Overal en altijd: de gele schoolbus

Het is groot, het is geel en je ziet ’m overal: de schoolbus. Het zijn er dan ook nogal wat, dagelijks zijn er door het hele land een kleine 500.000 van die gele gevaartes onderweg om bijna dertig miljoen kinderen naar school en weer naar huis te brengen. Vervoer van scholieren en studenten per bus heb je overal, maar nergens gebeurt het op zo’n herkenbare manier als in de Verenigde Staten en Canada.

Speciaal vervoer voor scholieren

Vervoerbedrijven in Nederland en België zetten op drukke uren wel extra bussen in voor scholieren, maar dat zijn gewone lijnbussen. In de Verenigde Staten gaat dat anders. Daar is al sinds eind negentiende eeuw speciaal vervoer van scholieren, aanvankelijk zelfs nog met paard en wagen. Dat er al sinds lang zo’n omvangrijk scholierenvervoer is, komt uiteraard door de grote afstanden. Naar school lopen of fietsen kan in veel gevallen gewoon niet (en als het al zou kunnen wordt dat tegenwoordig te gevaarlijk gevonden).

Amerikaanse kinderen gaan met de schoolbus naar school

Busing

In de jaren vijftig kwam daar nog het door de overheid opgelegde ‘desegregation busing’ bij, meestal ‘busing’ genoemd. Dat staat voor het per bus vervoeren van scholieren naar scholen buiten de eigen wijk om een einde te maken aan aparte blanke en zwarte scholen en de raciale integratie te bevorderen. Het omstreden programma is inmiddels een stille dood gestorven, maar men raakte gewend aan het gebruik van de bus om naar school te gaan.

National School Bus Glossy Yellow

Verschillende fabrikanten stortten zich al vroeg op de bouw van speciale schoolbussen en doen dat in sommige gevallen nog steeds, zoals het sinds 1932 bestaande Blue Bird. Er kwam ook al vroeg een zekere standaardisatie met een aantal veiligheidseisen. Eén van die eisen was de kleur: schoolbussen moesten National School Bus Glossy Yellow zijn, een bijna oranjeachtig geel. Die kleur werd gekozen vanwege de goede zichtbaarheid in de schemering, bij uitstek de tijd waarin de bussen een groot deel van het jaar onderweg zijn. Voor wie met zijn auto lekker wil opvallen of z’n geïmporteerde schoolbus een verfje wil geven: tegenwoordig moet je Federal Standard No. 595a, Color 13432 hebben. Het is een iconische kleur geworden, net als het rood van de dubbeldekkers in Londen.

Niet alleen de kleur is al lang onveranderd, hetzelfde geldt voor de vormgeving. De meeste schoolbussen zien er met hun kleine raampjes en frontmotor op het eerste gezicht nog steeds uit alsof ze uit de jaren vijftig stammen. Dat is natuurlijk niet zo, al was het maar vanwege steeds scherpere veiligheids- en milieueisen, maar het maakt wel deel uit van hun charme.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan