Palm Springs, Californië

Palm Springs 'Hollywood's desert playground', zoals Palm Springs ook wel genoemd wordt, was tot enkele decennia geleden het domein van filmsterren en golfende gepensioneerden. Tegenwoordig hebben ook snowbirds, hipsters en hikers de zonnige plaats ontdekt. Retro en chique worden gecombineerd; van glazen bungalows - ontworpen door beroemde architecten - tot vintage hotels en hippe bars. Palm Springs is een leuke stopplaats tussen de Grand Canyon/Phoenix en Los Angeles.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Palm Springs Aerial Tramway

De Palm Springs Aerial Tramway is de grootste roterende kabelbaan van de wereld. Deze kabelbaan stijgt bijna twee kilometer en biedt een prachtig uitzicht over de Chino Canyon en het omringende gebied. Het beginpunt (Valley Station) ligt op 800 meter hoogte en ongeveer twaalf minuten later sta je op 2.596 meter hoogte. De vloer van de trams draait; tijdens de rit draai je twee keer rond. Op deze manier mis je niets van het uitzicht. Bovenaan de kabelbaan vind je een restaurant en bij het dalstation staan de authentieke trams die vanaf de opening in 1963 gebruikt werden.

Aerial Tramway

Palm Springs Art Museum

In dit museum, dat in 1933 werd gesticht, vind je een bijzondere collectie van moderne kunst, glaswerken, indiaanse en Meso-Amerikaanse kunst. De vaste collectie bevat onder andere werken van Charles Russell en Ruscha. Er vinden vaak evenementen plaats en in het bijbehorende worden vaak professionele muziek- en toneelvoorstellingen opgevoerd.

Palm Springs

Architecture and Design Center

Hoewel Palm Springs soms zelf al iets wegheeft van een museum voor moderne architectuur, is dat waar dit museum om draait. Het Architecture and Design Center is gevestigd in een moderne bank, die grotendeels bestaat uit glas en staal. Je kunt er genieten van ontwerpen die zijn uitgedacht door architecten als Albert Frey, Frank Gehry en Daniel Libeskind, die aan de wieg stond van het One World Trade Center in New York City.  

Palm Springs

Palm Springs Air Museum

Dit museum stelt een grote verzameling vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog tentoon. In de bijbehorende filmzaal worden documentaires over de luchtmacht getoond. De nadruk ligt hierbij op de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er uniformen, gebruiksvoorwerpen en originele foto's te bekijken.

Palm Springs Air Museum

Indian Canyons

De Indian Canyons is een verzamelnaam voor de Tahquitz Canyon, Palm Canyon, Andreas Canyon en Murray Canyon, die vroeger heilige grond waren voor indianen. Tegenwoordig is het een geliefde locatie om te wandelen. Je treedt hierbij letterlijk in de voetsporen van de indianen. Bij de Trading Post kun je wandelkaarten, eten en drinken kopen, maar ook indiaanse kunst en gebruiksvoorwerpen.

Indian Canyons

Historic Plaza Theatre

Zin in een avondje ouderwets vermaak met live dans, muziek en comedie? Bezoek dan een voorstelling van de Fabulous Palm Springs Follies, die zowel 's middags als 's avonds een wervelende voorstelling op de planken brengen.

Theater

Pioneertown

Ten noorden van Palm Springs ligt de Old West-filmset Pioneertown. Het plaatsje werd in 1946 opgebouwd door Roy Rogers, Dale Evans en Gene Autry en is elk seizoen weer het decor van 'gunfight shows'. In Pappy & Harriet's Pioneertown Palace kun je terecht voor een betaalbaar biertje, barbecue en livemuziek.

Palm Springs

Film

Het Palm Springs International Film Festival is een van de grootste filmfestivals van Noord-Amerika. Het vindt jaarlijks plaats in de eerste twee weken van januari en trekt altijd veel sterren, media en geïnteresseerden. Een ander filmfestival is het Palm Springs International ShortFest, dat geheel in het teken staat van korte films. Dit festival wordt elk jaar in juni of juli georganiseerd en trekt eveneens veel beroemdheden en pers.

Film

Omgeving

Joshua Tree National Park

Op korte afstand van Palm Springs ligt het nationale park Joshua Tree, dat met name bekend staat om de gelijknamige bomen. Joshua Tree herbergt twee verschillende en unieke ecosystemen, die heel goed het verschil tussen 'laag' en 'hoog' illustreren. In het hoger gelegen westelijke deel staan de zogenaamde Joshua trees, waar het park haar naam aan dankt. Volgens de legende zagen de mormoonse pioniers in de vertakkingen van de Joshua trees uitgestoken armen van de heilige Joshua, die hen naar het beloofde land leidden.

Joshua Tree National Park ligt vlak bij Palm Springs

Anza-Borrego Desert State Park

Op iets meer dan twee uur rijden ligt Anza-Borrego, het grootste State Park van Californië. Het park telt meer dan 500 mijl aan onverharde wegen, twaalf wildernisgebieden en veel bijzondere wandelroutes. Het park is vernoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Bautista de Anza en het Spaanse woord 'borrego', dat dikhoornschaap betekent. In het park vind je veel wilde bloemen en cactussen. Bovendien heb je ook de kans om een renkoekoek (roadrunner), steenarend, vos of dikhoornschaap te zien. Neem ook een kijkje bij de metershoge metalen sculpturen die bij Galleta Meadows staan. De kunstenaar liet zich inspireren door schepsels die hier miljoenen jaren geleden leefden.

Anza Borrego Desert State Park is een prachtig woestijngebied in Zuid-Californië

Salton Sea

Deze 56 kilometer lange 'zee' ligt in hart van de Mojavewoestijn, een uur rijden ten zuiden van Palm Springs. De Salton Sea ontstond toen de Colorado-rivier werd omgeleid om irrigatie mogelijk te maken. Een dijkdoorbraak leidde tot een gigantische overstroming die resulteerde in de zee die er nog altijd ligt. De zee is een plaats om te varen, vissen en vogels spotten.

Salton Sea California

Vervoer

De SunLine Transit Agency verzorgt het busvervoer in de Coachella Valley (waartoe Palm Springs behoort). Verder heeft Palm Springs een klein treinstation van Amtrak, waar die keer per week twee verschillende treinen stoppen.

Feiten

Staat Californië
County Riverside
Oppervlakte 246 km²
Hoogte 146 meter
Inwoners 47.800
Tijdzone Pacific Standard Time (Tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Palm Springs ligt in de woestijnregio Coachella Valley en wordt aan alle kanten omgeven door bergen. Deze geografische kenmerken zorgen voor het droge en warme woestijnklimaat. Het is er vrijwel altijd zonnig en warm. In de zomer kan het tot ver boven de 40 graden worden. De nachttemperaturen liggen dan tussen de 25 en de 35 graden. In de winter spreekt men van een koude dag als het overdag 18 graden wordt. In de maanden november tot en met februari ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden, maar wordt ook de 30 vaak gehaald. ’s Nachts is het tussen de 5 en de 15 graden. Vorst komt vrijwel nooit voor.

Geschiedenis

Vroeger leefde de indianenstam ‘Agua Caliente Band of Cahuilla Indians’ in het gebied van Palm Springs. De naam is afgeleid van de warme bronnen: ‘Agua Caliente’ betekent ‘warm water’. Deze stam bestond uit een aantal kleine groepen die verspreid over het gebied leefden. Zij gebruikten woestijnplanten om voedsel, kleding en medicijnen van te maken. Met pijl en boog joegen ze op herten, schapen, konijnen en andere kleine dieren. Met de komst van de Spaanse kolonisten werd hun jaag- en leefgebied ingeperkt. De indianenstammen gingen over op het verbouwen van maïs, meloenen, pompoenen en bonen. Ook cultiveerden ze boomgaarden en hielden ze vee en paarden.

In 1852 begon de zogenaamde 'Amerikanisatie' van de indianen, toen mormonen zich in San Bernadino vestigden. Om de indianenstammen te beschermen werd in 1876 tot nader order van president Ulysses S. Grant het Agua Caliente reservaat opgericht. Vandaag de dag kent de stam 240 leden. Dit is, met het oog op honderd jaar geleden, erg veel. Na een grote pokkenepidemie (in 1862) en enkele andere tegenslagen waren in 1925 slechts vijftig stamleden in leven.

Rond 1930 ontdekte Hollywood de woestijn als filmlocatie en kwamen de eerste toeristen naar Palm Springs. Veel outdoor-activiteiten werden ontplooid. Er waren negen stallen, een golfbaan, tennisbanen en meer zwembaden dan in elke andere Amerikaanse stad. Het toerisme bloeide. Palm Springs groeide uit tot een geschikte vakantiebestemming in alle vier de seizoenen. Hotels blijven nu ook in de warmste maanden juli en augustus open, ook al is er dan minder toerisme dan in de wintermaanden.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!