Windsor, Ontario

Windsor Ontario Windsor is de meest zuidelijke stad van Canada. Als je vanuit hier naar de VS gaat, moet je zelfs in noordelijke richting reizen. Tegenover Windsor ligt de Amerikaanse stad Detroit, gescheiden door de gelijknamige rivier. Windsor is een multiculturele stad die bekendstaat om de vele culturele voorzieningen, parken en fietsmogelijkheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dieppe Gardens

Een goede plek om te ontspannen is de Dieppe Gardens, een groene strook langs de Detroit-rivier met uitzicht op Detroit. Het wordt doorkruist door de Riverfront Bike Trail, een fietsroute die je door het centrum en vele parken leidt. In totaal telt Windsor meer dan honderd parken. Erg populair is het Ojibway Prairie Provincial Nature Reserve, met mooie bossen, meertjes, prairielandschappen en divers wildlife.

Art Gallery of Windsor

Op een steenworp afstand ligt de Art Gallery of Windsor. De galerie stelt werk van lokale, regionale en (inter)nationale kunstenaars tentoon. Het bezit de belangrijkste collectie Canadese kunst in Ontario. Voor meer kunst kun je onder andere terecht in het Windsor Sculpture Park, met tientallen beelden van hedendaagse kunstenaars. Het park ligt vlak bij de Art Gallery.

Willistead Manor

Omringd door het grote Willistead Park vormt het grote Willistead Manor een opvallende verschijning. Het landhuis uit het begin van de twintigste eeuw deed, nadat het niet langer bewoond werd, dienst als respectievelijk bibliotheek, raadhuis en de Art Gallery of Windsor. Tegenwoordig is het gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Tijdens een rondleiding krijg je informatie over de architectuur en geschiedenis van het pand. Een ander bekend historisch gebouw is Mackenzie Hall, ingericht als cultureel centrum.

Charles Brooks Memorial Peace Fountain

Deze fontein maakt deel uit van de Detroit-rivier en staat symbool voor de vredige relatie tussen Canada en Amerika. De grote fontein (het is zelfs de grootste van heel Noord-Amerika) is 's avonds mooi verlicht.

Omgeving

Fort Malden National Historic Site

Als je de Detroit-rivier een half uur in zuidelijke richting volgt, kom je uit bij Amherstburg, de locatie van Fort Malden. Dit Amerikaanse fort speelde een belangrijke rol in de Oorlog van 1812 en de Rellen van 1837, twee grote gebeurtenissen uit de Canadese geschiedenis. Woon (wapen)demonstraties bij, volg een tour door de oude barakken en bekijk historische voorwerpen. Het fort is geopend van half mei tot begin september.

Underground Railroad

Windsor vormde in de eerste helft van de negentiende eeuw een belangrijk ‘station’ van de Underground Railroad, een uitgebreid netwerk om slaven uit het zuiden van de VS te helpen ontsnappen naar het vrije Canada. In de omgeving zijn nog veel sporen te vinden van deze heldhaftige organisatie. Breng in Essex, een half uur ten zuidoosten van Windsor, een bezoek aan de John Freeman Walls Historic Site & Underground Railroad Museum. Hier stichtte de gevluchte slaaf John Freeman uit South Carolina een nederzetting, waar je de gebouwen nog steeds van kunt bekijken. Andere bezienswaardigheden zijn de Buxton National Historic Site & Museum, het North American Black Historical Museum in Amherstburg en de Sandwich First Baptist Church, de oudste zwarte kerk van Canada. Een hoogtepunt vormt de Uncle Tom's Cabin Historic Site in Dresden (geopend van half mei tot eind oktober). De houten hut is wereldberoemd geworden door de roman Uncle Tom’s Cabin van Harriet Beecher-Stowe. De roman is gebaseerd op de gevluchte dominee Josiah Henson uit Maryland, die in het Canadese Dresden een nederzetting stichtte voor gevluchte slaven.  

Point Pelee National Park

Een uur rijden ten zuidoosten van Windsor ligt de groene oase van Point Pelee National Park. In het voor- en najaar is het er een komen en gaan van migrerende vogels. Erg populair is een kajaktocht langs of een wandeling over de Marsh Boardwalk (1 km), waarbij je van dichtbij de bijzondere flora en fauna van het moerasachtige gebied kunt bekijken. Tussen april en oktober rijdt een shuttlebus van het bezoekerscentrum naar de Tip, het zuidelijkste punt van het Canadese vasteland.

Windsor Ontario

Vervoer

Het transport in de stad wordt verzorgd door Transit Windsor. De stad is ook verbonden door het spoorwegennetwerk met omliggende steden, zowel in Canada als de Verenigde Staten. De belangrijkste grensovergang is de Ambassadors Bridge, maar er is ook een spoorwegtunnel.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Essex
Oppervlakte 147 km²
Hoogte 190 meter
Inwoners 211.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Windsor heeft een vochtig continentaal klimaat, met koude winters en warme, vochtige zomers. De winter wordt overheerst door sneeuw en ijs, met gemiddeld 127 centimeter sneeuwval per jaar. De gemiddelde dagtemperatuur is 2 graden Celsius, maar in de maand januari blijft de temperatuur meestal onder het vriespunt. De gemiddelde nachttemperatuur in de winter is -5 graden. De beste periode om Windsor te bezoeken is aan het einde van de zomer, wanneer het overdag gemiddeld 25 graden wordt, met in juli temperaturen boven de 28 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echter vaak warmer en benauwd aan.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan