Toronto City Hall, Toronto

toronto city hall Het stadhuis van Toronto, de Toronto City Hall, is een opvallend gebouw. Het bestaat uit twee halfronde torens met daartussen een discusvormig laag gebouw. Het stadhuis heeft een expressionistische stijl en wordt gezien als een symbool voor Toronto als groeiende stad. De Toronto City Hall bevindt zich op het Nathan Phillips Square en is publiek toegankelijk.

Bezienswaardigheden

Bezoek het stadhuis

Je kunt de Toronto City Hall zelfstandig bezoeken. Het is leuk om vooraf een boekje te downloaden op de officiële website. Hierin staat informatie over de bouwstijl van de City Hall en diverse bijzonderheden. Bezoek vooral de mozaïekwand en het werk 'Metropolis'. Dit kunstwerk bestaat uit 100.000 spijkers die een symbolische interpretatie van een grote stad (metropolis) verbeelden. Het werd gemaakt door David Partridge naar aanleiding van een wedstrijd. Je kunt 'Metropolis' bezoeken in het ronde gebouw. Ook leuk om te zien is de Council Chamber; deze heeft iets weg van onze Tweede Kamer en is te bezoeken tijdens bijeenkomsten van de gemeenteraad.

Nathan Phillips Square

Het plein waaraan de Toronto City Hall grenst, is vernoemd naar voormalig burgemeester Nathan Philips. Het plein is net als de City Hall een populaire attractie. In het midden ligt een vijver die overspannen wordt door enkele grote bogen, de Freedom Arches. Onder de zuidelijke vrijheidsboog bevindt zich een stuk van de Berlijnse Muur en op een bijbehorend plakkaat staat een gedicht over vrijheid. Daarnaast bevinden zich verschillende andere kunstwerken op en rond het Nathan Philips Square, waaronder een standbeeld van Winston Churchill. Het hele jaar door worden gratis toegankelijke evenementen georganiseerd op het plein. Zo zijn er geregeld exposities en festivals en verandert de vijver ’s winters in een populaire schaatsbaan.

Geschiedenis

Historie

Voor het ontwerp van de Toronto City Hall werd een internationale wedstrijd uitgeschreven. Het zou een van de grootste competities ooit worden: er waren maar liefst 510 inzendingen uit 42 verschillende landen. Burgemeester Nathan Phillips maakte in 1958 de winnaar bekend: Viljo Revell uit Helsinki (Finland). De bouw begon in 1961 en vier jaar later werd het stadhuis officieel geopend.

De stijl van het gebouw is expressionistisch. In de jaren 60 werd deze oorspronkelijk Europese stijl in Canada veelvuldig toegepast. Hoewel deze stijl vooral wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid, zijn er een aantal herkenningspunten zoals nieuwe constructietechnieken en bijzondere vormen. In het stadhuis is dit te herkennen door de opvallende halfronde vormen en het tussenliggende ronde gebouw, dat allesbehalve standaard was in die tijd. De oostelijke toren is 99,5 meter hoog en de westelijke 79,4. Het gebouw wordt ook wel 'The Eye of the Government' genoemd omdat de drie gebouwen samen van bovenaf een groot oog lijken te vormen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan