Cow Head, Newfoundland & Labrador

Gros Morne National Park Cow Head Aan de westkust van Newfoundland ligt het plaatsje Cow Head. Het kleine plaatsje is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Gros Morne National Park, waar het in feite deel van uitmaakt. Ook kun je een mooie wandeling maken naar het uiterste punt: 'The Head'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Head

Vroeger bestond Cow Head uit een zomer- en een winterzijde. De oude zomerzijde van Cow Head wordt tegenwoordig ‘The Head’ genoemd. Dit is de punt van het schiereiland, dat rust op eeuwenoude rotsformaties. Een wandelpad leidt je langs archeologische opgravingen en een oude vuurtoren. Vanaf The Head heb je een mooi uitzicht op de Long Range Mountains, Cow Head en de Western Brook, dat je met een boot kunt bezoeken.

Cow Head, Newfoundland

Shallow Bay Beach

Dit langgerekte zandstrand aan de Atlantische Oceaan ligt verstopt tussen hoge rotsformaties. Het strand ligt op een paar minuten wandelen buiten Cow Head. De zandduinen langs het strand zijn overblijfselen van de gletsjers die ooit de Long Range Mountains vormden. Je kunt er prachtig wandelen. Kijk goed om je heen of je konijntjes en elanden ziet. Vissersbootjes maken het pittoreske beeld compleet. Met wat geluk zie je een walvis voorbij zwemmen.

Cow Head, Newfoundland

Gross Morne National Park

Cow Head ligt in het noordelijke puntje van het Gros Morne National Park. Dit natuurgebied is zeer divers, met valleien, bergen, heldere meren, moerassen, fjorden en kliffen. Ook vormt Gros Morne het leefgebied van bijvoorbeeld zwarte beren, elanden, vossen en vele vogelsoorten. De grootste plaats in Gros Morne National Park is Rocky Harbour. In Gros Morne kun je twee indrukwekkende boottochten maken, namelijk naar Western Brook Pond (volg de Western Brook Pond Trail!) en de Trout River Pond.

Gros Morne, Newfoundland

Omgeving

Arches Provincial Park

Vijfentwintig kilometer ten noorden van Cow Head liggen ‘the Arches’. Dit geologische wonder bestaat uit twee natuurlijke bogen die door de oceaan uit de rotsen zijn gesleten. Maak een mooie wandeling of neem een picknickmand mee.

Cow Head, Newfoundland

Port au Choix

Dit vissersdorp is interessant om haar archeologische vondsten. Ook zijn er werktuigen en wapens van maritieme indianen te zien. Ook is er een (gerestaureerde) historische woning van Dorset-Eskimo's.

Geschiedenis

De opvallende naamgeving van Cow Head kan worden teruggeleid naar een Franse visser die het 'Tête de Vache' noemde, vanwege een rots die hem aan een koeienkop deed denken. Tot 1960 bestond Cow Head uit twee delen, Summerside en Winterside. De zomerzijde lag op een schiereiland en werd gebruikt als uitvalsdorp voor de vissers. In de winter trokken de meeste bewoners over een smalle landtong terug naar het vasteland. Het huidige Cow Head ligt aan de winterzijde.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!