Mount St Helens, Washington

Mount Saint Helens, Washington Voor de uitbarsting in 1980 was Mount Saint Helens een slapende vulkaan van bijna 3.000 meter hoog in de dunbevolkte Cascade Mountains. Voor indianen was het een mythische berg, vooral vanwege zijn symmetrie. Door de uitbarsting veranderde het uiterlijk van Mount Saint Helens drastisch, evenals de natuur eromheen. Bezoek in ieder geval het Johnston Ridge Observatory voor een impressie van de impact van de uitbarsting en het uitzicht op de krater. Het Observatory is in 2023 gesloten wegens een mudslide. De rest van de weg is wel toegankelijk. Zie tiogatours.nl/wegennieuws.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mount Saint Helens Visitor Center

Highway 504 brengt je vanaf Interstate 5 bij Castle Rock door de 'blast zone' naar de vulkaan Mount Saint Helens. Naast de vulkaan ligt het Johnston Ridge Observatory. Voordat je daar bent, kom je langs diverse uitzichtpunten en twee informatiecentra. Aan Highway 504 verschijnt allereerst het Mount St. Helens Visitor Center (hele jaar door geopend). Dit bezoekerscentrum ligt vlak bij de plaats Castle Rock, op een uur van het Observatory. In het centrum kun je diverse tentoonstellingen bekijken over de cultuur, natuurlijke geschiedenis en de grote uitbarsting uit 1980. Ook vind je er informatie over de flora en fauna van het Gifford Pinchot National Forest. Halverwege het Visitor Center en het Observatory kun je eventueel nog het Forest Learning Center bezoeken voor meer diepgaande informatie (geopend van half mei t/m oktober).

Mount Saint Helens, Washington

Johnston Ridge Observatory

De drukst bezochte attractie van het Gifford Pinchot National Forest, een groot beschermd bos waar Mount St. Helens deel van uitmaakt, is het Johnston Ridge Observatory. Wegens sneeuwval in de wintermaanden is het Observatory bereikbaar en geopend van halverwege mei tot en met oktober. De tentoonstellingen zijn onder andere gewijd aan de geschiedenis van de vulkaan, ooggetuigenverslagen van de uitbarsting en de wetenschap om de vulkanische activiteit te monitoren. Bij het Observatory loopt een korte wandelroute die mooie uitzichten biedt op de krater. In de zomer vinden er Music on the Mountain-optredens plaats, waarbij bands hun kunsten ten gehore brengen. Vanaf Johnston Ridge Observatory en de weg ernaartoe kun je verschillende keren de benen strekken. Mooi is de Eruption Trail, die bij het Observatory begint (1,6 kilometer). Geniet van de mooie uitzichten op de krater en de valleien eromheen.

Mount Saint Helens, Washington

Geschiedenis

In het voorjaar van 1980 vond een reeks aardbevingen plaats in de Cascade Mountains. Op dat moment was Mount Saint Helens al actief en seismologen en vulkanologen waarschuwden autoriteiten voor een mogelijke uitbarsting. Later zou blijken dat ze met die waarschuwing honderden mensenlevens gered hadden. Op 18 mei 1980 trof een aardbeving van 5.1 op de schaal van Richter de staat Washington. De door vulkanische activiteit instabiele noordkant van Mount Saint Helens stortte door de aardbeving vanaf de top ineen en barstte uit. De vulkaan stuwde tonnen aan steen, as en ijs de lucht in, in een meer dan twintig kilometer hoge stofwolk. De wind stond in noordoostelijke richting, waardoor vrijwel de gehele staten Washington en Idaho in een deken van as werden gehuld. In de directe omgeving van Mount Saint Helens waren de gevolgen nog vele malen groter. Dankzij de waarschuwing van de wetenschappers was vrijwel iedereen op tijd geëvacueerd en bleef het dodental beperkt. Het instorten van de hele noordflank had echter aan tienduizenden dieren het leven gekost. Het landschap was voorgoed veranderd.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan