1919: Black Sox Scandal

In 1919 staat de honkbalwereld rond de Major League Baseball op z’n kop. Acht spelers van de Chicago White Sox hebben vóór het begin van World Series veel geld aangenomen om de finale expres te verliezen. Het omkoopschandaal veroorzaakt een opschudding onder honkballiefhebbers in Amerika en staat sindsdien te boek als het ‘Black Sox Scandal’.

Chicago White Sox

In 1900 richt zakenman Charles Comiskey een eigen honkbalclub op, die hij de ‘Chicago White Stockings’ doopt. Al snel wordt dit door journalisten afgekort tot de ‘Chicago White Sox’. Van 1969 tot 1993 speelt de club in de American League West, waarna de Sox in 1994 overstappen op de American League. De club weet tussen 1900 en 1919 vijf keer het kampioenschap te pakken. In 1906 en 1917 wint de ploeg zelfs de World Series. Na het omkoopschandaal van 1919 lijkt er echter een vloek te rusten op de honkbalclub, want ze weten pas in 1959 weer een titel te pakken.

Waar de term Black Sox precies vandaan komt, is onduidelijk. Enerzijds wordt geopperd dat de term afkomstig is van de zuinigheid van de clubeigenaar. Comiskey betaalde zijn spelers ondermaats en weigerde bovendien te betalen voor het laten wassen van hun wedstrijdtenues. Hij stond erop dat spelers dit zelf betaalden, maar omdat zij weigerden zouden ze enkele wedstrijden hebben gespeeld in stoffige en bezwete met, inderdaad, haast zwarte sokken. Anderen zeggen dat de term ‘Black Sox’ alleen afkomstig is van het schandaal dat in 1919 plaatsvond; een zwarte dag in de geschiedenis van de eens zo succesvolle honkbalclub.

1919: Black Sox Scandal

Schandaal

Nadat in 1918 de World Series zijn afgelast vanwege de Eerste Wereldoorlog, wordt het grote honkbalevenement in oktober 1919 voor het eerst weer georganiseerd. De World Series zijn onderdeel van de Major League Baseball, waar clubs uit de American League en de National League aan deelnemen. Met grootheden als Eddie Cicotte, Arnold Gandil en Joe Jackson hebben de Chicago White Sox in 1919 op papier alle wedstrijden al gewonnen, nog voor het evenement van start gaat. Er is echter één ding dat hen tegenzit: eigenaar Charles Comiskey.

De eigenaar van de club betaalt de spelers al jaren onder de maat, wat tot grote onvrede leidt. Om extra geld te verdienen en Comiskey dwars te zitten, bedenkt Arnold Gandil een plan: de Sox gaan expres wedstrijden verliezen om hiermee geld te verdienen van gokkers. Hij schrijft de namen van enkele teamgenoten op, onder wie belangrijke spelers als Cicotet en Jackson. Steeds meer ploeggenoten raken bij het plan betrokken. Fred McMullin, die lucht krijgt van het plan, wil in eerste instantie de samenzweerders verraden, tenzij hij een deel van het geld krijgt. Uiteindelijk raken acht spelers betrokken bij de samenzwering. Voor het verliezen van de finalewedstrijden krijgen ze flink geld van gokkers als Arnold Rothstein, die geld weet los te peuteren in het criminele circuit.

De finale van de White Sox tegen de Cincinnati Reds verloopt voorspoedig voor de Reds. Al snel staat de ploeg uit Cincinatti, Ohio op een fikse voorsprong. Om de situatie niet te veel te laten opvallen, besluiten de White Sox een inhaalslag te maken. Na acht games weten de Cincinnati Reds alsnog de wedstrijd te winnen.

Betreffende krantenartikel

Eight men out

Al gauw wordt duidelijk dat er iets niet klopt met de finalewedstrijd. Dat de vedettes een slechte dag hebben, is niet ondenkbaar. Maar dat zij deze belangrijke finale verliezen, is verdacht. In 1920 wordt een groot onderzoek ingesteld. Jackson en Cicotte bekennen al gauw dat zij geld hebben ontvangen voor het verliezen van de wedstrijd. Als gevolg van de bekentenis moeten ook de zes andere samenzweerders (Felsch, Risberg, Jackson, McMullin, Risberg, Weaver, Williams) voor de rechter komen. Geldschieter Arnold Rothstein wordt eveneens voor de juryrechter in Chicago gedaagd.

Joe Jackson geeft eerst toe vijfduizend dollar cash te hebben ontvangen van de gokkers, maar neemt later zijn bekentenis terug en wil alsnog zijn onschuld bewijzen. Hoewel alle spelers worden vrijgesproken, verbant Baseball-commissaris Kenesaw Mountain Landis hen levenslang uit de honkbalcompetitie. Dit betekent het einde van de carrière van de grote beloftes Joe Jackson en Eddie Cicotte. Ook de glorie van de White Sox komt hiermee ten einde: wekenlang is de honkbalploeg voorpaginanieuws, waardoor de reputatie een flinke deuk oploopt. Daarnaast moeten de White Sox het nog jarenlang doen met een plekje in de middenmoot van de competitie. Pas in de jaren ’50 behalen ze weer een kampioenschap.

1919: Black Sox Scandal

Verfilming

Wil je meer weten over het Black Sox Schandaal? Kijk dan de film Eight Men Out, waarin het drama treffend wordt neergezet door Michael Rooker als Arnold Gandil en onder andere Charlie Sheen als Oscar Felsch.

1917: De First Red Scare1920: Volstead Act en de Drooglegging

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan