Pembroke, Ontario

Pembroke City Hall, Pembroke Je zou Pembroke haast een openluchtmuseum noemen, met de vele muurschilderingen en historische gebouwen in het centrum. Pembroke is het grootste regionale centrum tussen Ottawa en North Bay en draagt als bijnaam 'the heart of the Ottawa Valley'. Het is een populaire uitvalsbasis voor een bezoek aan Algonquin Provincial Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pembroke Heritage Murals

Het centrum van Pembroke is een bezienswaardigheid op zich. Maak een wandeling door het historische centrum van de plaats en bekijk de 31 muurschilderingen. De schilderingen verbeelden de geschiedenis van Pembroke van de jaren 1800 tot de huidige tijd. Door de Step Back In Time Walking Tour te volgen, krijg je nog meer historische informatie. De wandeling voert onder andere langs kerken, monumenten, parken en de Pembroke City Hall uit 1889. Ook volg je de Muskrat-rivier. In het midden van de rivier, op een klein eiland, ligt het rustige Pansy Patch Park. Het eiland is bereikbaar via Dickson Street.

Pembroke Ontario

Riverside Park

Het grootste park van Pembroke is Riverside Park, gelegen op de oevers van de Ottawa-rivier. Het park biedt, naast een camping, een zandstrand. Vanaf Riverside Park loopt de 1,5 kilometer lange Kiwanis Walkway richting de haven en het centrum van Pembroke. Andere parken zijn Coronation Park, tegenover City Hall, en The Waterfront. Hier verzorgen lokale muzikanten 's avonds livemuziek.

Champlain Trail Museum & Pioneer Village

Dit museum beschikt over veel historische voorwerpen uit de Ottawa-vallei, waaronder een astrolabium (navigatie-instrument) van ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain. In het gereconstrueerde pioniersdorp ervaar je het dagelijkse leven uit de pionierstijd. Wandel langs een kruidenierswinkel, een kapperszaak uit de jaren 1930 en volg een tour door een schoolgebouw uit 1838 en een smederij. Het museum is geopend tussen begin mei en begin oktober.

Murray L. Moore Hydro Museum

Op 8 oktober 1884 had Pembroke een primeur: het was de eerste plaats in Canada die verlicht werd door elektrische straatlampen. Meer informatie over de opkomst van elektriciteit in de Ottawa-vallei vind je in het Murray L. Moore Hydro Museum. Het museum is gevestigd in de voormalige 'dieselkamer' van de Pembroke Electric Lights Company en bevat originele elementen uit 1884.

Omgeving

Westmeath Provincial Park

Westmeath, gelegen in een baai van de Ottawa-rivier, ligt een klein half uur rijden ten oosten van Pembroke. Het park is voornamelijk bedoeld om zandduinen en moerasachtige gedeelten te beschermen. Er leven veel (bedreigde) diersoorten, waaronder schildpadden. Westmeath is alleen toegankelijk te voet of per fiets. Er zijn geen faciliteiten of overnachtingsmogelijkheden. Aan het uiteinde van het park ligt een mooi zandstrand.

Algonquin Provincial Park

Op een uur rijden ten westen van Pembroke beginnen de groene bossen van Algonquin, een van de grootste en populairste provinciale parken van Canada. Het biedt vele kilometers aan beboste heuvels, moerassen, rivieren en duizenden meren die met elkaar in verbinding staan. Een groot deel van het park is alleen bereikbaar per boot of kano.

Bezienswaardigheid Pembroke Ontario

Feiten

Provincie Ontario
County Enfrew
Oppervlakte 18 km²
Hoogte 130 meter
Inwoners 16.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Pembroke heeft een landklimaat, wat betekent dat er koude winters en warme zomers zijn. In de zomers ligt de temperatuur rond de 20 graden. ’s Winters kan het sneeuwen, vooral in de bergen rond de Ottawa-vallei. De temperaturen kunnen dan afnemen tot ver onder 0.

Sport

Pembroke is sinds 1958 de thuisbasis voor de Pembroke Lumber Kings, een junior A ijshockeyclub. In 2011 wonnen ze voor het eerst de Royal Bank Cup. Pembroke is officieel benoemd als 'Hockeytown' en heeft verschillende Pembrokers aan de Hall of Fame kunnen toevoegen.

Geschiedenis

De stichting van Pembroke begon met het kappen van de eerste boom door Peter White, in mei 1828. Kort daarop bouwde hij er een huis voor zijn familie en begon hij met het opzetten van een houtkapbedrijf. Al snel trokken er arbeiders naar het gebied om bij het bedrijf van White te werken. Het gebied werd verscheidene malen hernoemd, maar kreeg uiteindelijk in 1856 de naam Pembroke, vernoemd naar Sidney Herbert, zoon van George Herbert, de elfde hertog van de gelijknamige plaats Pembroke in Engeland.

De economie van het stadje leunde grotendeels op de houtindustrie. Daarnaast was het, door de gunstige ligging aan de Ottawa-rivier, een belangrijke plaats voor scheepsbouw. Pembroke was de eerste Canadese stad waar elektriciteit werd opgewekt voor commercieel gebruik.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan