Inauguratie Trump: zo gaat het in z’n werk

De afgelopen weken is er in Washington DC flink gezaagd, getimmerd, geboend en gepoetst om de stad en vooral de Mall gereed te maken voor het grote feest: de inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten.

Capitol, Washington DC

12.00 uur

Het programma duurt inclusief de voorafgaande en aansluitende plechtigheden en festiviteiten meerdere dagen, maar bevat eigenlijk maar één vast onderdeel: het afleggen van de eed of gelofte op 20 januari. Door het afleggen daarvan - eerst door de vicepresident, pas daarna volgt de president – worden de president-elect en zijn running mate formeel president en vicepresident. Dat gebeurt precies om twaalf uur ’s middags (18.00 uur Nederlandse tijd).

De eed

De eed, Oath of Office genaamd, wordt afgenomen door de Chief Justice, de voorzitter van het federale Hooggerechtshof. De eed is kort en luidt sinds 1884: I, …, do solemnly swear that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter.

So help me God

Gewoonlijk volgt dan de zin So help me God, maar die is geen onderdeel van de eed. Het is onzeker wie deze uitspraak als eerste heeft toegevoegd, zowel George Washington als Abraham Lincoln worden genoemd. Trump zou er dus van kunnen afwijken, al ligt het niet voor de hand. Vicepresident Pence, die zichzelf heeft gekarakteriseerd als a Christian, a conservative and a Republican, in that order, zal het zeker zeggen. Het is overigens ook toegestaan om de gelofte af te leggen, maar tot dusverre is Franklin Pierce (president van 1853 tot 1857) de enige die dat heeft gedaan.

Capitol, Washington DC

Ruffles and flourishes

Na het afleggen van de eed speelt de US Marine Band vier ruffles and flourishes (fanfares op trommel en trompet) en Hail, Columbia, een patriottisch lied dat in 1789 werd gecomponeerd voor de inauguratie van George Washington. Ook een vast onderdeel zijn de 21 saluutschoten van infanterieregiment The Old Guard, dat al bestaat sinds 1784. Dit alles vindt plaats op de Mall, met het Capitool op de achtergrond, tenzij het weer te slecht is. Dat was het geval bij de tweede inauguratie van Ronald Reagan in 1985; zelfs de inaugural parade werd toen afgeblazen. De eedaflegging wordt in zo’n situatie naar binnen verplaatst.

Toespraak

Tsja, en dan verder. Het interessantste onderdeel is de toespraak van de nieuwe president, het inaugural address, waarin hij een kenschets geeft van het komende presidentschap. Zeker nu er over het feitelijke beleid van Trump nog zo weinig bekend is, zal elk woord op een goudschaaltje worden gewogen. Belangrijk is ook de toon: verzoenend of niet? Vast onderdeel van het programma zijn sinds jaar en dag muzikale intermezzo’s, liefst door artiesten van naam en faam. Trump heeft (nog) geen echt grote namen binnen weten te halen, het feestje zou in dat opzicht een beetje een blamage kunnen worden.

Ruimte voor protest

Trumps presidentschap is, vriendelijk gezegd, niet onomstreden. Er worden rond de inauguratie dan ook veel protesten verwacht. Her organiserend comité heeft laten weten dat er ook voor protestanten ruimte zal zijn, al zullen ze op de Mall zeker niet de voorste plaatsen bezetten – maar al zijn ze niet zichtbaar, ze zullen zich zeker hoorbaar maken.

De Parade

Na de lunch, aangeboden door het Congres, volgt voor het Witte Huis de al genoemde inaugural parade, met deelnemers uit alle vijftig staten en het District of Columbia. Daar worden bepaalde accenten gelegd die de tijdgeest weerspiegelen: na het einde van de Burgeroorlog deden in 1865 voor het eerst Afrikaans-Amerikanen mee, in 1917 voor het eerst vrouwen en in 2009 waren er voor het eerst openlijk lesbische en homo-deelnemers. Het wordt een verrassing wie er deze keer paraderen.

Trumpel Hotel doet goede zaken

Kaarten voor het bijwonen van de manifestatie op de Mall zijn gratis, maar worden op de zwarte markt voor flinke prijzen verhandeld. Ook hotelkamers en andere accommodaties zijn flink aan de prijs. Geen wonder, er worden honderdduizenden mensen verwacht. Een kamer kost al gauw 500 dollar per nacht, maar je kunt ook een week een suite huren voor 25.000 dollar. Eén ding is zeker: het Trump International Hotel doet goede zaken, het is net als alle andere hotels in de stad en wijde omtrek de hele week rond de inauguratie volgeboekt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan