Hooverdam, Nevada

Hooverdam Nevada De Hoover Dam werd gebouwd tussen 1931 en 1936 en dam reguleert de waterstroom van de eens onstuimige Colorado River. De aanleg van de dam had als voornaamste doel een betrouwbare watertoevoer en goedkope elektriciteit te leveren voor het omringende woestijngebied. Daarin was voornamelijk de stad Las Vegas, Nevada , 48 kilometer westelijker, belangrijk. De Hoover Dam wekt tegenwoordig energie op voor de staten Nevada, Arizona en Californië. Door de aanleg van de dam is Lake Mead ontstaan, dat jaarlijks veel toeristen trekt vanwege de vele recreatiemogelijkheden. Vanaf het bezoekerscentrum heb je een mooi uitzicht op het bouwwerk en de woestijnachtige, rotsrijke omgeving.    

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tours

De Hoover Dam valt onder het beheer van het Bureau of Reclamation, het aannemersbedrijf dat ook verantwoordelijk was voor de aanleg van de dam. Het Bureau of Reclamation organiseert verschillende rondleidingen. De Powerplant Tour (30 minuten) biedt je toegang tot Penstock Viewing en de generatoren waarmee energie wordt opgewekt. Een gids vertelt je meer over de werking hiervan en over de dam in het algemeen. De Hoover Dam Tour (60 min) geeft je daarnaast toegang tot de tunnels van de Inspection Galleries, je krijgt een uniek kijkje in de dam. Deelname aan een rondleiding geeft ook toegang tot het bezoekerscentrum, waar je terecht kunt voor tentoonstellingen over de dam en een informatieve film. Bezoek je alleen het bezoekerscentrum, dan kun je ter plekke je kaartje kopen voor $10 (wijzigingen voorbehouden). De Dam Tour boek je ook ter plaatse. Wil je de Powerplant Tour doen, dan moet je van tevoren online je kaarten kopen.

Hooverdam

Hoover Dam Museum

Dit museum in Boulder City leert je alles over de ingewikkelde architectuur van de stuwdam. Ook krijg je een indruk van de gevaren en problemen die de bouw met zich meebracht. Tot de collectie behoren onder andere foto's en persoonlijke verhalen/dagboeken van de bouwvakkers die de barre omstandigheden trotseerden om het enorme bouwwerk op te richten. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00. De toegang is enkele dollars per persoon.  

Hooverdam

Lake Mead National Recreation Area

Door de aanleg van de Hoover Dam ontstond er een stuwmeer in de diepe canyons die eens de Colorado Rivier omringden. Door de dam, die het rivierwater tegenhoudt, overstroomden de canyons ervoor en liepen ze vol met water. Het ontstane meer is tegenwoordig bekend als Lake Mead en heeft een oever van 1130 kilometer. In de omringende Recreation Area kun je zwemmen, kanoën/kajakken, varen, duiken, vissen en kamperen. Hoewel de meeste bezoekers komen voor urenlang waterplezier, kun je in Lake Mead National Recreation Area ook prima wandelen. Ruim 87% van het park bestaat uit Mojave-woestijn, en wandeling voert je langs rotsformaties van allerlei kleuren. De beste periode voor een wandeling is tussen november en maart. Bezoek je Lake Mead in de zomer, plan je wandeling dan vroeg in de ochtend.  

Hooverdam

Vervoer

Je kunt de Hoover Dam bereiken vanuit zowel Nevada (Highway 95, daarna 93) als Arizona (Highway 93). Je kunt je voertuig voor de dam parkeren en eroverheen wandelen, maar je kunt ook met je auto of (kleine) camper (langzaam) over de dam rijden. Voor je de parkeerplaats bij de dam op mag, wordt je auto of camper gecontroleerd. Geniet van het uitzicht dat je vanaf de dam hebt en bekijk het immense bouwwerk vanaf de hoge Mike O'Callaghan-Pat Tillman Memorial Bridge. Je kijkt dan de duizelingwekkende diepte in. 

Feiten

Staat Nevada, Arizona 
Hoogte 221,4 meter
Lengte 379 meter
Tijdzone  Pacific Time Zone (9 uur vroeger dan in Nederland) 

Geschiedenis

De stad die alles te maken heeft met dit grote bouwproject is Las Vegas. Voordat men in 1931 begon met de aanleg van de Hoover Dam was er namelijk te weinig water aanwezig in de gokstad. Sterker nog: er waren niet eens waterleidingen en de omgeving is een van de droogste regionen van de VS. De dam moest tevens het water reguleren van de voorheen erg onstuimige Coloradorivier, die in het voorjaar vaak voor flinke overstromingen zorgde, maar in de zomer bijna opdroogde. De Grote Depressie, de financiële crisis die begon in 1929, had bovendien grote werkloosheid veroorzaakt. De aanleg van de dam kon dus extra werkgelegenheid creëren. Uit het hele land stroomden arbeiders toe om te werken aan het tot dan toe grootste bouwproject van Amerika. 

Er werkten in totaal 21.000 arbeiders aan de dam; op elke afzonderlijke bouwdag waren gemiddeld 3500 bouwvakkers actief. Hierdoor kon de dam in 1936, twee jaar voor de geplande einddatum, worden voltooid. De bouwvakkers en het begeleidend personeel werden zolang ondergebracht in het daarvoor opgerichte Boulder City. Tijdens de bouw kwamen "officieel" 96 mensen om het leven door bijvoorbeeld verdrinking, een val van grote hoogte of vallende stenen. Bijzonder aan de architectuur van de Hooverdam is dat deze bestaat 215 uit verticale blokken die aan elkaar bevestigd zijn. Meer over de constructie dan deze bijzondere dam leer je in het Hoover Dam Museum, Boulder City.   

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan