Moloka'i Island, Hawaii

Moloka'i hawaii Moloka'i ligt in het midden van de Hawaiiaanse archipel en is iets meer dan zestig kilometer lang. Het westen is relatief droog en dor, terwijl het oosten zeer groen is met bergen en kliffen. In het noorden vind je de hoogste zeekliffen ter wereld. Het authentieke en niet-toeristische Moloka'i wordt wel het ‘meest Hawaïaanse eiland’ genoemd, omdat veel van de 7.350 inwoners (deels) van autochtone afkomst zijn. De grootste plaats is Kaunakakai, waar vissers dagelijks hun vangst aan land slepen. Moloka'i zou de geboorteplaats zijn van de bekende hoela-dans.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kaunakakai

Aan de zuidkust van Moloka'i ligt Kaunakakai. In dit vissersdorp lijkt het leven sinds 1900 niet veranderd; er zijn geen verkeerslichten en vanuit Kanaukakai Harbor gaan vissers nog altijd op pad voor hun avondeten. Op de lange pier hoor je slechts de geluiden van vissers en lokale boten. Aan de hoofdstraat, Ala Malama Avenue, zijn winkeltjes en aan Church Row staan zeven kleine missionaris-kerken uit de negentiende eeuw. Op zaterdag is er in Kaunakakai een grote markt. Ook leuk is een bezoek aan Kapuaiwa Coconut Beach Park; een boomgaard vol palmbomen die in 1860 werd aangelegd voor koning Kamehameha de Vijfde. Vooral bij zonsondergang is het uitzichtpunt de moeite waard. Blijf bij het uitkijkpunt om vallende kokosnoten te omzeilen.

Kaunakakai, Molokai

Halawa Valley

In de oostelijke punt van Moloka'i ligt de Halawa Valey, die waarschijnlijk al rond het jaar 650 door Polynesiërs werd bewoond. Zij lieten eeuwenoude plaatsen van aanbidding (‘heiau’) na. Een tocht door de vallei is een reis terug in de tijd. Je geniet van prachtige uitzichten en watervallen. Je kunt een wandelpad (3,2 km) volgen naar de Mooula Falls. Onderaan deze 76 meter hoge, dubbele waterval ligt een poel waarin je kunt zwemmen. Volgens een Hawaiiaanse legende moet je, voordat je in de poel stapt, wel eerst een blad van de Ti-plant in het water laten drijven. Op de bodem van de poel zou namelijk een reuzehagedis wonen, en wanneer hij niet in de stemming is voor bezoekers, zinkt het blad en kun je maar beter uit de buurt blijven. Vraag voor je op pad gaat wel eerst toestemming bij het Aqua Hotel Moloka'i; je wandelt grotendeels over privé eigendommen en vaak is begeleiding van een gids verplicht. Als je vanaf het vliegveld naar Halawa Valley rijdt, kom je langs eeuwenoude Hawaiian Fishponds, Kumimi Beach (Murphy Beach), de oudste christelijke kerk van Moloka'i (Kaluaaha Church), Halawa Beach Park en Halawa Bay.

Halawa Valley, Molokai, Hawaii

Hawaiian Fishponds

Langs de zuid(oost)kust van Moloka'i kom je veel cirkelvormige meren tegen. In die fishponds, of visvijvers, werd vroeger vis gevangen voor de lokale koninklijken. Veel van deze innovatieve vijvers zijn zeven- tot achthonderd jaar geleden aangelegd. Door vulkanisch gesteente en koraal langs de kust op te stapelen, kon het zeewater deze poelen in- en uitstromen. Vissen spoelden mee en bleven in de poelen achter, waardoor het vangen eenvoudig was. De poelen zijn het best te bezoeken in One Alii Beach Park. Alii Fishpond was ooit speciaal voor koninklijke maaltijden en is makkelijk toegankelijk. Als je Kamehameha V Highway volgt in oostelijke richting kom je bij de vijvers Keawanui en Ualapue, die tot nationaal historische plaats zijn benoemd. De vijvers kunnen lastig te vinden zijn, bezoek het Moloka'i Visitor’s Association voor een routebeschrijving.

Kalaupapa, Molokai

Kalaupapa National Historical Park

Het Kalaupapa-schiereiland is de noordelijkste punt van Moloka'i en is alleen te bezoeken via een excursie. Deze boek je bij het lokale Damien Tours bij de boekwinkel. Je kunt ook telefnoisch reserveren. Let op dat je niet online boekt bij Father Damien, dit is niet de goede aanbieder. Je kunt het vijf kilometer lange, steile pad naar het park te voet of op een ezeltje afleggen. Onderweg heb je uitzicht over de Stille Oceaan en de steile zeekliffen, die met 1.097 tot 1.188 meter tot de hoogste ter wereld behoren. Na ongeveer anderhalf uur en zesentwintig bochten bereik je het historische stadje Kalaupapa. Het is er prachtig, verlaten en vredig. In 1873 koos de Belgische missionaris Saint Damien ervoor om leprapatiënten te verzorgen die naar dit schiereiland verbannen waren. Na zestien jaar trouwe dienst raakte hij zelf geïnfecteerd. Damien's graf kun je bezoeken in de historische St. Philomena Church in Kalaupapa. Zijn levenswerk werd voltooid door de Mother Marianne Cope. In het iets verderop gelegen Palaau State Park ligt Kalaupapa Overlook, op een 305 meter hoge klif. Je kijkt prachtig uit over het schiereiland vol slingerende wandelpaden en eucalyptusbossen. Ook zie je de slapende Kauhako-krater, met daarin een 243 meter diep meer. De mooiste foto's maak je in de (late) ochtend of het eind van de middag.

Kalaupapa, Molokai

Papohaku Beach

Met vijf kilometer is Papohaku Beach ("Three Mile Beach") een van de langste zandstranden van Hawaii. Het strand ligt in het westen van Moloka'i en is zo'n negentig meter breed. Je kunt er zonnen met uitzicht op het buureiland O'ahu. Zwemmen wordt afgeraden, vooral in de wintermaanden, omdat de golven gevaarlijk zijn. In het park achter het strand wordt ieder jaar in mei het Moloka'i Ka Hula Piko Festival gevierd. Tijdens dit festival eert men de kunst van de hoeladans.

Papohaku Molokai

Kamakou Preserve

De hoofdattractie van dit natuurgebied is de Pepe'opae Trail. Het verharde pad voert je door ongerepte natuur, oerbossen vol onvolgroeide bomen, kleine planten en korstmossen. De Pepe'opae Trail eindigt bij Pelekunu Valley Overlook, waar je (bij helder weer) wordt beloond met een uitzicht over prachtige kliffen en de Stille Oceaan. Je kunt het wandelpad alleen bereiken als je een fourwheeldrive hebt of als je mee gaat met een dagexcursie van het Nature Conservancy. De wandeling duurt ongeveer een uur.

Kamakou, Molokai

Vervoer

Je kunt Moloka'i met het vliegtuig alleen bereiken vanaf Honolulu (O'ahu) of vanaf Maui. Vanaf het eiland Lahaina kun je ook de boot nemen. Op Moloka'i is geen openbaar vervoer. De beste manier om veel van het eiland te zien, is het huren van een auto. Voor kortere afstanden kun je ook een taxi nemen. Er is één weg op Moloka'i, gemarkeerd door twee wegnummers. Kamehameha V Highway 450 start bij Kaunakakai (aan de zuidkust) en eindigt 43 kilometer verderop bij Halawa (in het oosten). De Maunaloa Highway 460 loopt vanuit Kaunakakai 27 kilometer in westelijke richting naar het plaatsje Maunaloa. Om Kalaupapa te bezoeken, volg je Highway 470 en 460 naar het midden van het eiland. Let op: de maximumsnelheid op Moloka'i is 72 kilometer per uur.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan