouw. Boulder City ontstond als huisvestingsplaats voor de arbeiders. Aangezien er nog nooit eerder zo’n grote betonnen constructie gebouwd was, ontstonden er voortdurend nieuwe complicaties en vertragingen. De bouw van de dam, die later vernoemd werd naar president Herbert Hoover, kostte uiteindelijk aan meer dan honderd mensen het leven en werd pas afgerond in 1936.

Door de aanleg van de Hooverdam werd het reservoir Lake Mead gecreëerd, dat vernoemd werd naar Elwood Mead, de toenmalige afgevaardigde van het landwinningbedrijf. Het pas aangelegde meer trok duizenden bezoekers naar het gebied. Op 11 augustus 1947 werd het gebied omgedoopt tot Lake Mead National Recreation Area en in 1964 uitgebreid met het Mohavemeer en het Shivwitplateau. Door de groei van het watergebied moesten omliggende dorpen geëvacueerd  worden: de ruïnes van deze plaatsen zijn bij een lage waterstand nog te zien.

Tegenwoordig stijgt het bezoekersaantal nog steeds en komen er jaarlijks miljoenen toeristen naar het gebied om te genieten van de vele recreatiemogelijkheden en de bijzondere natuur.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan