Washington

De staat Washington ligt helemaal in het noordwesten van de Verenigde Staten en vormt een grensstaat met Canada. Washington kent niet alleen grote steden als Seattle en Olympia, maar wordt ook gekenmerkt door uitgestrekte natuurgebieden. Een groot gedeelte van deze natuur wordt beschermd in de vorm van nationale parken, waarvan Olympic National Park een van de bekendste is.

Feiten

Bijnaam: The Evergreen State
Hoofdstad: Olympia
Grootste stad: Seattle
Bevolking: 6.800.000
Oppervlakte: 184.827 km²
Toetreding tot de VS: 11 november 1889
Officiële website: www.wa.gov

Vlag & Seal

Vlag Washington Seal Washington

Cultuur/Geschiedenis

Washington State is vernoemd naar George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Op 11 november 1889 werd Washington als 42e staat opgenomen in de VS.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de staat zich op oorlogsproductie. Boeing, opgericht in Seattle, produceerde veel bommenwerpers. Op de Hanford Site, in het oosten van de staat, werd gewerkt aan atoombommen.
 
In de jaren tachtig ontstond in Seattle binnen het genre grunge de ‘Seattle sound’. Grunge is een muziekstroming die ontstaan is door het combineren van verschillende soorten rock met heavy metal. Veel grote artiesten en bands groeiden hier op en braken door in Seattle, waaronder Kurt Cobain en Pearl Jam. Ook Jimi Hendrix kwam er vandaan.

Feesten

Van april tot en met september zijn er aan de kust in het noorden walvissen en orka's te zien. Vooral de San Juan-eilanden, die in het noorden voor de kust liggen, trekken veel bezoekers in deze periode. Er worden allerlei soorten tours en excursies georganiseerd waarbij je met een boot zeedieren kunt bekijken.
 
In Silverdale worden elk jaar in juli de Silverdale Whaling Days gehouden. Hoewel de naam dat wel doet vermoeden, heeft dit niet direct met walvissen te maken. De festiviteiten staan namelijk vooral in het teken van de gemeenschap en saamhorigheid en zijn geschikt voor alle leeftijden. Er is onder andere een pannenkoekenontbijt, een optocht, een vuurwerkshow, een biertuin, een kanorace en een marktje. De meeste dingen zijn gratis.

Culinair

In Washington groeien allerlei soorten gewassen. Zo komen er appels, perziken, kersen, linzen, aardappels en wortels vandaan, maar ook wijn en veel vis. De Washington Apple Commission heeft verschillende recepten met appel gepubliceerd, die variëren van appel-aardappel-cheddarsoep tot appelijs.

Klimaat

Washington heeft twee duidelijk te onderscheiden klimaatzones met als scheidslijn de Cascades. De Cascades vormen een grote bergketen die van noord tot zuid door de hele staat loopt. Ten westen ervan, in het kustgebied, is het weer wisselvallig maar mild. Het regent hier met grote regelmaat, vooral in de maanden november tot en met maart. De maxima liggen in de zomer tussen de 21 en 25 graden. In de winter blijven de temperaturen - ook ’s nachts - boven het vriespunt, met maxima tussen de 8 en 10 graden. Aan de andere kant van de bergen, verder landinwaarts, is het een stuk droger en is van mild weer geen sprake. Hier zijn de winters koud (maxima rond het vriespunt) en de zomers warm (in juli wordt het bijna 30 graden).

Beste reistijd

Qua toerisme is het gebied ten westen van de bergen het meest interessant, met de kuststrook, het Olympic National Park en grote steden als Seattle. De maanden juli en augustus trekken de meeste toeristen, omdat dit de maanden zijn waarin het weer het meest stabiel is. Als je de drukte wilt vermijden, komt september ook in aanmerking.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan