Elke dag een feestdag!

De eerste vrijdag in juni is het in Amerika National Donut Day. Het was u vast niet opgevallen, maar deze feestdag stamt al uit 1938 en is een initiatief van een instelling waarvan je het niet zou verwachten: het Leger des Heils.

donut lekkernij amerika

Gratis donuts

De dag is ontstaan als eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die in de Eerste Wereldoorlog donuts kochten – of geld daarvoor doneerden – als traktatie voor Amerikaanse soldaten die in Europa vochten of gewond waren teruggekeerd. De dag wordt door sommige donutzaken gevierd met het uitdelen van gratis donuts. Bij Krispy Kreme, Shipley Do-Nuts (vanaf 05:00 tot 12:00), Entenmann's, Randy's Donuts (in LA, van 06:00 tot 12:00) kun je gratis donuts scoren. Bij de beroemdste donutzaak, Dunkin Donuts, krijg je een gratis donut bij aankoop van een drankje. Ook in Canada doen sommige zaken tegenwoordig mee.

Voedselfeestdagen

De dag is er een uit een enorme reeks van speciale voedseldagen, weken of maanden. Bijna elke dag is wel gewijd aan een bepaald product, een gerecht of een drankje. De keus is onbegrensd: zo is er de National Whipped Cream Day op 5 januari; National Cabbage Day op 17 februari; Coq au Vin Day op 22 maart, niet te verwarren met de National Coq au Vin Day op 29 mei; National Hamburger Month in mei, met als hoogtepunt de National Hamburger Week in de tweede week van die maand. Verder is het National French Fries Day op 13 juli. Wie het breed kan laten hangen, kan een paar dagen later uitbundig National Caviar Day vieren, op 18 juli. Voor liefhebbers van de snackbar is er National Greasy Foods Day op 25 oktober. Je hebt ook nog Buy A Doughnut Day op 30 oktober – donuts zijn populair – en tenslotte is het National Champagne Day op, hoe kan het anders, 31 december. En dat is dan nog maar een heel kleine selectie uit het totaal.

Het is bijna een opluchting dat je ook Eat What You Want Day hebt (11 mei), More Herbs, Less Salt Day (29 augustus) en National Leftovers Day op de vierde vrijdag in november. Om een beetje bij te komen, is oktober uitgeroepen tot Eat Better, Eat Healthier Month. Als je alle ‘feestdagen’ een beetje enthousiast hebt gevierd is dat laatste geen overbodige luxe.

typisch amerikaans hamburger

Marketing

Veel van dergelijke dagen komen regelrecht uit de koker van marketingafdelingen. Zo is het niet moeilijk te bedenken dat National Oatmeal Day op 29 oktober iets te maken zal hebben met de grootste havermoutfabrikant, en is National Vodka Day op 4 oktober een bedenksel van een goocheme keten van drankwinkels. Het kwistige gebruik van het woord National – iets waar ze in Amerika toch al dol op zijn – verleent dergelijke festijnen een pseudo officieel tintje.

havermout walmart

Tsja, wat moet je met al die dagen? Niets natuurlijk, net zomin als je in Nederland op de Nationale Theedrinkdag (die was op 30 mei, had u ’m ook gemist?) ineens extra veel thee gaat drinken. Hooguit kan zo’n dag – als je er al iets van merkt – een aansporing vormen om eens een bepaald gerecht of product te eten of te drinken. Maar of het nou een goed idee is om op National Canning Day op 23 oktober alleen maar producten uit blik te nemen… Maar waar je in Amerika ook bent en wat je ook eet of drinkt, er is vast wel ergens een feestdag aan gewijd. En mocht dat (nog) niet zo zijn: bedenk er zelf een, plak er het woord ‘national’ op en word er beroemd mee!

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan