Falmouth, Massachusetts

Falmouth Massachusetts Falmouth is een kleine stad, gelegen op de zuidwestelijke hoek van het schiereiland Cape Cod. Het is de op één na grootste stad van Cape Cod en bestaat uit verschillende kleine dorpjes. Falmouth kenmerkt zich door de afwisselende natuurlijke omgeving. Aangezien het aan twee zijden begrensd wordt door water, vind je er veel haventjes, baaien en stranden, waardoor Falmouth geliefd is onder vissers, watersporters en toeristen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stranden

Met maar liefst 110 kilometer aan kustlijn is Falmouth rijk aan stranden en baaien. Door de Buzzard Bay en Vineyard Sound is het zeewater erg aangenaam, met een gemiddelde temperatuur van 21 graden in de zomer. In totaal zijn er tien openbare stranden, waarvan negen gelegen zijn zee. Onder de stranden met de mooiste zonsop- en ondergang worden Chapoquoit Beach (West Falmouth) en Old Silver Beach (North Falmouth) gerekend. Beiden zijn erg populair en als je zeker wilt zijn van een plaatsje is het verstandig vroeg in de ochtend te gaan.

Falmouth Massachusetts

Shining Sea Bikeway

Deze 18 kilometer lange weg tussen North en West Fallmouth, Falmouth Village en Woods Hole is een erg mooie wandel- of fietsroute. De weg voert door zoutveen, cranberrymoerassen, meertjes en bosgebied en is de enige route in Cape Cod die ook nog een stuk langs de kust loopt.

Falmouth Massachusetts

Ashumet Holly & Wildlife Sanctuary

Een groot natuurgebied waar je kunt wandelen (met of zonder gids) en de kans groot is dat je vogels of wilde dieren spot.

Watersport

Op het gebied van (water)sport is er ontzettend veel te doen in Falmouth. Er worden diverse cruises aangeboden vanuit verschillende havens in en rondom Falmouth. Vissen mag in veel havens en vanaf de meeste bruggen, maar voor sommige plekken en voor zoutwatervissen is meestal een vergunning nodig. Bij Cape Cod Watersport & Rentals kun je alles huren, van kajaks en surfplanken tot zeilbootjes. Je kunt hier tevens lessen nemen of tripjes boeken.

Falmouth Massachusetts

Hyannis Whale Watcher Cruise

In de buurt van Fallmouth is de Hyannis Whale Watcher Cruise te vinden, waar je mee kan gaan op een vier uur durende zoektocht naar walvissen, onder leiding van een natuurexpert.

Falmouth Massachusetts

Falmouth Historical Society Museum and Colonial Garden

Falmouth's rijke geschiedenis komt tot uitdrukking in de vele historische plaatsen die het stadje telt. In het historische museum, dat onder andere bestaat uit twee oude gebouwen, kun je deelnemen aan diverse tours. Bovendien worden er gedurende het hele jaar allerlei evenementen georganiseerd.

Katherine Lee Bates

De schrijfster van de liedtekst van ‘America the Beautiful’ is geboren in Falmouth. Er staat een standbeeld van haar op het grasveld van de bibliotheek en er is binnen een grote collectie van haar werk en memorabilia te vinden.

Omgeving

Martha's Vineyard

Martha’s Vineyard is een eiland ten zuiden van Falmouth, dat door de bewoners vaak kortweg ‘the Vineyard’ (de wijngaard) genoemd wordt. Het eiland is bekend vanwege de vroegere walvisvaart en de dovengemeenschap die er woonde. Doordat een groot percentage van de bevolking doof was (ongeveer 1 op de 115 inwoners) en het eiland erg geïsoleerd lag, ontwikkelde de dovengemeenschap een eigen gebarentaal, Martha’s Vineyard Sing Language genoemd. Dat er zo veel doven op het eiland woonden, kwam door Britse kolonisten die een bepaald gen met zich meebrachten dat doofheid veroorzaakte. Momenteel is het eiland populair onder toeristen als zomerverblijf, vanwege het aangename klimaat en de mooie stranden. Vanaf Falmouth varen dagelijks veerboten naar het eiland, waar je onder andere het Martha’s Vineyard Museum kunt bezoeken. Er zijn achttiende-eeuwse gebouwen en een oude kruidentuin te vinden.

Martha's Vineyard Massachusetts

Vervoer

Falmouth en omgeving zijn per bus te bereiken. De Cape Cod Regional Transit Authority verzorgt een route langs de stad. Er varen veerpondjes naar nabijgelegen bestemmingen. De Falmouth Ferry Service biedt een dienst aan naar Edgartown (een reis van ongeveer een uur). De Steamship Authority vertrekt met een pond vanaf Woods Hole Dock naar Oak Bluffs en Vineyard Haven (een reis van ongeveer drie kwartier).

Feiten

Staat Massachusetts
County Barnstable
Oppervlakte 141 km²
Hoogte 3 meter
Inwoners 32.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

In 1660 wordt Falmouth gesticht door Engelse kolonisten. De stad wordt in 1668 officieel geïncorporeerd onder de naam Suckanessett (die nog steeds terug te vinden is op het wapen van de stad). Later doopt Bartholomew Gosnold het plaatsje om tot Falmouth, naar zijn gelijknamige geboorteplaats in Engeland. De inwoners houden zich bezig met landbouw, schapenhoeden, zoutwinning en scheepvaart. Het houden van schapen wordt vooral populair door de introductie van het zogenaamde Merino-ras en de bouw van watermolens die helpen bij de verwerking van wol. De havens dienen als een belangrijk import- en exportpunt en zijn zeer belangrijk voor het stadsinkomen. Ook de walvisjacht levert Falmouth veel geld op.

Het rustieke plaatsje wordt kort opgeschrikt tijdens de Oorlog van 1812, waarbij het gebied rond Falmouth wordt gebombardeerd door Britse fregatschepen. Enkele historische huizen en gebouwen tonen nu nog steeds het bewijs van de inslag van de diverse kanonskogels die werden afgevuurd.

In 1872 wordt er een spoorweg aangelegd langs Falmouth en Woods Hole en met de komst van de eerste treinen verschijnen ook de eerste zomerhuizen in de stad. In de late negentiende eeuw is er behoefte aan een betere haven. In 1907 gebruiken ingenieurs hiertoe het stuk land dat Vineyard South van Deacon’s punt afschermt en bouwen er de Falmouth Inner Harbour.

De sterke verbetering van de snelwegen rondom Falmouth en het intensieve gebruik van de nabijgelegen Otis Air National Guard Base gedurende de Tweede Wereldoorlog maken dat de populatie sterk groeit. Vanaf de jaren 1970 maakt de stad verschillende bouwgolven mee om alle nieuwe inwoners te kunnen huisvesten.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan