Opvallende Nederlandse namen in Amerika

door Onze redactie do 27 apr. 2023 7:00

Wil jij tijdens Koningsdag je rondreis een Nederlands tintje geven? Bezoek dan een Amerikaanse plaats met een Nederlandse naam. Het voelt gewoon als thuis komen. In deze blog geven we een selectie van Nederlandse plaatsnamen in Amerika.

Deventer, Missouri

Het Amerikaanse Deventer ligt tussen Saint Louis (2,5 uur rijden) en Memphis (2,5 uur rijden). Dit gehucht aan de 77 is een stipje op de landkaart. Hoe de naam Deventer in Missouri is beland? Daar gaan verschillende verhalen over rond. Het eerste verhaal heeft een duidelijke link met Nederland: een Nederlandse nederzetting die hier was neergestreken, zou deze naam aan het gebied hebben gegeven.

Het tweede verhaal gaat over de naamgeving van een nieuw postkantoor. De landeigenaar diende meerdere naamsuggesties in bij de regering. Hij baseerde de namen op bekenden uit zijn omgeving. De regering koos uiteindelijk voor de naam Deventer Miller, een vriend van de landeigenaar, en vanaf dat moment heette het gebied Deventer.

Deventer ligt in Missouri, credits: Google Maps

Amsterdam, Ohio

Op ongeveer een uur rijden van Pittsburgh vind je de plaats Amsterdam. Met minder dan 600 inwoners is dit dorpje niet te vergelijken met onze hoofdstad. Leuk weetje: de naam is gegeven door een Nederlandse immigrant.

Harlingen, Texas

Helemaal in het zuiden van Texas, vlak bij de grens met Mexico ligt de plaats Harlingen. Niet zo gek dus, dat deze middelgrote plaats veel Harlingers van Mexicaanse afkomst herbergt. In het Amerikaanse Harlingen kun je prima vertoeven, met tal van attracties, winkels, eetgelegenheden en activiteiten. Denk hierbij aan vogels spotten, golfen, vissen en wandelen. Zeker een bezoek waard!

Iwo Jima Monument in Harlingen

Breda, Iowa en Minnesota

Breda lijkt een populaire naam in Amerika, niet één, maar twee plekken hebben deze naam gekregen. De Breda’s liggen op ruim 7 uur rijden van elkaar.

Breda in de staat Iowa ligt 4 uur ten zuiden van Minneapolis en Breda in de staat Minnesota ligt op 3,5 uur ten noorden van Minneapolis. Beide plekken zijn erg klein. Breda in Iowa telt minder dan 500 inwoners en Breda in Minnesota is meer een gehucht.

Zutphen, Michigan

Op 2,5 uur rijden van Chicago vind je het gehucht Zutphen. Maar houd je vast, want naast Zutphen liggen ook Drenthe, Zeeland en het plaatsje Holland in dit gebied. In Holland wordt jaarlijks in mei een Tulpenfestival georganiseerd. Hoe leuk is dat! Of dit gebied ook oranje kleurt met Koningsdag, dat durven we niet te zeggen.

Holland, Michigan

Zwolle, Louisiana

Het kantoor van Tioga Tours is gevestigd in het mooie Zwolle, maar in Amerika ligt een naamgenoot. Het Amerikaanse Zwolle ligt in Louisiana, op ruim 3 uur rijden van Houston, Texas. Mocht je de weg vragen, vraag dan naar het stadje Swollie, dat is namelijk hoe Amerikanen het uitspreken.

De naam is afkomstig van Jan de Goeijen, een rijke koffiehandelaar, geboren in het Nederlandse Zwolle. Hij heeft Arthur Stilwell, oprichter van The Kansas City Southern Railway Company, financieel geholpen met een spoorlijn. Als dank is de kleine stad naar zijn geboorteplaats Zwolle genoemd. Leuk weetje: de achterkleindochter van Jan de Goeijen heeft nog steeds een warme band met het Amerikaanse Zwolle.

Bayou in Zwolle, Louisiana

Fijne Koningsdag!


Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan