Bellen en internetten

door Onze redactie zo 8 mei 2016 9:00 bijgewerkt op di 24 jul. 2018 19:27

Je bent op vakantie in Amerika of Canada en je wilt bellen naar je hotel omdat je iets later aankomt of het adres van een camping Googelen. Hoe kun je tijdens je reis het voordeligst bellen en internetten?

Amerikaanse/Canadese simkaart

Wil je tijdens je reis door Amerika of Canada regelmatig met je mobiele telefoon bellen om bijvoorbeeld campings te reserveren, excursies vast te leggen of vragen te stellen aan je auto-/camperverhuurder? Dan kun je het beste een Amerikaanse of Canadese prepaid simkaart aanschaffen. Bellen met je eigen (Europese) simkaart is namelijk behoorlijk duur! Als je een Amerikaanse/Canadese simkaart met prepaid-tegoed koopt, bel je tegen het lokale tarief. Als je regelmatig belt, is dit een stuk goedkoper. Een lokale simkaart kun je aanschaffen bij bijvoorbeeld een grote supermarkt, elektronica- of telefoonzaak.

Er zijn ook simkaarten te koop waarvoor je "beltegoed" of tijdelijk abonnement koopt waarmee je zowel kunt internetten als bellen/sms'en. Met die simkaarten kun je dus gewoon online: je gebruikt je smartphone hetzelfde als thuis. Er zijn verschillende providers en (internet)bundels mogelijk, dus laat je vooraf goed informeren door de verkoper. Hij of zij kan je ook helpen de simkaart te activeren. Bekende providers met doorgaans goed bereik, zijn T-Mobile en AT&T.

 Tip: NET/10Tracfone
Reiziger Fred: 'Voor gewoon telefoneren kochten wij in 2009 en 2013 een simpel NET10 simkaart/Tracfone telefoontje (vanaf $25,- bij Walmart) met airtime. Dit werkte uitstekend voor lokaal gebruik. Deze providers leveren in de Zuidwestelijke staten uitstekende dekking.'

Let op: Check voor je op reis gaat of je mobiel simlockvrij is en geschikt om vanuit Noord-Amerika te bellen.

Voordelig bellen vanuit Canada of Amerika

Internet!

Je kunt met een prepaid simkaart in Amerika/Canada ook gebruikmaken van mobiel internet. Soms gaat dit van hetzelfde prepaid tegoed af; soms moet je aparte internetbundels kopen. Dat verschilt per provider, simkaart en bundel. Ook hier geldt: vraag de winkelmedewerker om advies.

Als je geen lokale simkaart koopt, maar gebruik maak van je eigen simkaart, ben je aangewezen op de wifi of een speciale reisbundel van je mobiele provider. Wifi is in vrijwel alle hotels beschikbaar en ook op commerciële campings. Ook kun je hiervoor terecht bij fastfoodketens, zoals Starbucks, McDonald's, Burger King en Wendy's. Ook sommige (grote) supermarkten bieden wifi aan. Het is soms haast lastig om níet online te gaan! Houd er wel rekening mee dat de verbinding minder snel kan zijn als thuis. Filmpjes streamen is dan erg lastig; een WhatsAppje sturen kan wel altijd.

Voordelig bellen of internetten vanuit Canada of Amerika

Bereik

Houd er rekening mee dat Amerika en Canada erg grote landen zijn. In grotere plaatsen en langs doorgaande (snel)wegen heb je in Amerika en Canada meestal goed bereik met je mobiel, daarbuiten kan het minder zijn of zelfs wegvallen. In afgelegen gebieden en nationale parken, zoals Yosemite, Yellowstone of Death Valley, heb je geen enkel bereik met je telefoon. Vanzelfsprekend heb je hier ook geen mobiel internet, ook niet met een lokale simkaart of wifi-hotspot.

Voordelig bellen of internetten vanuit Canada of Amerika

Gratis nummers

Auto- en camperverhuurders hebben doorgaans een gratis telefoonnummer voor hulp onderweg. Deze telefoonnummers beginnen met 800, 844, 855, 866, 877 of 888 en zijn gratis als je belt met een Amerikaanse/Canadese telefoon of simkaart of vanuit een plaatselijke telefooncel. Voor het bellen naar gratis nummers heb je geen telefoonkaart nodig: je kunt het nummer in een telefooncel gewoon intoetsen. Voor het nummer toets je eerst een 1. Let op: het is niet gratis om deze nummers met je Europese telefoon/simkaart te bellen! Heb je geen lokale simkaart gekocht en moet je toch bellen? Amerikanen en Canadezen zijn super vriendelijk: vraag ze om hulp en de kans is groot dat je even met hun mobiel mag bellen.

Skype/WhatsApp

In veel hotels, grote supermarkten en fastfoodrestaurants en op commerciële campings is wifi beschikbaar. Je kunt dan met je smartphone, tablet of laptop gebruik maken van Skype. Hiermee bel je gratis naar andere Skype-gebruikers en gratis telefoonnummers. Voor bellen naar ‘gewone’ nummers kun je tegoed kopen. Met je smartphone kun je, als je verbonden bent met een wifi-netwerk, ook bellen via de berichtendiensten WhatsApp of Facebook Messenger. Bedenk wel dat de wifi-verbinding in openbare gelegenheden (erg) traag kan zijn en dat de verbinding vaak hapert. Het kan helpen om de videoverbinding uit te zetten, zodat je elkaar niet kunt zien, maar alleen horen.

Met je smartphone met wifi bel je via WhatsApp of Messenger

Telefoonkaarten

Een telefoonkaart, wat is dat ook alweer? Met een telefoonkaart kun je in Amerika en Canada bellen vanuit elke telefooncel. Je betaalt dan een vast bedrag voor een bepaald aantal minuten. Telefoonkaarten zijn te koop bij bijvoorbeeld supermarkten en tankstations. Helaas verdwijnen ook in de VS en Canada de telefooncellen uit het straatbeeld, je ziet ze vaak wel nog in nationale parken en staatsparken. Een simkaart aanschaffen als je ter plekke wil bellen, vinden wij een beter advies.

Disclaimer

Deze blog is bedoeld als uitleg. De digitale wereld verandert snel, wij kunnen niet garanderen dat de in deze blog beschreven opties de voordeligste zijn op het moment dat je op reis gaat.

Er is nog plek! Infodag 20 okt Zwolle, Roadshow 21 okt Breda
Info & aanmelden (vol = vol)
Boek nu al je hotelrondreis voor 2019 met korting
Vraag vrijblijvend een offerte aan en profiteer van 10% vroegboekkorting!