Plymouth, Massachusetts

Plymouth Massachusetts Plymouth, gelegen aan de kust van de Cape Cod Bay, heeft een belangrijke rol in de Amerikaanse geschiedenis gespeeld. Het was namelijk de plaats waar de zogenaamde Pilgrim Fathers in 1620 voet aan land zetten en de Plymouth Colony stichtten. Plymouth is tegenwoordig een grote trekpleister voor toeristen, die onder andere de Plymouth Rock komen bekijken, een grote kei die de Pilgrim Fathers gebruikt zouden hebben om aan wal te klimmen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plimoth Patuxet Museums

Het verhaal van de Mayflower en de kolonie vormen de belangrijkste attracties van het plaatsje Plymouth. Plimoth Patuxet Museums is een openluchtmuseum dat je terugvoert naar 1627. Je kunt er onder andere de Mayflower II, een replica van het oorspronkelijke schip, in de haven bezoeken, om erachter te komen wat de leefomstandigheden waren tijdens de overtocht van Engeland naar Amerika.

Plymouth Massachusetts

Jenny’s Grist Mill

Deze graanmolen, daterend uit 1636, is een werkende replica van de oudste molen in de Verenigde Staten. Er worden rondleidingen gegeven, waarbij je alles verteld wordt over de geschiedenis van de molen en het omliggende gebied. Bovendien is de molen de startplaats voor wandelingen door het historische district van Plymouth. 

Plymouth Massachusetts

Burial Hill

Deze begraafplaats dateert uit de zeventiende eeuw en staat op de lijst met National Historic Places. Al sinds 1620 is het een laatste rustplaats voor inwoners van Plymouth. Zo liggen gouverneur William Bradford en William en Mary Brewster hier begraven. De eerste graven waren van gekerfd hout en hebben de tand des tijds niet doorstaan, pas halverwege de zeventiende eeuw gebruikte men stenen graven. Het oudste stenen gedenkteken is voor Edward Gray en stamt ui 1681. De laatste begrafenis was in 1957. Burial Hill is gelegen aan de Leyden Street, de eerste straat in Plymouth. Het is de plaats waar de eerste Engelse kolonisten, de Pilgrims, hun eerste fort bouwden.

Plymouth Massachusetts

Plymouth Rock

Deze beroemde steen zouden de Pilgrim Fathers gebruikt hebben om in Plymouth aan land te klimmen. Tegenwoordig maakt Plymouth Rock deel uit van het Pilgrim Memorial State Park, waar je van eind mei tot Thanksgiving (vierde donderdag in november) rondgeleid kunt worden door gidsen, die alles vertellen over de geschiedenis van Plymouth, de Fathers en deze beroemde steen - die er op het eerste gezicht niet spectaculair uitziet, maar wel een bijzonder verhaal bij zich draagt.

Plymouth Massachusetts

Pilgrim Hall Museum

Dit museum werd opgericht in 1824 en is daarmee een van de oudste musea in Amerika. Topstukken van de collectie zijn de bijbel van William Bradford, een van de Pilgrim Fathers, het zwaard van Myles Standish, het enige portret dat ooit gemaakt werd van een Pilgrim en bijvoorbeeld de wieg van de eerste baby die in New England werd geboren.

Plymouth Massachusetts

National Monument to the Forefathers

Dit is het grootste vrijstaande stenen monument in de Verenigde Staten, dat in 1889 werd opgericht als herdenking aan de Pilgrim Fathers.

Plymouth Massachusetts

Richard Sparrow House

Dit is het oudste, nog bestaande huis in Plymouth. Het werd bewoond door Richard en Pandora Sparrow en hun zoon. Ze immigreerden uit Engeland naar Plymouth in 1633; drie jaar later kregen ze een stuk grond en daar verrees dit huis. Het origineel Richard Sparrow House bestond uit twee verdiepingen met ruime, lichte vertrekken met glas-in-loodramen. Tegenwoordig is het snoezig ogende Sparrow House een pottenbakkerij. Je kunt een kijkje nemen op 42 Summer Street.

Winkelen

In Downtown Plymouth, vlakbij Court Street en Main Street, vind je vooral de wat kleinere speciaalzaken. Hier kun je bijvoorbeeld eens kijken in de Old North Street Tea and Curiosity Shop, de Plymouth Candy Shop (een ouderwetse snoepwinkel) en de Village Landing Marketplace.

Vervoer

Het treinstation van Plymouth is vlakbij Cordage Park gelegen, in het noorden van de stad. Plymouth is een van de twee eindstations van de Kingston/Plymouth Old Colony Line. Je kunt ook (in de zomer) met de ferryboot naar Provincetown reizen of een tripje maken op een van de vele cruiseboten die rondvaren in Plymouth Bay en Cape Cod Bay. De boot vertrekt vanaf State Wharf in het centrum van Plymouth. In de haven kun je ook een boot nemen om walvissen te spotten of om te diepzeevissen.

Verder rijden er bussen van de Plymouth & Brockton Street Railway Company naar Logan Airport, het centrum van Boston, Hyannis en Provincetown. De Greater Attleboro Taunton Regional Transit Authority (GATRA) biedt bussen aan die voornamelijk routes rijden in Plymouth en Kingston.

Feiten

Staat Massachusetts
County Plymouth
Oppervlakte 347 km²
Hoogte 57 meter
Inwoners 57.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Plymouth heeft een vochtig landklimaat, net als de meeste andere gebieden in Massachusetts en New England. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan is er het hele jaar door een betrekkelijk hoge luchtvochtigheid. In Plymouth zijn de zomers gemiddeld warmer dan in de andere gebieden in New England, met een temperatuur van circa 28 graden. De koudste maand is januari, wanneer het gemiddeld iets kouder is dan nul graden. In de winters valt er gemiddeld meer neerslag dan in de zomers, regelmatig in de vorm van sneeuw.

Geschiedenis

Voordat de beroemde Pilgrim Fathers in 1620 voet aan land zetten in Plymouth, werd het gebied bewoond door Patuxet-indianen, die deel uitmaakten van het Wampanoag-volk. Doordat het gebied al twee keer bezocht was door Europese ontdekkingsreizigers, braken er ziekten uit, waar de meeste indianen niet bestand tegen bleken te zijn. Het gebied was dan ook grotendeels leeg toen de Pilgrims Fathers (per ongeluk) met hun schip de Mayflower de baai binnenvoeren.

Nadat de Pilgrim Fathers in eerste instantie het eiland Cape Cod hadden verkend, besloten ze met behulp van de beroemde Plymouth Rock aan land te klimmen, om er niet veel later de Plymouthkolonie te stichten. In de eerste jaren op het eiland werden de Fathers bijgestaan door Squanto en Hobomok, twee indianen die door het Wampanoag-opperhoofd Massasoit waren gestuurd om de kolonisten te helpen met het opzetten van handelsposten. Als dank voor de hulp gaven de Fathers in 1621 een groot feest voor Massasoit en zijn indianen, wat nu beschouwd wordt als de eerste viering van Thanksgiving.

Plymouth, dat in de volgende eeuwen vooral zou leven van de visvangst en scheepsbouw, werd in de negentiende voornamelijk bekend door de in 1824 opgerichte Plymouth Cordage Company, een fabriek die zou uitgroeien tot de grootste producent van touwen en takels ter wereld. In de twintigste eeuw ontwikkelde Plymouth zich snel, mede doordat er in 1970 een snellere verbinding gecreëerd was tussen Boston, door middel van verbeterde spoorwegen, snelwegen en busroutes. Dit stimuleerde niet alleen de industrie, maar ook het toerisme in Plymouth.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan