Groundhog Day

bijgewerkt op do 2 feb 2023 10:30

Op 2 februari wordt in de VS en Canada Groundhog Day gevierd. Op deze feestdag wordt een groundhog (bosmarmot, een knaagdier dat zo’n vijftig centimeter lang kan worden) uit zijn winterslaap wakker gemaakt. Ziet hij vervolgens zijn eigen schaduw, dan verdwijnt hij weer in z’n hol om zijn winterslaap voort te zetten. De winter duurt dan nog zes weken, want:
For as the sun shines on Candlemas Day,
So far will the snow swirl until the May.

Ontstaan van Groundhog Day

Het feest stamt al uit de achttiende eeuw en is vooral populair in Pennsylvania. Het ontstaan van Groundhog Day is niet helemaal duidelijk. Er worden wel verbanden gelegd met Europese feesten in dezelfde tijd van het jaar, zoals het in Schotland en Ierland gevierde Imbolc of Imbolg dat het einde van de winterperiode markeert. Ook is er mogelijk een connectie met Maria Lichtmis (Candlemas), dat door Duitse immigranten zou zijn geïntroduceerd. Het ‘gebruik’ van de bosmarmot past in een traditie waarin aan diergedrag voorspellende waarde wordt toegekend voor wat betreft het weer.

Groundhog Day Amerika

Punxsatawney

Het bekendst is de viering in Punxsatawney, een plaatsje van zo’n 6000 inwoners in het westen van Pennsylvania. De plaatselijke bosmarmot Punxsatawney Phil is ‘de enige echte’ en dat al meer dan 125 jaar. Zijn voorspellingen zijn al die tijd voor de volle honderd procent correct gebleken, aldus de website van de Punxsatawney Groundhog Club (www.groundhog.org). Wie zou het durven betwijfelen?

Het feest en Punxatawney zijn in 1993 wereldwijd bekend geworden door de film Groundhog Day van regisseur Harold Ramis. [Attentie! Spoiler alert!] Bill Murray speelt hierin een arrogante verslaggever die tot zijn ergernis dit evenement moet verslaan. Als straf voor zijn gedrag raakt hij in een tijdlus verstrikt waardoor het elke dag opnieuw Groundhog Day is. Dat leidt tot een aantal hilarische verwikkelingen. Als hij gelouterd is door zijn ervaringen komt er een eind aan zijn kwelling en herneemt de tijd zijn loop. Punxatawney spint er garen bij, want het plaatsje trekt tegenwoordig op Groundhog Day zo’n 40.000 bezoekers.

Groundhog Day film
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan