Huntsville, Ontario

Huntsville Ontario Huntsville is de grootste plaats in een van de oudste toeristische gebieden van de provincie, de waterrijke Muskoka-regio. De regio is beroemd om zijn natuurlijke schoonheid: weelderige bossen, granieten rotsen en heldere meren, met wildlife in overvloed. Huntsville vormt een geschikte uitvalsbasis voor een bezoek aan Algonquin Provincial Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Muskoka Heritage Place

Voor een duik in de geschiedenis ga je naar Muskoka Heritage Place en bezoek je het Muskoka Museum en de Muskoka Pioneer Village. Ook rijdt er een stoomtrein uit 1902 rond. In de Pioneer Village laten bewoners in late negentiende-eeuwse kledij zien hoe men destijds te werk ging in smederijen, zaagmolens en stations. Van half mei tot half oktober zijn het museum en het oude dorp dagelijks geopend. Daarbuiten is het dorp gesloten en het museum enkel op doordeweekse dagen geopend. De stoomlocomotief rijdt alleen op bepaalde dagen in juli en augustus.

Huntsville Ontario

Group of Seven Outdoor Gallery

Deze galerij bestaat uit zo’n veertig muurschilderingen met reproducties van schilderijen van de Group of Seven. Deze beroemde kunstenaarsgroep uit het begin van de twintigste eeuw schilderde Canadese landschappen. De muurschilderingen zijn voornamelijk rond Main Street East te zien. De tour begint bij het Algonquin Theater. Op de website van de Gallery kun je een wandelkaart downloaden.

Huntsville Ontario

Arrowhead Provincial Park

Op een kwartier rijden ten noorden van Huntsville ligt Arrowhead Provincial Park. Je kunt er wandelen door bossen, langs bevervijvers en naar een waterval. Kano’s, kajaks en mountainbikes zijn te huur en aan Arrowhead Lake liggen drie zandstranden. In het meer wordt ’s zomers veel gezwommen, in de winter zijn er wintersporters in het park te vinden. Wil je wat meer zien van de Muskoka-regio? Vanuit het plaatsje Bracebridge (een half uur rijden) vertrekt een boottocht over de Muskoka-rivier en Lake Muskoka.

Huntsville Ontario

Trails

Bij het Active Living Centre en het Canada Summit Centre begint de Lions Lookout Trail (1,3 km round trip), een wandelpad langs de Muskoka-rivier en Fairy Lake naar een hoger gelegen uitzichtpunt. Een andere mooie wandel- en fietsroute is de Hunters Bay Trail (3,8 km one-way). Vanaf de brug bij Centre Street ga je langs de zuidelijke kant van Hunters Bay en via een drijvende brug het water over. Je kunt er goed zwemmen. Langs de route zijn verschillende uitzichtpunten, waaronder in Orchard Park, waar je vanaf het zuidelijke punt van de baai de gehele lengte overziet. Je kunt ook een deel van de route lopen en bijvoorbeeld parkeren bij Avery Beach Park.

Huntsville Ontario

Vervoer

Huntsville Transit is het plaatselijke busbedrijf. De bussen van deze maatschappij rijden binnen de stad. Als je naar plaatsen buiten de stad wilt, kun je gebruik maken van de treindiensten van de Ontario Northland Railway. Huntsville ligt op de lijn Cochrane-Toronto. De treinen vertrekken vanaf het station in Huntsville.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Muskoka
Oppervlakte 711 km²
Hoogte 314 meter
Inwoners 20.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

In juni, juli en augustus laat de zon zich in Huntsville veelvuldig zien. Het is in die periode elke dag ongeveer 20 tot 25 graden. Mei en september zijn ook maanden met aangenaam weer, het wordt dan zo'n 18-19 graden. In december, januari en februari moet je rekenen op temperaturen die een stuk lager liggen, vaak overdag enkele graden onder het vriespunt.

Geschiedenis

Huntsville is vernoemd naar kapitein George Hunt, die in 1869 voor het eerst het gebied betrad. Hij stichtte er een landbouwgemeenschap, die in 1870 werd uitgebreid met een postkantoor. Hunt werd de eerste directeur van dit postbedrijf. De verschillende plaatsen in de Muskoka-regio werden verbonden via de Muskoka Colonization Road. Daarnaast kwam er een waterroute die ten noorden van Port Sydney begon en doorliep tot Huntsville. In 1885 werd er in het gebied een spoorweg aangelegd en werden in de regio - zoals in zoveel gebieden in Canada - intensief dennenbossen gekapt. Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat er veel mensen naar Huntsville verhuisden omdat er zo veel werk te vinden was.

Aan het einde van de negentiende eeuw was Huntsville een belangrijke industriestad in Ontario. Er waren zaag-, schaaf- en spaanwerkplaatsen. Er was ook een leerlooierij. In het begin van de twintigste eeuw nam de vraag naar constructiehout af. Later werd het toerisme een belangrijke inkomstenbron. Huntsville staat tegenwoordig bekend om het duurzaamheidsbeleid, milieukundig onderzoek en gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan