Mormoontjes, Bryce Canyon van boven naar beneden en terug.

Door Fritzel - 24-06-2016 00:01

Dag 21, 22 en 23

Mormoontjes, Bryce Canyon van boven naar beneden en terug.

Op dinsdagmorgen besloten om Salt Lake City maar eens te verkennen. Vanaf de camping kon je met de groene metro richting centrum en ook naar de beroemde Mormoonse kerk (blijkt later een Temple te zijn). Koffie op en naar de metro, kaartjes kopen, bij een automaat, reuze handig. Bij de eerste automaat scheen de zon in het scherm dus pech en naar de andere in de schaduw. Een dagkaart voor 6,25 dollar, koopje, ik creditcard erin, scherm aanklikken en toen waiting waiting waiting en toen automaat kan niet printen, bel een nummer en zoek het uit!! De avond ervoor hoorde ik op de receptie dat er een gratis shuttle busje reed naar Temple square. Dat leek wel handig, dus even wachten en de bus was er en een keurige meneer met een overhemd en stropdas en een bordje op zijn borst met Jezus en eronder “The church of JESUS CHRIST of latter-day saints. Dus ik dacht, Latte lekker maar nee een heilige meneer. Het busje was een service van de Mormoonse kerk. Reuze aardige meneren en ze probeerden ons in de bus al te bekeren (rijmt) Bij de Temple aangekomen zie je allemaal vrouwen (Sisters) in rokken tot over de knie en die leiden je rond en spreken allerlei talen, en wij namen Engels. Sister Yi uit Zuid Korea en Sister Valdez van de Filipijnen. Allemaal ver van huis. Ze leiden ons rond langs het Tabernakel waar het 12e na grootse (pijp)-orgel met 11.326 pijpen en de sisters spraken met enthousiasme en steeds vertelden ze wat over het miracle dat Jesus in hun hart is gevaren. Daarna mochten we de oude kleine tempel in en dat was gewoon leuk en ik stelde vragen over de Koreaanse vlag (altijd snel en terzake doende ben ik) en dat is Ying en Yang in het midden en die vier dingen aan de zijkant zijn aarde, lucht, vuur en schaatsen denk ik. Een nuttige dag voor mij en een hoop geleerd. Maar de dames gaven ons aan het einde een bijbel. Ik ben katholiek opgevoed en tot mijn 12e is het best goed gegaan. En ik weet iets van het Oude en Nieuwe Testament, maar wat heeft de slimme Mormoonse voorganger gedaan, een nieuw boek geschreven over de profeet. Ik kreeg ook het mailadres en de telefoonnummers van de Mormoonse helpdesk (als je in geestelijke nood zit denk ik). Dus ik denk dat het wel goed komt uiteindelijk J Oh ja, in de grote heilige temple mogen wij NIET komen, alleen voor de echte mormonen.

Aan de overkant is een groot gebouw en daar kan je onderzoek doen naar je voorvaderen en moeders en je eigûh stamboom dus Genealogie geloof ik dat het heet. Wij mochten ons aanmelden en twee kleine mannetjes, achttien of zo, in FBI pakken assisteerden ons met het aanmelden en daarna naar de sectie DUTCH beneden. De meneer die Dutch deed was met pauze dus  even een winkelcentrum in en dat was prachtig en luxueus. (Porsche design, Rolex, Gukki en meer van die merken) heerlijke koffie gedronken die een jongeman klaarmaakte met allerlei ijzerwaren in zijn gezicht, lippen en neus, maar koffie maken kon hij goed. Weer terug naar de Genealogieafdeling en daar waren meneer en mevrouw Ludema uit Groningen, geëmigreerd in 1957en hij kende nog een paar woorden, erg grappig. Nou onze stambomen waren kort en overzichtelijk omdat mijn opa’s en oma’s al lang dood zijn en ik niet precies weet hoe en wanneer, maar we hebben een nieuwe hobby voor regenachtige middagen.

Daarna maar weer naar luxueuze mall, Nordstrom (een Bijenkorf maar veeeel duurder) en fanshop (leuk wat gekocht) en een Disneywinkel (je hebt een kleindochter of niet!!) en toen richting het Capitool, die lijkt best wel op die uit Washington DC weet ik nog van 1982, toen wist ik NIETS van een Temple en Mormonen (geen internet enzo) en dus niet gezien hihi. Gelukkig mochten we bergop wandelen in een brandende zon en 36C (net als in Nederland geloof ik) en ineens zie ik een stoplicht bij een kruispunt met vlaggen en een bordje erbij dat als je het eng vindt om over te steken, je met de vlaggen al zwaaiend kan oversteken hahahaha dus dat deed ik maar er was echt geen auto te zien!!!! Er stopte een meneer en die vroeg of er een Parade was?? Het Capitool is groot, indrukwekkend en Amerikaans. Dan zie je monumenten voor de strijders uit Utah die in Vietnam gesneuveld zijn en dan is de gemiddelde leeftijd 19 jaar en dan denk je toch JEETJE!! Er stond een tekst en ik vertaal hem op mijn eigen wijze en die luidde ongeveer: Bij het begin van een oorlog lijken de redenen om die oorlog  te starten veel belangrijker dan aan het einde van een oorlog ……(ik heb een foto van de juiste tekst) Daarna weer afdalen naar Temple Square en dan zie je het hoofdkantoor van de Mormonen en dat is 100 verdiepingen hoog en dan denk je er gaat best wat geld om in die kerk, er zijn drie Mormoonse universiteiten met alledrie ongeveer 30.000 studenten. Als die later allemaal geld geven J Toen weer de shuttlebus in van de Mormonen en op de camping aangekomen. Daar met de Amerikaanse buurman gesproken die Obama little Hitler noemde en als Hillary aan de macht komt emigreert hij naar Mexico want die Taco eters zitten allemaal illegaal hier zei hij. Kortom een Trump man hihi  Hebben we die ook gezien.

Woensdag de wekker weer vroeg want we gaan naar Bryce Canyon! Wederom een prachtige rit, in Provo (what’s in a name) bij de Bennys ontbeten, iets te veel maar het werd ook een behoorlijke reisdag. Eerst over de Freeway en dan lekker links rijden want dan heb je van niemand last zei de TomTom en dat was ook zo, reuze handig. Inkopen gedaan in de middle of nowhere maar zo leuk. Ik vroeg aan cowboy Jake wat hij toch met die drie grote zakken ijs moest? Dat moest NIET in zijn glas, cola on the rocks, maar in de coolbox. Weer een mysterie opgelost. De rit was te mooi, een Miracle gezien en daar stond een MEGA grote temple van de Mormonen, zo raar en door plaatsen gekomen met rare namen en Koosharem vonden wij de mooiste op woensdag(die Koos toch, wie kent hem niet) Toen op een hoogvlakte 12 druppels regen, en toen ineens waren we bij Ruby’s Inn, onze camping. Achteruit inparkeren en gelukt!! Toen met de gratis Shuttlebus zonder Jesus naar Inspiration Point, en het is ZOOOO indrukwekkend en bijzonder, vandaag spraken we een Nederlands stel en die vrouw zei dat ze tranen in haar ogen kreeg, en ik zei nog en niet als u in de spiegel kijkt? Maar zo mooi is het dus. Een half uurtje gelopen en met Nederlandse jongelui gesproken die een wandeling in Zion hebben gemaakt die wij ook willen doen maar bij nader inzien zien wij er van af. De filmpjes waren best spannend en zij durfden niet meer. Toen naar bed maar eerst lezen en om half elf naar buiten om je te vergapen aan de sterrenhemel, NIET normaal zoveel sterren als je hier ziet, prachtig!!

Donderdag weer de wekker, ontbijten, brood smeren, flesjes mee want wij gaan op expeditie naar de bodem van Bryce en weer omhoog, omlaag, omhoog enz. Tot je niet meer kunt maar het was PRACHTIG !!!!! Een bezoek aan Bryce Canyon is NIET compleet als je niet bent afgedaald. Het loopt ontspannen naar beneden zonder Bear spray en liedjes zingen want je hebt er de lucht niet voor, best snel buiten adem op 2500 m hoogte maat het is zo mooi. De enige predators op deze hoogte en warmte zijn de Chipmonks J Uiteindelijk 15 km gelopen en de laatste klim was een killer in de zon, kinderen van twee á drie liepen ons zo maar voorbij in de rugzak van hun vader of moeder maar ruim 4 uur gelopen en onderweg met Nederlanders en Belgen gesproken en dat maakt het wel erg leuk. Een Belg die het warm vond in de nacht en de airco aanzette en daarna met zijn muts op ging slapen!!! Ik probeer er een paar foto’s bij te plaatsen maar internet is bedroevend traag hier. Morgen richting Zion.

Tot later

Fritzel.

De reacties zijn leuk en zeker van pensionado Kees.

 

Reacties

Dries en Jeannie 24-06-2016 08:56 {{button-39874}}

Fantastische reis en leuk om zo op afstand alles mee te maken en een beetje te beleven.
Wij hebben in ieder geval ook plannen om nog een keer die kant op te gaan, mede omdat Jeannie
familie in Canada heeft.
Bedank voor alle verslagen.

Nog veel vakantieplezier.

gr. dries en jeannie

Kees Haasnoot 25-06-2016 16:15 {{button-39897}}

Heel "bijzonder" zo'n stad met "Moormoonse" bevolking. Ik wist niet dat dat zo uitgebreid was allemaal. Jullie foto's gezien op FB van Bryce Canyon. Respect voor het Wandelvermogen! Garoeten.

Yvonne van der Horst 26-06-2016 17:38 {{button-39908}}

Wat leuk om te lezen, voor mij is dit het eerste verhaal maar ik ga gauw teruglezen.
Zo op zijn Fritzel's geschreven, ik zit met een grote lach op mijn gezicht. Heerlijk.
Have fun!

Edith 26-06-2016 17:46 {{button-39909}}

Herken het verhaal van de Mormonen. Pim's broer heeft een dochter die met een Mormoon is getrouwd. Toen de bruiloft was - in Salt Lake City - mochten Norbert (Pim's broer) en Fiona (schoonzus) de kerk niet in. Het was hartstikke koud toen, stonden met hun open schoenen in de sneeuw en dan maar wachten ha,ha,ha..... het was dat hij tegen gehouden werd, maar het liefst was hij weggegaan daar. Heel apart, maar wel mooi! Nog heel veel plezier
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan