Corner Brook, Newfoundland & Labrador

Corner Brook Newfoundland Corner Brook is prachtig gelegen aan de mond van de Humber-rivier. De stad ligt ten zuiden van het populaire Gros Morne National Park en is de grootste stad van de regio. Corner Brook herbergt diverse bezienswaardigheden, zoals het Captain James Cook National Historic Site. De nabijgelegen Marble Mountain is perfect voor een mooie wandeltocht, in de winter is het een populair wintersportoord.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Captain James Cook National Historic Site

Op Crow Hill aan de gelijknamige Road staat een standbeeld van kapitein James Cook. Het beeld is eenvoudig te bereiken met de auto. De weg ernaartoe biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Bay of Islands, die Cook in 1767 tot favoriete vestigingsplaats verkoos. Kapitein Cook wordt vereerd met een standbeeld omdat hij de regio rondom Corner Brook en de Bay of Islands als eerste nauwkeurig in kaart bracht.

Corner Brook Newfoundland

Corner Brook Museum & Archives

Het Corner Brook Museum is gevestigd in een pand dat vroeger dienstdeed als rechtbank, telegraafstation en douanekantoor. Het museum stelt de geschiedenis van Corner Brook en de Bay of Islands-regio centraal. Je leert er bijvoorbeeld over de geschiedenis van de inheemse bewoners en de huidige hout- en papierindustrie. Ook zie je er historische gebruiksvoorwerpen.

Corner Brook, Newfoundland

Blow Me Down-Mountains

Ten zuidwesten van Corner Brook pieken de Blow Me Down-Mountains boven de stad uit. Ook deze bergen zijn geliefd onder wintersporters. Wandelaars kunnen er hun hart ophalen met 40 kilometer aan aangelegde paden. Als je de top van de pas bereikt, word je beloond met een panoramisch uitzicht over de Bay of Islands.

Wildlife, Newfoundland

Kruger Paper Mill

Deze papiermolen werd gebouwd in 1920 onder aan de haven van Corner Brook. Het is een van de grootste papiermolens van Noord-Amerika. Vele tonnen papier worden vanaf hier over de wereld verspreid. De fabriek is niet echt een toeristische trekpleister, maar het is leuk om te weten waar die stoomwolken vandaan komen.

Corner Brook, Newfoundland

Omgeving

Scenic Drives

De regio van Corner Brook is prima te verkennen via diverse Scenic Drives. Een indrukwekkende route is de Captain Cook's Trail (50 km). De route brengt je door plaatsjes als York Harbour (Blow Me Down Provincial Park) en Lark Harbour, stap vooral regelmatig uit voor een wandeling. Ook start in Corner Brook de Admiral Palliser's Trail (38 km). Deze weg loopt door zes gemeenschappen waaronder Irishtown-Summerside en Cox' Cove. Wandel over de Hughes Brook Nature Trail of ga mee op een boottour vanaf Cox' Cove. Met wat geluk spot je een walvis.

Newfoundland

Vervoer

Je kunt Corner Brook het beste met eigen vervoer bereiken, bijvoorbeeld met een huurauto of -camper. De stad kun je grotendeels te voet verkennen, maar grotere afstanden kun je ook met de auto afleggen.

Feiten

Provincie Newfoundland & Labrador
Oppervlakte 148 km²
Hoogte 304 meter
Inwoners 20.000
Tijdzone Newfoundland Time Zone (tijdverschil met Nederland: 4,5 uur vroeger)

Klimaat

Corner Brook grenst direct aan zee en heeft, niet verrassend, een zeeklimaat. Dat betekent dat de winters koud zijn met een gemiddelde dagtemperatuur van 3 graden onder nul. In de lente stijgt het kwik tot net iets boven het vriespunt. In mei en juni wordt het langzaam warmer, in juli en augustus liggen de dagmaxima tussen de 20 en 22 graden en er valt weinig neerslag.

Geschiedenis

De Brit James Cook, kapitein van de Engelse zeemachten, was de eerste Europeaan die dit deel van Newfoundland op de kaart zette. Tijdens een ontdekkingstocht in 1767 ging hij aan land in de Bay of Islands. Hij maakte de weg vrij voor Europese kolonisten die er niet lang daarna een gemeenschap probeerden op te bouwen. Dat kapitein Cook de Bay of Islands uitgeroepen zou hebben tot favoriete vestigingsplaats is heden ten dage bekroond met het Captain Cook's Monument op een heuvel aan Crow Hill Road.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan