2020: SpaceX astronauten naar Space Station

In mei 2020 slaagde het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) er in om twee NASA-astronauten naar het International Space Station (ISS) in de ruimte te sturen. De lancering van de zogeheten Crew Dragon Demo-2-missie was op meerdere vlakken een historische prestatie binnen de Amerikaanse ruimtevaart.

SpaceX

De oprichter van SpaceX, de Amerikaanse multimiljardair Elon Musk, was in 2001 op zoek naar raketten voor zijn project Mars Oasis. Het doel van dit project was om leven op Mars te creëren en, uiteindelijk, menselijk leven naar de planeet te brengen. Aanvankelijk had Musk hier voor contact met de Russen, toen zij de raketten niet wilde leveren liet Musk de raketten zelf ontwikkelen. Dit leidde tot de oprichting van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX in 2002, dat er op doelde om ruimtevaart betaalbaar en toegankelijk te maken. De raketten van SpaceX zouden speciaal ontwikkeld worden voor het project Mars Oasis en beschikten over de modernste en goedkoopste technieken. Op deze manier hoopte Musk dat het in de toekomst veel goedkoper werd om raketten de ruimte in te sturen en, dus, toegankelijker voor het publiek. Na de oprichting groeide SpaceX uit tot een van de grootste en meest geavanceerde ruimtevaart bedrijven ter wereld.

Minneapolis

Crew Dragon Demo-2-missie

Om menselijke ruimtevaart zo effectief mogelijk te maken begon SpaceX al snel samen te werken met andere grote ruimtevaart bedrijven, zo ook met National Aeronautics and Space Administration (NASA). De bedrijven werken samen aan het ‘Commercial Crew Program’, met als doel het realiseren van veilige en effectieve ruimtevaart voor de mens van en naar het ISS station. Bijna 20 jaar na de oprichting, in mei 2020, bereikte SpaceX de grootste mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Voor het eerst slaagde SpaceX er in om twee astronauten naar het ISS station te sturen met de zogeheten Crew Dragon Demo-2-missie. Het doel van de missie was om te laten zien dat het mogelijk was om relatief goedkoop bemande raketten naar ISS te sturen. De raket lanceerde op 30 mei 2020 vanaf het Kennedy Space Center in Florida met aan boord de twee Amerikaanse NASA-astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken. Na de landing verbleven Herley en Behnken ongeveer twee maanden op het ruimtestation voordat zij weer veilig terug keerden naar de aarde.

Een historische prestatie

Het succes van de Crew Dragon Demo-2-missie was op meerdere vlakken een enorme prestatie. Allereerst was het bijna 10 jaar geleden dat de Verenigde Staten erin slaagden om een bemande raket de ruimte in te sturen. Ook was SpaceX het eerste bedrijf dat erin slaagde om (relatief goedkoop) astronauten naar ISS te sturen, en dat opende deuren voor commerciële ruimtevaart in de toekomst. Na het succes van de Crew Dragon Demo-2-missie heeft SpaceX in samenwerking met NASA meerdere bemande en onbemande raketten naar het ISS station gestuurd.

2020: Moord op George Floyd2021: Tweede impeachmentprocedure Donald Trump

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan