Honolulu, O’ahu, Hawaii

honolulu, hawaii De stad Honolulu ligt op het eiland O’ahu en is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Hawaii. Honolulu is rijk aan historische plaatsen, musea en natuurlijk stranden. Ook vind je er het enige koninklijke paleis van Amerika: ‘Iolani Palace. Honolulu wordt omringd door weelderige valleien, bossen, hoge kliffen en de oceaan. Honolulu ligt aan de zuidoostkust van O’ahu Island.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Aloha Tower

Toen toeristen Hawaii nog louter per boot konden bezoeken, was de Aloha Tower in Honolulu Harbor hun eerste kennismaking met O’ahu. Deze klokkentoren uit 1926 telt tien verdiepingen en was vier decennia lang het hoogste gebouw van Hawaii. Aloha Tower diende daarom als herkenningspunt voor zeevaarders. De toren is vernoemd naar haar inscriptie: ‘Aloha’, dat welkom betekent in het Hawaiiaans. Je kunt de lift nemen naar het observatiedeck voor een weids uitzicht over de stad en de waterkant. Aan de voet van de toren ligt de Aloha Tower Marketplace, met restaurants en winkels.

Aloha Tower, Honolulu, Oahu

Chinatown

Tussen de haven van Honolulu en de Foster Botanical Garden ligt Chinatown. In de negentiende eeuw werden in deze wijk veel winkels geopend door Chinese arbeiders. Je verkent Chinatown het best te voet. Start op Chinatown Gateway Plaza en slinger langs het neoklassieke Hawaii Theatre, de First Hawaiian Bank en het Hawai’i Heritage Center. Bekijk ook het Wo Fat Building; een Chinese tempel bekend uit de serie Hawaii Five-0. Ook de O’ahu Market is een bezoek waard; je kunt er Chinese lekkernijen proeven, al zijn dit soms wel heel bijzondere producten. Bij Lei-shops zie je hoe kunstenaars bloemenslingers maken. De Foster Botanical Garden is rijk aan tropische planten in de meest bijzondere vormen en kleuren. Veel van de torenhoge bomen in de tuin hebben veelzeggende namen als kanonboom, worstboom en dubbele kokospalm.

Chinatown, Oahu, Hawaii

Pearl Harbor

Met de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 begon de Tweede Wereldoorlog voor de Verenigde Staten. Door de luchtaanval van Japan vielen er 2.390 doden en nog eens honderden gewonden. Op Ford Island, bereikbaar via de Ford Island Bridge, liggen diverse gedenktekens en musea die gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog, de aanval op Pearl Harbor en de slachtoffers die daarbij vielen. Het sobere witte USS Arizona Memorial is de gedenkplaats voor de bemanningsleden van het schip USS Arizona. De gemiddelde leeftijd van de 1177 bemanningsleden was 19 jaar. Een paar honderd meter verderop ligt het Battleship Missouri Memorial, een enorm schip waar je een audiotour kunt volgen door de kamers van de officiers en historische tentoonstellingen kunt bekijken. In het USS Bowfin Submarine Museum & Park leer je alles over de ontwikkeling van de gevechtsonderzeeër. Houd er rekening mee dat het op weg van de stad richting Pearl Harbor vaak erg druk is.

Pearl Harbor, Oahu, Hawaii

‘Iolani Palace

Dit is het enige koninklijke paleis van de Verenigde Staten. ‘Iolani Palace was de officiële woonplaats van de Hawaiiaanse monarchie. Je krijgt er een beeld van de geschiedenis van Hawaii, dat tot 1893 een zelfstandig koninkrijk was, en kunt je onderdompelen in haar erfgoed. Hoewel het ‘Iolani Palace zo goed mogelijk naar de originele staat is teruggebracht, zijn veel originele onderdelen verloren geraakt of gestolen. Je vindt ‘Iolani Palace aan 364 South King Street, een bezoek (zelfstandig of met gids) is mogelijk van dinsdag tot en met zaterdag.

Iolani Palace, Honolulu, Oahu

Kawaiaha’o Church

Dit was een van de eerste christelijke kerken van het Hawaiiaanse koninkrijk, ook wel de 'Westminster Abbey van Hawaii' genaamd. Kawaiaha’o Church werd tussen 1836 en 1842 gebouwd door protestantse missionarissen en lokale arbeiders, die daarvoor 14.000 koraalplaten uit de oceaanriffen haalden. Anders dan veel Europese kerken heeft Kawaiaha’o Church een relatief sobere uitstraling. Een deel van de missen in de kerk wordt in het Hawaiiaans gegeven. De kerk vormt een National Historic Landmark, samen met de Mission Houses. De Hawaiian Mission Houses zijn drie gerestaureerde missiehuizen, twee daarvan zijn de oudste huizen van Hawaii.

Kawaiahao Church, Honolulu, Oahu

Diamond Head State Monument

Deze krater werd 300.000 jaar geleden gevormd door een explosie waarbij as en fijne deeltjes in de lucht vlogen. Je kunt een wandeling maken over de hellingen van de krater, die in het Hawaiiaans 'Lē‘ahi' heet. De wandelroute is redelijk inspannend; je moet twee trappen beklimmen en door een aantal (donkere) tunnels lopen. Het wandelpad werd in 1908 aangelegd als onderdeel van het defensiesysteem van O’ahu. Borden die je onderweg tegenkomt, leren je over de militaire geschiedenis van Hawaii. Het uitzicht vanaf de top over de kustlijn tussen Koko Head en Wai’anae is alle inspanning waard. In de wintermaanden heb je kans om passerende walvissen te zien! In verband met de beperkte parkeergelegenheid is een reservering verplicht. Reserveren kan vanaf 14 dagen van tevoren via https://gostateparks.hawaii.gov/diamondhead.

Diamond Head, Honolulu, Oahu

Ala Moana Beach Park

Tegenover het Ala Moana-winkelcentrum vind je dit gouden zandstrand. Het is ongeveer 1,5 kilometer lang en erg populair. Aan de oostzijde van het strandpark ligt schiereiland Magic Island. Op schooldagen maken kanoteams hier hun oefenrondes, in de zomermaanden is Magic Island een populaire plek onder surfers.

Ala Manoa Beach, Oahu, Hawaii

Hawaii State Art Museum

Hier krijg je een indruk van moderne en hedendaagse kunst uit Hawaii. Het kleine museum is gevestigd in een Spaanse missiepost uit 1928. De collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen, fotografie en 3D-werken. Je ziet een mix van Europese, Aziatische en Polynesische kunst.

Hawaii State Art Museum, Oahu, Hawaii

Bishop Museum

Dit museum toont de culturele en natuurlijke geschiedenis van Hawaii. Het werd opgericht in 1889 en toonde toen alleen Hawaiiaanse en koninklijke voorwerpen. Tegenwoordig is er in het Bishop Museum ook ruimte voor high-tech wetenschap, kindertentoonstellingen en een planetarium. De hoofdgalerij, Hawaiian Hall, is gevestigd in een Victoriaans gebouw. Je leert er over de vroege geschiedenis van Hawaii. In de Pacific Hall vertellen maskers, verenkostuums en kano’s je over de culturen van Polynesië, Micronesië en Melanesië.

Bishop Museum, Honolulu

Omgeving

Waikiki

Aan de zuidkust van Honolulu, ongeveer een half uur rijden vanaf het centrum, ligt het wereldberoemde Waikiki. Ooit was dit de speeltuin van Hawaiiaanse royals, tegenwoordig is het een druk bezocht paradijs. Waikiki herbergt de meeste hotels en resorts van O'ahu. De hoofdattractie is het witte zandstrand Waikiki Beach, dat met haar azuurblauwe oceaan, hoela-dansers en cocktailkraampjes zo uit een reisgids lijkt geslopen. Waikiki Beach is ongeveer drie kilometer lang en is een ideale locatie om te (leren) surfen of bodyboarden. Zwemmen kan ook, maar de golven kunnen tussen mei en september behoorlijk hoog zijn. Kom op tijd als je houdt van rust en leegte: Waikiki Beach is vaak een drukte van belang. Maak ook eens een wandeling over de Waikiki Beach Walk of breng een bezoek aan de Honolulu Zoo of het Waikiki Aquarium. Een wandeling over de Waikiki Historical Trail leert je van alles over de regio. Het pad wordt gemarkeerd met oude surfplanken. Langs de hoofdstraat, Kalakaua Avenue, vind je restaurants en winkels.

Waikiki Beach, Oahu, Hawaii

Hanauma Bay State Park

Snorkelliefhebbers opgelet! Een half uurtje rijden ten zuiden van Honolulu's stadscentrum ligt Hanauma Bay State Park. De baai waar dit park om draait, heeft helder zeewater en is een fantastische plek om kennis te maken met tropische vissen en andere zeedieren. Vanaf hotels in Waikiki rijden er vaak shuttlebussen naar het staatspark, je moet ze wel vooraf reserveren! Let ook op dat je in 2023 de toegang tot dit staatspark moet reserveren. Dit kan 2 dagen van tevoren om 07:00 Hawaiiaanse tijd. Tickets zijn soms al in 5 minuten uitverkocht.

Hanauma Bay, Oahu, Hawaii

Manoa Falls

Een kwartiertje rijden ten oosten van Honolulu liggen de Manoa Falls. Een prachtige wandelroute van 2,6 kilometer (round trip) brengt je naar deze waterval. Je wandelt langs een rotsachtige beek en door weelderige plantenlandschappen. De Manoa Falls, die 30,5 meter naar beneden stort en eindigt in een smalle poel, vormt een tropisch geheel dankzij de bloeiende wilde orchideeën en rode gemberbloemen. Wil je nog verder wandelen? Informeer dan naar de ‘Aihualama Trail (voor een weids uitzicht over de Manoa-vallei) of volg de Pauoa Flats Trail naar de Nu’uanu Valley Lookout. Je kijkt er uit over de steile kliffen van de Windward Coast.

Manoa Falls, Oahu, Hawaii

Nu'uanu Pali Lookout

Terwijl je de wind langs de bergen hoort suizen, weet je: dit uitkijkpunt is een van de beste op O’ahu! Nu'uanu Pali Lookout ligt ongeveer een kwartier rijden ten oosten van Honolulu. Het uitzichtpunt op 300 meter hoogte biedt een panoramische blik op de steile Koolau-kliffen en de Windward Coast. De kers op de taart is de route ernaartoe: je rijdt over de schitterende Pali Highway (Hawaii Route 61), langs hoge bomen die samenklonteren tot dichte bossen. Dit uitkijkpunt is overigens ook van historische betekenis. Hier vond namelijk de Battle of Nuuanu plaats, waarbij in 1795 koning Kamehameha de macht over O’ahu kreeg. Honderden soldaten kwamen om het leven toen zij de afgrond in gedreven werden.

Nuuanu Pali State Park, Oahu, Hawaii

Windward Coast

Na je bezoek aan Nu'uanu Pali Lookout kun je verder rijden naar de indrukwekkende oostkust, waar je al eerder uitzicht op had. Zodra je de tunnels door het Koolau-gebergte uitkomt, voelt het alsof je in een andere wereld bent beland. Wit zand en de turkooizen oceaan maken de stranden aan Windward Coast echte parels. De Windward Coast loopt grofweg van Valley of the Temples (halverwege de oostkust) tot Waimanolo (in het zuiden). Je kunt vanaf Kailua, de grootste plaats aan de kust, een ronde rijden. Met de klok mee gezien kom je dan langs Sea Life Park, Makapuu Lighthouse, Hanauma Bay. Je rondrit eindigt bij Diamond Head en Waikiki.

Makapuu Lighthouse, Oahu, Hawaii

Feiten

Staat Hawaii
Eiland O’ahu
Oppervlakte 177,2 km²
Inwoners 390.738
Tijdzone Hawaiian Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Honolulu heeft een tropisch Savanne-klimaat. Dat wil zeggen dat de temperaturen redelijk constant zijn: 27 à 32 graden Celsius. In de avonden koelt het af naar 18 à 24 graden. Het is in Honolulu zelden kouder dan 15 graden. Het regent in Honolulu voornamelijk in de winter: tussen oktober en begin april. De zomers zijn beperkt tot een enkele bui. Honolulu wordt zelden geteisterd door orkanen, de laatste was in 1992.

Vervoer

Veel bezoekers van Hawaii starten hun reis op Honolulu International Airport. Vanaf hier kun je een luchthavenshuttle, bus of taxi nemen naar Honolulu of Waikiki. Ga je met de bus, neem dan lijn 19 of 20 van TheBus. Een enkele reis kost ongeveer $2,50 per persoon. Een luchthavenshuttle kost je $12-15 enkele reis, maar er is vaak meer ruimte voor bagage en je kunt (desgewenst) reserveren. Heb je een auto gehuurd, dan kun je deze op het vliegveld ophalen en op eigen gelegenheid naar je hotel rijden.

Om O’ahu te verkennen vanuit Honolulu/Waiki, is een huurauto het handigst. Je bent dan niet afhankelijk van vertrekschema's van bussen en kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. O’ahu is niet groot en het wegennet is erg overzichtelijk. De langste afstand die je kunt rijden is ongeveer 70 kilometer: van Waikiki (in het zuidwesten) naar Kawela Bay (in het noordoosten).

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan