Cape Canaveral, Florida

Cape Canaveral, Florida Cape Canaveral aan de oostkust van Florida is voornamelijk bekend vanwege de nabijheid van het Kennedy Space Center een van de grootste ruimtevaartcomplexen ter wereld. Naast alle ruimtevaart heeft Cape Canaveral veel natuur te bieden, bijvoorbeeld in het Merritt Island National Wildlife Refuge.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kennedy Space Center Visitor Complex

In het Kennedy Space Center Visitor Complex leer je alles over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart. Je vindt er onder andere de U.S. Astronaut Hall of Fame, IMAX-bioscopen, een herdenkingsmonument voor omgekomen astronauten en tentoongestelde raketten in de Rocket Garden. Er zijn twee uur durende gratis bustours over het immense complex, die je onder andere naar de lanceerplatforms brengen. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan betaalde tours, waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt en je de controlecentra en de assemblagehal bezoekt.

Cape Canaveral, Florida

Air Force Space and Missile Museum

Het Air Force Station, dat aan het Kennedy Space Center grenst, is een voormalig lanceerplatform. Tegenwoordig doet het dienst als museum, waar raketten en ruimtevaartapparatuur tentoongesteld worden. Recentelijk is het museum uitgebreid met een History Center. Hier kun je foto's, voorwerpen en video's bekijken vanaf het moment dat de eerste Amerikaanse astronauten de ruimte in geschoten werden. Op het terrein staat ook de Cape Canaveral Lighthouse, een vuurtoren die al anderhalve eeuw lang een lichtbaken vormt.

Cape Canaveral

Jetty Park

Er vinden regelmatig raketlanceringen plaats vanaf het Kennedy Space Center. Weet wel dat het centrum op dagen van lanceringen gesloten is! Je kunt de lanceringen wel van een afstand, buiten het centrum bekijken. Een goede plek daarvoor is Jetty Park, een uitgestrekt park met zandstranden, een vispier en een grote camping. Ook is het mogelijk om kajaks en fietsen te huren. Vanaf het strand heb je grote kans om zeeschildpadden, dolfijnen en pelikanen te zien. 

Jetty Park Cape Canaveral

Feiten

Staat Florida
County Brevard
Oppervlakte 6 km²
Hoogte 3 meter
Inwoners 10.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

De eerste bewoners van Cape Canaveral waren vissers. Zij bouwden in de jaren twintig van de twintigste eeuw hun huizen op de plaats van de huidige haven. Later trokken ook gepensioneerden naar de kust en werd het een populaire vakantiebestemming. In de jaren vijftig groeide de populatie sterk door de komst van het Kennedy Space Center. In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog zette de Amerikaanse president Eisenhower een grote stap in de zogenaamde 'space race', door de bouw van het enorme complex (bijna 200 km²) aan te kondigen. In 1962 werd het in gebruik genomen en een jaar later kreeg het de naam van de vermoorde president John F. Kennedy. Het doel dat Eisenhower uitsprak, een bemande maanlanding vóór 1970, werd de heilige graal van de Amerikaanse ruimtevaart.

De Amerikanen wilden in drie stappen de maan bereiken. De eerste stap bestond uit het Mercury-programma. Vanuit het Cape Canaveral-complex werd de eerste Amerikaan de ruimte ingeschoten en in een baan rond de aarde gebracht. Het lanceerplatform is inmiddels afgebroken, maar Mercury Mission Control, de zaal vol monitoren en computers waar de vluchten in de gaten werden gehouden, is herbouwd in het toeristische centrum van het Kennedy Space Center. In totaal bestond het Mercury-programma uit 29 vluchten.

Na het Mercury-programma kwam het Gemini-programma, dat in het teken stond van lange vluchten en complexe handelingen in de ruimte, zoals ruimtewandelingen en het aan- en loskoppelen van verschillende delen van raketten. Het platform waar alle twaalf Gemini-missies begonnen bestaat nog steeds, maar is inmiddels inactief.

De climax werd gevormd door het Apollo-project. Aangezien de raketten van dit project een stuk groter waren, werden er nieuwe en grotere lanceerplatformen gebouwd. In vele opzichten was het Apollo-project baanbrekend. Zo was Apollo het eerste programma dat ruimteveren voorbij een baan rond de aarde stuurde. Het absolute hoogtepunt vond plaats op 20 juli 1969, toen Neil Armstrong namens de Verenigde Staten als eerste mens ter wereld voet op de maan zette.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan