Bellen en internetten

bijgewerkt op do 20 apr 2023 8:00

Wat is de beste manier om voordelig te bellen en internetten in Amerika of Canada? Als je op vakantie bent, wil je misschien af en toe een leuk restaurantje Googlen of bellen naar je hotel of camping. Of misschien zit jouw kroost op de achterbank, en kunnen zij niet de hele reis zonder internet. Daarom vind je hier het antwoord op de vraag: hoe kun je tijdens je reis het voordeligst bellen en internetten?

1. Bellen/internetten met een Amerikaanse/Canadese simkaart

Wil je tijdens je reis door Amerika of Canada regelmatig met je mobiele telefoon bellen om bijvoorbeeld campings te reserveren, excursies vast te leggen of vragen te stellen aan je auto-/camperverhuurder? Dan kun je het beste een Amerikaanse of Canadese prepaid simkaart aanschaffen. Je krijgt dan een Amerikaans of Canadees nummer. Bellen met je eigen (Europese) simkaart is namelijk behoorlijk duur! Als je een Amerikaanse/Canadese simkaart koopt, bel je tegen het lokale tarief. Als je regelmatig belt, is dit een stuk goedkoper. Een lokale simkaart kun je aanschaffen bij bijvoorbeeld een grote supermarkt, elektronica- of telefoonzaak. Laat je goed informeren over het tegoed/abonnement of de bundel die je er het beste bij kunt kopen. Je betaalt dus voor de simkaart én voor het tegoed.

Er zijn verschillende providers en (internet)bundels mogelijk, dus laat je vooraf goed informeren door de verkoper. Hij of zij kan je ook helpen de simkaart te activeren. Bekende providers met doorgaans goed bereik, zijn T-Mobile en AT&T.

Dual-sim: De meeste nieuwere telefoons bieden de mogelijkheid om twee simkaarten te bevatten. Zo werk je met twee nummers en één smartphone. In de telefooninstellingen kun je schakelen tussen sim-profielen en een simkaart in- of uitschakelen.

2. Bellen/internetten met een e-sim

Heb je een nieuwer toestel? Kijk dan eens of deze geschikt is voor een e-sim. De 'e' in e-sim staat voor 'embedded': ingebouwd. Het is hetzelfde idee als een fysiek tweede simkaartje met chip, alleen zit het nu ingebouwd in je telefoon. Online koop je de bundel die je wilt voor het land waar je naartoe gaat. Je betaalt per creditcard en krijgt vervolgens een QR-code waarmee je de e-sim installeert. Dit kan al thuis. Maar ter plaatse heb je nog wifi nodig om de sim daadwerkelijk te activeren voor gebruik. Je kunt vervolgens tijdens je reis switchen tussen beide sims, en op deze manier via jouw e-sim goedkoop internetten en/of bellen. Je kunt eens kijken bij Holafly (USA), Holafly Canada of Airalo.

Voordelig bellen vanuit Canada of Amerika

3. Mifi-router: voor meerdere MB-slurpers

Gratis wifi: Als je geen lokale simkaart koopt, maar gebruik maak van je eigen simkaart, ben je aangewezen op de wifi of een speciale reisbundel van je mobiele provider. Wifi is in vrijwel alle hotels beschikbaar en ook op commerciële campings. Ook kun je hiervoor terecht bij fastfoodketens, zoals Starbucks, McDonald's, Burger King en Wendy's. Ook sommige (grote) supermarkten bieden wifi aan. Het is soms haast lastig om níet online te gaan! Houd er wel rekening mee dat de verbinding minder snel kan zijn als thuis. Filmpjes streamen is dan erg lastig; een WhatsAppje sturen kan wel altijd.

Huur een mifi-router: Wil je met meerdere toestellen tegelijk internetten? Dan kun je via ons een mifi-router met een e-sim bestellen. Mifi staat voor mobiele wifi. Je maakt verbinding met internet via een virtuele simkaart. Een mifi-router is een handzame 4G-router, die werkt op een accu. Je kunt hem vergelijken met je router thuis. Je kunt met 5 apparaten tegelijk internetten. Je eigen telefoon blijft dus gewoon in gebruik. Bekijk het aanbod van onze partner Pego. Je kunt een router huren en betaalt daarbij een vast bedrag per dag voor de data.

Altijd mobiel online?

4. Buitenlandbundel bij je provider

Interesse in een buitenlandbundel op je eigen telefoon, via je eigen provider? Onder andere KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 bieden speciale buitenlandbundels aan met MB's/GB's internet, bellen en smsen. Je kunt kijken wat bij jouw wensen en gebruik past. Kijk goed of het is toegestaan om data te delen/een hotspot te maken met een bundel. Soms is dit niet mogelijk.

Voordelig bellen of internetten vanuit Canada of Amerika

Bereik

Houd er rekening mee dat Amerika en Canada erg grote landen zijn. In grotere plaatsen en langs doorgaande (snel)wegen heb je in Amerika en Canada meestal goed bereik met je mobiel, daarbuiten kan het minder zijn of zelfs wegvallen. In afgelegen gebieden en nationale parken, zoals Yosemite, Yellowstone of Death Valley, heb je geen enkel bereik met je telefoon. Vanzelfsprekend heb je hier ook geen mobiel internet, ook niet met een lokale simkaart of wifi-hotspot.

Voordelig bellen of internetten vanuit Canada of Amerika

Gratis nummers

Auto- en camperverhuurders hebben doorgaans een gratis telefoonnummer voor hulp onderweg. Deze telefoonnummers beginnen met 800, 844, 855, 866, 877 of 888 en zijn gratis als je belt met een Amerikaanse/Canadese telefoon of simkaart of vanuit een plaatselijke telefooncel. Voor het bellen naar gratis nummers heb je geen telefoonkaart nodig: je kunt het nummer in een telefooncel gewoon intoetsen. Voor het nummer toets je eerst een 1. Let op: het is niet gratis om deze nummers met je Europese telefoon/simkaart te bellen! Heb je geen lokale simkaart gekocht en moet je toch bellen? Amerikanen en Canadezen zijn super vriendelijk: vraag ze om hulp en de kans is groot dat je even met hun mobiel mag bellen.

Skype/WhatsApp

In veel hotels, grote supermarkten en fastfoodrestaurants en op commerciële campings is wifi beschikbaar. Je kunt dan met je smartphone, tablet of laptop gebruik maken van Skype. Hiermee bel je gratis naar andere Skype-gebruikers en gratis telefoonnummers. Voor bellen naar ‘gewone’ nummers kun je tegoed kopen. Met je smartphone kun je, als je verbonden bent met een wifi-netwerk, ook bellen via de berichtendiensten WhatsApp of Facebook Messenger. Bedenk wel dat de wifi-verbinding in openbare gelegenheden (erg) traag kan zijn en dat de verbinding vaak hapert. Het kan helpen om de videoverbinding uit te zetten, zodat je elkaar niet kunt zien, maar alleen horen.

Met je smartphone met wifi bel je via WhatsApp of Messenger

Disclaimer

Deze blog is bedoeld als uitleg. De digitale wereld verandert snel, wij kunnen niet garanderen dat de in deze blog beschreven opties de voordeligste zijn op het moment dat je op reis gaat.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan