Bellen en internetten

door Onze redactie zo 8 mei 2016 9:00 bijgewerkt op wo 20 apr. 2022 8:27

Je bent op vakantie in Amerika of Canada en je wilt bellen naar je hotel omdat je iets later aankomt of het adres van een camping Googelen. Hoe kun je tijdens je reis het voordeligst bellen en internetten?

Amerikaanse/Canadese simkaart

Wil je tijdens je reis door Amerika of Canada regelmatig met je mobiele telefoon bellen om bijvoorbeeld campings te reserveren, excursies vast te leggen of vragen te stellen aan je auto-/camperverhuurder? Dan kun je het beste een Amerikaanse of Canadese prepaid simkaart aanschaffen. Bellen met je eigen (Europese) simkaart is namelijk behoorlijk duur! Als je een Amerikaanse/Canadese simkaart met prepaid-tegoed koopt, bel je tegen het lokale tarief. Als je regelmatig belt, is dit een stuk goedkoper. Een lokale simkaart kun je aanschaffen bij bijvoorbeeld een grote supermarkt, elektronica- of telefoonzaak.

Er zijn ook simkaarten te koop waarvoor je "beltegoed" of tijdelijk abonnement koopt waarmee je zowel kunt internetten als bellen/sms'en. Met die simkaarten kun je dus gewoon online: je gebruikt je smartphone hetzelfde als thuis. Er zijn verschillende providers en (internet)bundels mogelijk, dus laat je vooraf goed informeren door de verkoper. Hij of zij kan je ook helpen de simkaart te activeren. Bekende providers met doorgaans goed bereik, zijn T-Mobile en AT&T.

Dual-sim: De meeste nieuwere telefoons bieden de mogelijkheid om twee simkaarten te bevatten. Zo werk je met twee nummers en één smartphone. In de telefooninstellingen kun je schakelen tussen SIM-profielen en een SIM in- of uitschakelen.

 Tip: E-Simkaart
Reiziger John: 'Ik werk met een e-sim kaart, zodat je bereikbaar bent op je Europese (Nederlandse) nummer, maar ook voor 30 dagen een Canadees nummer hebt. Ik haalde de mijne op: https://gophonebox.com/. Daarmee kan je dus voor 30 dagen een prepaid E-simkaart kopen (je krijgt een QR-code waarmee je alles kunt inscannen en instellen op je (moderne) telefoon. Je hebt lokaal data via een Canadese provider. Je kan dus bijv. voor CAD 45,-- een bundel kopen voor 30 dagen met 15 GB aan data en ongelimiteerd in heel Canada bellen en sms-en. Kan wel alleen met nieuwere toestellen.'

Let op: Check voor je op reis gaat of je mobiel simlockvrij is en geschikt om vanuit Noord-Amerika te bellen.

Voordelig bellen vanuit Canada of Amerika

Internet!

Je kunt met een prepaid simkaart in Amerika/Canada ook gebruikmaken van mobiel internet. Soms gaat dit van hetzelfde prepaid tegoed af; soms moet je aparte internetbundels kopen. Dat verschilt per provider, simkaart en bundel. Ook hier geldt: vraag de winkelmedewerker om advies. We kregen onder andere deze site aangeraden voor simkaarten met enkel internet.

Als je geen lokale simkaart koopt, maar gebruik maak van je eigen simkaart, ben je aangewezen op de wifi of een speciale reisbundel van je mobiele provider. Wifi is in vrijwel alle hotels beschikbaar en ook op commerciële campings. Ook kun je hiervoor terecht bij fastfoodketens, zoals Starbucks, McDonald's, Burger King en Wendy's. Ook sommige (grote) supermarkten bieden wifi aan. Het is soms haast lastig om níet online te gaan! Houd er wel rekening mee dat de verbinding minder snel kan zijn als thuis. Filmpjes streamen is dan erg lastig; een WhatsAppje sturen kan wel altijd.

Altijd mobiel online?

Buitenland bundel bij de vier grootste providers

Interesse in een buitenlandbundel op je eigen telefoon, via je eigen provider? Hieronder leggen we uit per provider hoe dit eruitziet en wat voor prijskaartje hier aan hangt.

1. KPN
Bij KPN kun je in de MijnKPN-app een Extra Bundel activeren. Hiermee krijg je voor €29,99 een bundel van 2000 MB/min/SMS. Hiermee sluit je ook uit dat je per ongeluk enorm over je kosten heen gaat, want als je bundel op is wordt hij uitgeschakeld en kun je een nieuwe bundel aanvragen.
2. Vodafone
Bij Vodafone kun je je buitenlandbundel makkelijk activeren, je smst welke bundel je wilt en activeert ‘m in de app. Voor € 8,50 krijg je 100 MB, 100 belminuten en 100 sms'jes. En je kunt 100 minuten gebeld worden zonder extra kosten, ongeacht waarvandaan je gebeld wordt. Nadeel: De bundel vervalt om 00.00 uur Nederlandse tijd.
3. T-Mobile
T-Mobile heeft een zogeheten Travel and Surf pakket. Hiermee koop je een pas, die activeer je. Voordelig, want geen onverwachte internetkosten. Ook met je dataroaming aan, je kunt pas internetten na aankoop van een pas. Voor €24,99 koop je 1000 MB’s en die zijn 14 dagen geldig.
4. Tele2
Je kunt bij Tele2 via een sms of via de app laten weten dat je een buitenlandbundel wilt aanschaffen. Deze bundel is altijd 31 dagen geldig én in meerdere landen, Canada en Amerika vallen namelijk allebei onder de zogeheten groene bundel. Je kunt kiezen uit een kleine, middel of grote bundel. De grote bundel is 2000 MB en kost €30,-.

 Advies: hoeveel MB's heb je nodig?
Redactielid Emma: ‘’Ik heb in Canada de KPN-bundel voor 500 MB aangehad en daar meer dan voldoende aan gehad voor een week. Ik zou je afraden om filmpjes te bekijken, maar bijvoorbeeld voor het bestellen van Uber of het snel zoeken van een restaurant is het ideaal.’’

Voordelig bellen of internetten vanuit Canada of Amerika

Bereik

Houd er rekening mee dat Amerika en Canada erg grote landen zijn. In grotere plaatsen en langs doorgaande (snel)wegen heb je in Amerika en Canada meestal goed bereik met je mobiel, daarbuiten kan het minder zijn of zelfs wegvallen. In afgelegen gebieden en nationale parken, zoals Yosemite, Yellowstone of Death Valley, heb je geen enkel bereik met je telefoon. Vanzelfsprekend heb je hier ook geen mobiel internet, ook niet met een lokale simkaart of wifi-hotspot.

Voordelig bellen of internetten vanuit Canada of Amerika

Gratis nummers

Auto- en camperverhuurders hebben doorgaans een gratis telefoonnummer voor hulp onderweg. Deze telefoonnummers beginnen met 800, 844, 855, 866, 877 of 888 en zijn gratis als je belt met een Amerikaanse/Canadese telefoon of simkaart of vanuit een plaatselijke telefooncel. Voor het bellen naar gratis nummers heb je geen telefoonkaart nodig: je kunt het nummer in een telefooncel gewoon intoetsen. Voor het nummer toets je eerst een 1. Let op: het is niet gratis om deze nummers met je Europese telefoon/simkaart te bellen! Heb je geen lokale simkaart gekocht en moet je toch bellen? Amerikanen en Canadezen zijn super vriendelijk: vraag ze om hulp en de kans is groot dat je even met hun mobiel mag bellen.

Skype/WhatsApp

In veel hotels, grote supermarkten en fastfoodrestaurants en op commerciële campings is wifi beschikbaar. Je kunt dan met je smartphone, tablet of laptop gebruik maken van Skype. Hiermee bel je gratis naar andere Skype-gebruikers en gratis telefoonnummers. Voor bellen naar ‘gewone’ nummers kun je tegoed kopen. Met je smartphone kun je, als je verbonden bent met een wifi-netwerk, ook bellen via de berichtendiensten WhatsApp of Facebook Messenger. Bedenk wel dat de wifi-verbinding in openbare gelegenheden (erg) traag kan zijn en dat de verbinding vaak hapert. Het kan helpen om de videoverbinding uit te zetten, zodat je elkaar niet kunt zien, maar alleen horen.

Met je smartphone met wifi bel je via WhatsApp of Messenger

Telefoonkaarten

Een telefoonkaart, wat is dat ook alweer? Met een telefoonkaart kun je in Amerika en Canada bellen vanuit elke telefooncel. Je betaalt dan een vast bedrag voor een bepaald aantal minuten. Telefoonkaarten zijn te koop bij bijvoorbeeld supermarkten en tankstations. Helaas verdwijnen ook in de VS en Canada de telefooncellen uit het straatbeeld, je ziet ze vaak wel nog in nationale parken en staatsparken. Een simkaart aanschaffen als je ter plekke wil bellen, vinden wij een beter advies.

Disclaimer

Deze blog is bedoeld als uitleg. De digitale wereld verandert snel, wij kunnen niet garanderen dat de in deze blog beschreven opties de voordeligste zijn op het moment dat je op reis gaat.

In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!