Newfoundland & Labrador

Newfoundland, sinds 2001 officieel Newfoundland & Labrador genaamd, ligt in het noordoosten van Canada, aan de Atlantische Oceaan. De twee delen waaruit de provincie bestaat, Labrador op het vasteland en het eiland Newfoundland ten zuiden daarvan, worden van elkaar gescheiden door de Straat van Belle Isle, een smalle zeestraat. Hoewel het deel op het vasteland in oppervlakte groter is, leeft meer dan negentig procent van de bevolking op het eiland. Het landschap van Labrador is namelijk ruig en voor een groot deel onbegaanbaar.

Feiten

Bijnaam: The Rock
Hoofdstad: St. John's
Grootste stad: St. John's
Bevolking: 515.000
Oppervlakte: 405.212 km²
Toetreding tot Canada: 31 maart 1949
Officiële website: www.gov.nl.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Newfoundland & Labrador Coat of Arms Newfoundland & Labrador

Cultuur/Geschiedenis

Eigenlijk pas recentelijk, in 1960, werden door archeologen overblijfselen van een Vikingnederzetting ontdekt in L’Anse aux Meadows, gelegen op het meest noordelijke puntje van het eiland Newfoundland. Hiermee werd - als we Groenland buiten beschouwing laten - voor het eerst algemeen aanvaard bewijs geleverd dat er ook vóór de tijd van Columbus al contact met Amerika is geweest vanuit het Europese continent.

Nadat Columbus een paar eeuwen later Amerika (her)ontdekte, werd het ‘nieuwe’ continent een interessante en mysterieuze verre bestemming voor ontdekkingsreizigers. Newfoundland werd bezocht door onder anderen John Cabot en Jacques Cartier. In 1583 claimden de Britten het gebied.

De Fransen hebben in de zeventiende eeuw geprobeerd het eiland over te nemen, maar dit was tevergeefs. Onder Newfoundland ligt wel een eilandengroep, Saint-Pierre en Miquelon, die tot op de dag van vandaag nog deel uitmaakt van het Frans overzees gebied.

Nadat Newfoundland & Labrador verschillende regeringsvormen had gekend, werd het in 1949 als tiende en laatste provincie aan Canada toegevoegd. De economie draait vooral op de olie- en mijnindustrie, de visserij en een beetje op toerisme.

Feesten

Op 24 juni 1497 meerde ontdekkingsreiziger John Cabot met zijn schip de Matthew aan op Amerikaans land. Hoewel er nog over gediscussieerd wordt waar hij precies aan land kwam - Cape Breton Island bij de Canadese provincie Nova Scotia, de Amerikaanse staat Maine en het eiland Newfoundland zijn mogelijke kandidaten - wordt in Newfoundland & Labrador elk jaar op de maandag die het dichtst bij 24 juni valt Discovery Day gevierd.

Culinair

Er wordt veel vis gegeten in deze provincie. Bijna overal kun je gebakken kabeljauw bestellen. Een populaire variant is ‘fish and brewis’; kabeljauw met crackers en ‘scrunchions’, stukjes gezouten en gefrituurd varkensvet. Dit traditionele gerecht is al behoorlijk oud en werd door zeemannen vaak mee aan boord genomen omdat het lang goed blijft.

Klimaat

Op klimaatkaarten van de wereld wordt het eiland Newfoundland vaak tot de Noord-Amerikaanse regio met een vochtig continentaal klimaat gerekend. Het eiland heeft hier echter een eigen versie op. Het onderscheidt zich van de rest met relatief koele zomers (20 graden in juli) en grotere oceaaninvloeden. Waar je ook op het eiland staat, je bent nooit heel ver van de kust verwijderd. De zee zorgt voor meer neerslag, wind en mist dan gebruikelijk is bij een continentaal klimaat. Zo is St. John’s - gelegen in het zuidoostelijke deel van het eiland - de meest winderige en mistige stad in Canada. In de winter ligt de maximumtemperatuur er rond het vriespunt.

In Labrador, het deel op het vasteland, is veel minder van de oceaan te merken. Hier heerst een subarctisch klimaat in het zuidelijk deel (met maxima onder het vriespunt van november tot en met maart) en een nog extremer poolklimaat in het noordelijk deel. De winters zijn er koud en wit en het zomerseizoen duurt maar kort.

Beste reistijd

Het toeristenseizoen kent zijn hoogtepunt van juni tot en met september, wanneer de temperatuur het aangenaamst is.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan