Update Presidentsverkiezingen Amerika 2024: Super Tuesday

Het wordt als de doorslaggevende dag in de Amerikaanse voorverkiezingen beschouwd: de dag waarop in vijftien staten de kandidaten worden gekozen die in november wat betreft hun kiezers het Witte Huis gaan veroveren. Dat gebeurt op de eerste dinsdag in februari of (meestal) maart, een ware superdinsdag.

De winnaar kan ongeveer een derde van alle gedelegeerden binnenhalen die hij of zij nodig heeft op de partijconventies later in het jaar. Overigens letten wij alleen op de presidentskandidaten, maar net zoals Amerikanen in november met een heel pak papier in het stemhokje bezig zijn, gaat het op Super Tuesday ook om kandidaten voor gouverneur, sheriff, burgemeester, rechter en alle mogelijke andere publieke functies.

Het Witte Huis in Washington DC USA

Het is wel eens spannender geweest

Bij de Democraten stond sowieso al vast dat zittend president Biden de kandidaat is voor het stembiljet. De enige Democratische tegenkandidaat was Dean Phillips – precies: wie? Hij haalde eerder in New Hampshire minder dan 20% van de stemmen, op Super Tuesday kwam hij zelfs in zijn eigen staat Minnesota niet verder dan 9%. Het is voor hem einde oefening. Gek genoeg won in Amerikaans Samoa de onbekende zakenman Jason Palmer verrassend van Biden, maar veel impact heeft Samoa niet: in totaal werden 91 stemmen uitgebracht, 51 voor Palmer en 40 voor Biden.

Toch is niet alles kits. Vanuit islamitische hoek is er verzet tegen Bidens steun aan Israël in de Gaza-oorlog. In Michigan stemde zo’n 13% van de Democratische stemmers uncommitted, zeg maar blanco. Als die trend zich voortzet of uitbreidt, kan het in november als de marges klein zijn voor Biden en de Democraten nét het verschil uitmaken tussen winst of verlies.

Einde oefening voor Nikki Haley

Bij de Republikeinen stond formeel niets vast, maar was op voorhand al duidelijk dat Trump de grote winnaar zou worden. De vraag was alleen: met welke marge? Enig overgebleven opponent Nikki Haley had tot dusverre op een na alle rondes in de voorverkiezingen verloren – behalve in het numeriek onbetekenende Washington DC, waar slechts 2.000 mensen hun stem uitbrachten – maar bleef met hogere scores dan verwacht redelijk overeind en hield vol, hoewel ze kansloos is. Trump heeft na Super Tuesday zo’n duizend gedelegeerden voor de conventie van de 1.215 die nodig zijn voor de nominatie, Haley blijft steken op minder dan negentig, ondanks haar winst in het kleine Vermont. En dus ook: einde oefening.

Waarom hield ze het zo lang vol? Allereerst puur praktisch: haar sponsoren hielden vol en bleven geld in haar campagne steken. Naar eigen zeggen ging het haar er vooral om dat er iets (iemand) te kiezen zou zijn op de komende conventie. Maar, een tikje cynischer, gold ook: hoe meer publiciteit en bekendheid nu, hoe meer kansen in 2028. We gaan het zien.

Trump vs Biden

Het wordt dus in principe Trump versus Biden, wat praktisch iedereen die de boel een beetje volgt al langer had verwacht. Maar: in principe, want je weet het nooit.

Ten eerste is er de baaierd aan processen waar Trump in is verwikkeld. Allerlei tactieken om vertraging of uitstel te bereiken zijn soms wel, soms niet succesvol. Of het in een van die processen nog voor de verkiezingen tot een uitspraak komt die het onmogelijk maakt om president te worden is zeer de vraag (en overigens was dat nóg een reden voor Haley om zo lang mogelijk in de race te blijven, want stel dat…).

Ten tweede moet je bij Trump niets uitsluiten, zoals een nieuw schandaal dat de kop opsteekt. Toegegeven: het moet wel heel bar zijn willen zijn hondstrouwe fans hem niet desondanks blijven steunen. Maar met alleen die fans heb je niet voldoende stemmen om in november te winnen. Een nieuw schandaal kan voor de grote groep niet-partijgebonden kiezers in het midden van het spectrum helpen om toch maar op een ander oftewel Biden te stemmen. Zoals eigenlijk overal geldt dat je verkiezingen alleen wint door de grote groep kiezers in het midden aan je zijde te krijgen. En misschien ook wel een deel van de hard core Republikeinen, want Haley mag dan wel hebben verloren, zoals al opgemerkt heeft ze het in veel staten in de voorverkiezingen relatief goed gedaan. Anders gezegd: in New Hampshire stemde in februari 54% op Trump en 44% niet. En haar niet voorspelde overwinning in Vermont was ook een teken aan de wand.

Ten derde zijn beide mannen behoorlijk op leeftijd, zeker als je de zwaarte van het ambt meetelt. Biden wordt dat met z’n 81 jaar, broze uiterlijk en z’n vele versprekingen en vergissingen zwaar aangerekend, maar Trump is ook al 77 en begaat af en toe net zulke gênante bloopers. Hard schreeuwen maakt in veel ogen een dynamische indruk, maar kan uiteindelijk niet verhullen dat ook hij de tachtig nadert. Om het discreet te zeggen: de gemiddelde levensverwachting voor Amerikaanse mannen was in 2020 iets meer dan 74 jaar.

Joe Biden Donald Trump

Blijf op de hoogte

Journalist Maurits van den Toorn doet voor ons verslag van de belangrijke gebeurtenissen in aanloop naar de Presidentsverkiezingen van 2024. Houd onze blogpagina in de gaten voor updates.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan