Newport, Rhode Island

Newport Bridge, Rhode Island De havenhoofdstad van Amerika, zo wordt Newport ook wel genoemd. Vanwege zijn prachtige ligging aan de kust, de aanwezigheid van de haven en de koloniale sfeer die de stad overal nog uitademt is Newport een populaire plaats om te bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Newport Historic District

De koloniale sfeer is nog altijd sterk aanwezig in Newport. Met name in het Newport Historic District zijn veel koloniale huizen te vinden die aan het einde van de twintigste eeuw volledig zijn gerestaureerd. Ook de huizen van de voormalig rijke grootgrondbezitters zijn opgeknapt en veelal nog bewoond. Je kunt de Newport County Colonial Landmark Trail volgen om een duik te nemen in de vroege Amerikaanse geschiedenis. Je ziet dan bijvoorbeeld Chase-Cory House en Hunter House. Voor een wandelroute en meer informatie bezoek je het Newport Gateway Center aan 23 America's Cup Avenue.

Newport Rhode Island

Bellevue Avenue

Aan deze laan, die benoemd is tot nationaal monument, zijn veel grote 'mansions' te vinden die stammen uit de zogenaamde 'Gilded Age', een periode na de Amerikaanse Burgeroorlog waarin de economie razendsnel groeide. Aan de Bellevue Avenue kun je onder andere The Breakers, Belcourt Castle, Chateau-sur-Mer, The Elms, Marble House, Rosecliff, Rough Point en het William Watts Sherman House bekijken, waarvan sommige panden geopend zijn voor rondleidingen.

The Breakers, Newport Rhode Island

International Tennis Hall of Fame

Dit museum, gelegen aan Newports Bellevue Avenue, werd in 1954 gesticht op de plaats waar in 1881 de eerste Amerikaanse nationale kampioenschappen werden gehouden.

Newport Rhode Island

Touro Synagogue

De Touro-synagoge is de oudste synagoge van Amerika. De synagoge werd ontworpen door Peter Harrison, een van de eerste Amerikaanse architecten, en werd in 1763 geopend. Het werd in 1946 genoemd tot nationaal monument en is tegenwoordig nog steeds in gebruik. George Washington hield er ooit een toespraak, waarin hij de waarde van de vrijheid van godsdienst prees en hij vertelde dat joden vrij hun geloof mochten belijden in de Verenigde Staten.

Newport Rhode Island

Newport Tower

Deze oude toren, die gelegen is in het Touro Park, zou vroeger dienst hebben gedaan als een windmolen. Het gebouw zou uit het midden van de zeventiende eeuw stammen, maar er wordt ook wel beweerd dat de toren eeuwen ouder zou zijn en dat het zou getuigen van overzees contact, ver voordat Columbus Amerika ontdekte.

Newport Rhode Island

Redwood Library and Athenaeum

Dit is een van de oudste bibliotheken in Amerika. De bibliotheek, die eveneens aan de Bellevue Avenue is gelegen, werd gesticht in 1747.

Newport Cliff Walk

Een lange wandelroute langs de oostkust van Newport. De route voert zowel langs de natuurrijke kustlijn als langs de historische architectuur van Newports 'Gilded Age'. De route werd in 1975 uitgezet als eerste wandelroute in New England en is 5,6 kilometer lang.

Castle Hill Lighthouse, Newport Rhode Island

Festivals

Tijdens de zomermaanden vinden er diverse festivals plaats in Newport, waarvoor mensen van uit de hele streek naar de stad komen, waaronder het Newport Jazz Festival, het Sunset Music Festival en het Newport Folk Festival.

Newport Rhode Island

Omgeving

Fort Adams State Park

Aan de monding van Newport Harbor ligt het Fort Adams State Park. Het fort is nog niet eens zo heel oud: het dateert uit 1965 en deed honderd jaar dienst voor het Amerikaanse leger. Het fort biedt een prachtig uitzicht over de haven en de Narragansett Bay. Je kunt er baden in zout water en picknicken. In de zomer kun je swingen tijdens het Jazz Festival of Folk Festival.

Newport Rhode Island

Rough Point

Dit statige landhuis in Engelse stijl werd in 1889 gebouwd in opdracht van Frederick W Vanderbilt. Hij wees hiervoor een rotsachtige klif aan die uitsteekt in de oceaan. Het landgoed werd overgekocht door tabaksbaron James B Duke, die het naliet aan zijn twaalfjarige dochter Doris - samen met een fortuin van $80 miljoen. Doris verzamelde gedurende haar leven een indrukwekkende kunstcollectie met wandtapijten uit de middeleeuwen, meubels van Franse keizers, keramiek uit de Ming-dynastie en schilderijen van Renoir en Van Dyck. Na haar dood in 1993 liet Doris Duke het landgoed na aan de Newport Restoration Society, met de opdracht het te openen als museum. Je kunt tegen betaling deelnemen aan een tour waarbij je een kijkje neemt in het weergaloze huis met glas-in-lood ramen, meubelstukken, de bizarre kledingstukken die Doris droeg en de kunstcollectie die zij aanlegde. Rough Point biedt je bovendien een weergaloos uitzicht over de kust van New Jersey.

Vervoer

In de zomer worden speciale ferry's ingezet die varen tussen Providence en Perrottu Park. Daarnaast vertrekken er vijf bussen per dag naar Boston en is er een Amtrakstation aanwezig in de stad. Over het algemeen komt iedereen in Newport met een eigen auto, waardoor het vooral in de zomermaanden lastig kan zijn om een parkeerplaats te vinden. De handigste parkeerplaatsen zijn te vinden in de parkeergarage bij het Newport Gateway Transportation & Visitors Center.

Feiten

Staat Rhode Island
County Newport
Oppervlakte 30 km²
Hoogte 9 meter
Inwoners 26.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Newport wordt door de Amerikanen gezien als een zeer gunstige stad om te wonen dankzij het fijne klimaat. In de winter ligt de temperatuur rond het vriespunt en in de zomer rond de 25 graden. De neerslag is gemiddeld en valt voornamelijk in de lente.

Geschiedenis

In 1639 werd de stad Newport gesticht door acht verschillende oprichters. Al snel werd de stad een van de grootste steden van het Rhode Island district en werd het een populaire woonplaats voor de vele kolonisten die in die tijd naar de VS kwamen. William Coddington, een van de acht oprichters, had de leiding, maar er bestond grote onvrede over zijn aristocratische manier van regeren. In 1650 werd dan ook een tegenpartij opgericht, onder leiding van Nicholas Easton, een andere stichter. Deze politieke scheiding tussen Coddington en Easton had grote invloed op het gebied, dat zich snel ontwikkelde tot een van de belangrijkste havensteden in het koloniale Rhode Island.

In 1658 arriveerde een grote groep joden die uit Spanje en Portugal gevlucht waren, omdat ze geweigerd waren in het toen nog Nederlandse New York. Deze groep, die zich de Newport congregatie noemde, was de op één na oudste joodse congregatie in de Verenigde Staten. De groep, die tegenwoordig wordt aangeduid als de 'Congregation Jeshuat Israel', komt nog steeds samen in de oudste synagoge van Amerika, de Touro Synagogue.

In het midden van de achttiende eeuw vestigde zich een tweede golf van Portugese joden in Newport, die met hun meegebrachte handelkennis, connecties en kapitaal de handel erg stimuleerden. Vooral Rivera was een belangrijke man, omdat hij de productie van walvistraan in Amerika introduceerde en Newport een behoorlijke tijd het monopolie voerde op de productie van dit product, dat onder andere werd gebruikt om lampenolie van te maken. Ook Lopez droeg veel bij om van Newport een welvarende handelsstad te maken.

Met name in de late zeventiende eeuw en het begin van de achttiende eeuw was Newport de thuisbasis voor veel piraten. De London Board of Trade diende zelfs een officiële klacht in bij de Engelse regering om de piraterij te stoppen, waardoor veel piraten vervolgd, gevangengenomen en opgehangen werden in het centrum van Newport. Daarnaast was Newport het slavencentrum van New England. De suiker en melasse uit het Caribisch gebied werd in Newport gebruikt voor de productie van rum en vervolgens verscheept naar Afrika, waar het weer voor slaven werd geruild. Hoewel het vanaf 1787 verboden werd om in slaven te handelen, werd dit nog steeds op grote schaal gedaan.

Tijdens de Amerikaanse Revolutie was Newport een belangrijk centrum en een van de uiteindelijke getuigen van de Onafhankelijkheidsverklaring, William Ellery, kwam dan ook uit Newport. In 1776 werd de stad ingenomen door Britten, die beseften dat vanuit de haven Newport New York gemakkelijk aan te vallen was. In 1778 stelden de Amerikanen een plan op, de Battle of Rhode Island, waarbij de Fransen als bondgenoten de Amerikanen zouden helpen om de Britten van Rhode Island te verdrijven. Toen de Fransen zich echter op het laatste moment terugtrokken, verzwakte de positie van de Amerikanen en werden ze uiteindelijk door de Engelsen van het eiland verstoten. In de volgende jaren van de Onafhankelijksstrijd zou Newport de verblijfplaats vormen van de Franse troepen. Tegen het einde van de oorlog was het bevolkingsaantal van Newport bijna gehalveerd, waardoor er veel leegstaande panden met de grond gelijk gemaakt werden. Daarnaast was de economische welvaart van het stadje volledig ingestort door de jarenlange militaire overheersing.

Rond 1850 werd de stad een populaire woonplaats voor rijke grootgrondbezitters uit het Zuiden en tegen de eeuwwisseling kwamen er ook veel rijke families naar Newport, die alleen tijdens de zomermaanden in de aangelegde 'cottages' verbleven. Daarnaast kwam er een grote golf van Ierse immigranten in de stad wonen. In de grote Ierse wijk wordt nog steeds de Ierse feestdag St. Patrick's Day uitbundig gevierd. Een eeuw later vestigden zich ook nog Portugezen en immigranten uit Caribisch gebied in Newport, waardoor er tegenwoordig nog steeds sprake is van een grote etnische diversiteit in de stad. Dat het ook nog steeds een populaire plaats is om de zomer door te brengen, blijkt wel uit het feit dat zowel president Kennedy als Eisenhower hun ‘Summer White House’ in Newport hadden. 

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan