TD Centre, Toronto

td centre toronto Het TD Centre, voluit het Toronto-Dominion Centre, is een verzameling gebouwen in het centrum van Toronto. Het TD Centre bestaat in totaal uit zes torens en een groot paviljoen en is gemaakt van bronskleurig glas en zwartgeverfd staalwerk. Het gebouw dient als hoofdkantoor voor de Toronto-Dominion Bank en is het grootste complex van Canada.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oscar Peterson Square

Dit centraal gelegen groene plein in het midden van de diverse kantoorpanden is genoemd naar Oscar Peterson, een muzikant die beschouwd werd als de Canadese ambassadeur voor jazzmuziek. Muziek speelt dan ook een grote rol op het plein: in de zomer kun je er verschillende concerten en optredens bijwonen.

Gallery of Inuit Art

In het TD Centre kun je een bezoek brengen aan een galerij met kunst van Inuit, de oorspronkelijke inwoners van het poolgebied. De galerij is gratis toegankelijk en er zijn meer dan tweehonderd kunstwerken tentoongesteld. De galerij is dagelijks geopend.

Vervoer

Het TD Centre ligt in het midden van het internationale bedrijventerrein. De beste manier om het TD Centre te bereiken is met de metro: TD Centre ligt direct ten noorden van het Union Station. Als je bij dit station uitstapt, kun je het ondergrondse PATH-systeem gebruiken, waarna je bij de Royal Bank Plaza bij het TD Centre uitkomt.

Geschiedenis

In 1955 fuseerden de Bank of Toronto en de Dominion Bank en ontstond de behoefte aan een nieuw kantoor. Dat moest het imago van een betrouwbare bank uitstralen, mooi zijn én bijdragen aan de uitstraling van Toronto. Bijzonder bij het ontwerpproces was dat werknemers van de bank zeggenschap kregen over het uiteindelijke ontwerp.

TD Centre moest Toronto op de kaart zetten als een belangrijke, opkomende stad in de westerse wereld. Architect Ludwig Mies van der Rohe koos voor de Internationale Stijl. In zijn ontwerp lagen drie gebouwen rondom een groene binnenplaats. Ze zouden een spel spelen met beweging en licht, waarbij elk gebouw een eenheid is en alle eenheden één geheel vormen. Door bronskleurig glas en donker staal, zien de gebouwen er bij iedere lichtinval anders uit. Om het TD Centre te realiseren, moest een volledig stadsblok tegen de vlakte. Zo werd, ondanks fikse kritieken, het belangrijkste stadshotel gesloopt.

In 1967 werd de Toronto-Dominion Bank Tower als eerste opgeleverd. De toren, kortweg TD Tower genoemd, was toen met bijna 223 meter de hoogste toren van Canada. In de jaren na de opening werden diverse gebouwen aan het TD Centre toegevoegd. Bezoekers die tussen de kantoren door lopen, moeten een gevoel van weidsheid, natuur en ruimte krijgen. Het TD Centre is zo toonaangevend voor Toronto, dat andere hoge bouwwerken die in de stad verrijzen, er qua stijl op worden aangepast. In 2005 ontving het gebouw de ‘Ontario Heritage Trust’ gevelsteen, waardoor het TD Centre een beschermd en monumentaal pand werd.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan