Ottawa, Ontario

Ottawa Ontario De tweetalige stad Ottawa, hoofdstad van Canada, vormt niet alleen het politieke hart van het land, maar het is ook een belangrijk cultureel centrum. Er zijn veel hoog aangeschreven musea te vinden die een interessante kijk bieden op de geschiedenis en cultuur van Canada. De bekendste attractie van de hoofdstad is Parliament Hill en het Rideau Canal. Bij Ottawa komen drie wateren samen, de Rideau, Gatineau en Ottawa rivier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Parliament Hill

Op de zuidelijke oever van de Ottawa-rivier prijken drie statige, neogotische gebouwen, die de thuisbasis van de Canadese overheid vormen. Een van de opvallendste kenmerken is de 92 meter hoge Peace Tower, die deel uitmaakt van het Centre Block. Aan de voet van de toren ligt het Visitor Welcome Centre. Leuk is hier om het wisselen van de wacht bij te wonen (eind juni tot eind augustus om tien uur ‘s morgens). De parlementsgebouwen zijn van architectonisch en symbolische waarde en trekken elk jaar miljoenen bezoekers. Parliament Hill ondergaat vanaf 2019 een tien jaar lange renovatie. Het Centre Blok met Peace Tower is al die tijd gesloten. Tip: voor het mooiste uitzicht op de parlementsgebouwen wandel je het Voyageurs Pathway. Dit pad ligt aan de Québec-zijde van de Ottawa-rivier.

Parlement Hill

Rideau Canal

Dwars door de stad stroomt het pittoreske Rideau-kanaal, welke in 2007 een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO veroverde. Het 202 kilometer lange kanaal met 45 sluizen mondt als dubbele waterval uit in de Ottawa-rivier. Het kanaal biedt veel recreatiemogelijkheden: zo vind je langs de kade mooie plantsoenen, parken en meren. In de zomer zie je er veel kano’s en plezierboten en kun je leuke wandelingen en fietstochtjes maken langs het water. ‘s Winters vormt het kanaal de langste schaatsbaan ter wereld (ongeveer 8 kilometer). Een van de bekendste bouwwerken langs de kade is het Château Laurier, een reusachtig hotel in de stijl van een Loire-kasteel. Vanaf het terras heb je een goed zicht op de Ottawa Locks, een reeks sluizen in het kanaal. De sluizen overbruggen een hoogteverschil van wel 25 meter.

Rideaus Kanaal

Sussex Drive

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de bekende Sussex Drive is het gebouw met huisnummer 24: dit is het huis van de Canadese minister-president. Iets verder terug, bij nummer 1, ligt Rideau Hall, het huis van de gouverneur-generaal van Canada. Dit is het enige gebouw dat toegankelijk is voor het publiek. Ga mee met een gratis rondleiding en bewonder de officiële vertrekken en mooie kunstwerken. Maak bij nummer 320 een stop. Dit is het hoofdkwartier van de Royal Canadian Mint, waar (herdenkings)munten en medailles geslagen worden. Nog iets verder kom je uit bij de National Gallery of Canada (nummer 380), een van de eerste kunstgalerieën in Canada. Direct achter de kunstgalerie staat het indrukwekkende Reconciliation: The Peacekeeping Monument.

Rideaux Hall

Confederation Square

Dit mooie plein vormt het hart van Ottawa. Door de centrale ligging is het het perfecte vertrekpunt voor stadstours, ook de dubbeldekker bussen vertrekken vanaf dit plein. Niet te missen is het National War Memorial, een indrukwekkend oorlogsmonument met grote bogen. Aan de zuidzijde van het plein ligt het National Arts Centre.

National War Memorial Ottawa

Confederation Boulevard

In de National Capital Region (Ottawa en Gatineau) zijn veel musea, overheidsgebouwen, monumenten en erfgoedplaatsen met elkaar verbonden via de Confederation Boulevard. De boulevard is 7,5 kilometer lang en voert je onder andere langs Parliament Hill, Sussex Drive en Rideau Hill.

Parliament Hill

Belangrijke musea

Zoals gezegd beschikt Ottawa over de nodige musea. Vlak naast Parliament Hill ligt Bytown Museum, dat aandacht besteedt aan de vroege geschiedenis van Ottawa, toen de stad nog Bytown heette. Geïnteresseerden in (militaire) luchtvaartgeschiedenis kunnen hun hart ophalen in het Canada Aviation Museum, gevestigd in een verbouwde hangar. Andere musea zijn het Canada Science & Technology Museum, het Canada Agricultural Museum, het Canadian Museum of Nature en het Canadian War Museum. Het Canadian Museum of History is een van de populairste musea van Canada.

Canadian Museum of History, Ottawa

Omgeving

Gatineau

De Franstalige stad Gatineau aan de overkant van de Ottawa-rivier is gemakkelijk te bereiken vanuit Ottawa. Er zijn leuke bezienswaardigheden, zoals het Canadian Museum of History, een gebouw dat alleen al door zijn buitenkant de moeite waard is om te bezoeken. De tentoonstellingen draaien vooral om de oorspronkelijke bewoners, de eerste pioniers en de multiculturele samenleving waar Canada om bekendstaat. Verder zijn er veel mooie parken, met als bekendste voorbeeld het meer dan 300 km² grote Gatineau Park. Het is een schitterende locatie om te wandelen: enkele wandelpaden bestaan uit oude indianenroutes. Samen met Ottawa organiseert Gatineau eind januari/begin februari Winterlude, een groot winterfestival dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Een ander festival dat de steden gezamenlijk organiseren is het Canadian Tulip Festival, het grootste tulpenfestival ter wereld. Het begint in mei, wanneer Nederland 10.000 tulpenbollen stuurt als dank voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het festival zijn er veel buitenconcerten.

Canadian Museum of History Ottawa

Vervoer

Ottawa is aangesloten op het VIA Rail spoorwegensysteem van Canada. In de stad zelf verzorgt OC Transpo het openbaar vervoer. Zij hebben snel- en stopbussen, een tramsysteem (O-Train) en taxibusjes. OC Transpo verzorgt ook bussen naar Gatineau. De fiets is eveneens een populair transportmiddel in Ottawa, er zijn dan ook veel fietspaden in de stad.

Feiten

Provincie Ontario
Regio National Capital Region
Oppervlakte 2.778 km²
Hoogte 70 meter
Inwoners 883.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Ottawa heeft een vochtig continentaal klimaat, met koude winters en relatief warme zomers. De winter wordt overheerst door sneeuw en ijs, met gemiddeld 235 centimeter sneeuw per jaar. De gemiddelde temperatuur is -11 graden Celsius en ’s nachts kan het soms wel 30 graden vriezen. ’s Zomers is de gemiddelde temperatuur 26 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echter vaak warmer aan. De herfst en lente zijn zeer wisselvallig: het ene jaar kan het sneeuwen, terwijl het een jaar later warm en droog kan zijn.

Geschiedenis

Lange tijd was Ottawa het thuisland van de Odawa-stam. Zij behoorden tot de Algonquin-indianen, een groep die beweert nooit met geweld andere gebieden te hebben bezet. In 1983 dienden de Odawa een claim in bij de nationale overheid om rechten op te eisen over het land dat hun ooit toebehoorde. De onderhandelingen gaan door tot op de dag van vandaag.

De eerste Europeaan die zich in 1800 in de regio vestigde, was Philemon White. Hij stichtte een grote agrarische gemeenschap aan de Ottawa-rivier en richtte zich daarna op de houthandel. In 1812 was deze handel groter dan de bonthandel, dat naast visserij tot de eerste activiteiten van Europese kolonisten behoorde.

Na de Oorlog van 1812 tussen de VS en de Britse overheerser stimuleerde de Canadese overheid migratie vanuit Ierland naar de regio rondom Ottawa. Samen met arbeiders uit de naastgelegen provincie Québec werkten ze in de houthandel en hielpen ze bij de aanleg van het Rideau-kanaal, twee werkzaamheden die Ottawa op de wereldkaart zetten. Na het voltooien van het kanaal in 1832 groeide de bevolking flink. In 1855 werd Ottawa officieel een stad. Toen de Engelse Queen Victoria twee jaar later besloot dat er een hoofdstad gekozen moest worden voor de toenmalige Province of Canada, viel de keuze op Ottawa. Hoewel Ottawa geen metropool was zoals Montréal of Toronto, was het een slimme zet. Ottawa lag op de grens tussen het Franse Québec en het Engelse Ontario, wat een samenwerking tussen deze twee gebieden bevorderde, en de stad lag verder van de Amerikaanse grens dan de grote steden in Canada, die daardoor erg kwetsbaar waren voor invallen vanuit het Noorden. Ten slotte bezat de Canadese overheid grote stukken land rondom Ottawa, waardoor er gemakkelijk overheidsgebouwen geplaatst konden worden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Ottawa de woonplaats van prinses Juliana en haar kinderen, waardoor de stad nog steeds een speciale band met Nederland heeft. Elk jaar vindt er in de maand mei een groot tulpenfestival plaats. Het Nederlandse koningshuis stuurt dan 10.000 tulpenbollen naar de stad als dankgebaar voor de huisvesting van leden van de koninklijke familie en voor de Canadese hulp tijdens de bevrijding van Nederland.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan