Pemberton, British Columbia

Pemberton British Columbia Pemberton, gelegen aan de voet van Mount Currie, staat bekend als wijnproducent. Hier drink je heerlijke chardonnay en pinot noir. De natuur is een mooie afwisseling van platteland en bergachtig gebied. Pemberton ligt op een half uur van de resortplaats Whistler en ontwikkelde zich tot populaire uitvalsbasis voor toeristen. Vanuit Pemberton bezoek je twee prachtige provinciale parken: Nairn Falls Provincial Park (op vijf minuten rijden) en Joffre Lakes Provincial Park (op een half uurtje rijden). Begin je bezoek bij het lokale toeristenbureau, gelegen aan Highway 99.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pemberton Museum

In het Pemberton Museum, dat geopend is van juni tot september, draait alles om de geschiedenis van de Pemberton Valley. Kom meer te weten over de First Nations, de komst van de eerste Europese kolonisten en de ontwikkeling van de regio als landbouwgemeenschap. Bij het museum staan enkele hutten en schuurtjes uit de negentiende eeuw en in de museumwinkel koop je traditionele schilderijen, sieraden en keramiek van Lillooet-indianen. Sluit af met de Pemberton Heritage Walk en je bent een echte Pemberton-kenner.

Pemberton, bergvallei

Fietsen en mountainbiken

Een 27 kilometer lange weg door de Pemberton Valley maakt het uitermate geschikt om de vallei per fiets te verkennen. Mountainbikers kunnen gebruik maken van de 50 kilometer lange mountainbikeroute tussen Mount Currie en de plaats D’Arcy. Tussen Birkenhead Lake en D’Arcy ligt een ruw stuk voor de echte waaghalzen. Vraag bij het toeristenbureau om meer info en kaarten. Verken je de omgeving liever per auto of camper, rijd dan langs de Birkenhead-rivier richting Birken en D’Arcy - dat is een schitterende rit!

Mount Currie bij Pemberton

Evenementen

Pemberton organiseert regelmatig evenementen. Enkele voorbeelden zijn de Lillooet Lake Rodeo (mei), August Feast (augustus) en de Pemberton Country Fair (september). Van juni tot oktober is er elke woensdag een Farmers Market. Een uitgelezen kans om lokale producten te proeven.

Pemberton British Columbia

Nairn Falls Provincial Park

Op vijf minuten rijden ten zuiden van Pemberton ligt Nairn Falls Provincial Park. De bezienswaardigheid is de Nairn Falls, een dubbele waterval die door een kleine canyon stroomt.

Nairn Falls Provincial Park bij Pemberton

Joffre Lakes Provincial Park

Een verborgen pareltje op een half uur rijden van Pemberton. Je rijdt erlangs als je naar het oosten reist via Highway 99 (Kamploops, Cache Creek) of daar vandaan komt. Vrijwel nergens zijn gletsjermeren zó toegankelijk. Vanaf de parkeerplaats loop je in slechts vijf minuten naar Lower Joffre Lake. Voor nog mooiere uitzichten op ruige pieken, ijsvelden en ruisende beken loop je verder naar Middle en Upper Joffre Lake. De wandeling bedraagt dan vijf kilometer (one-way), met een hoogteverschil van zo'n 400 meter. Het laatste meer is het mooist. Je staat hier aan de voet van de Matier Glacier, voor een turkooizen bergmeer, met uitzicht op de imposante Joffre Peak (2.721 meter). Op warme middagen hoor je soms het geknal van de afkalvende gletsjer. Tip: neem insectenspray mee!

Joffre Lakes Provincial Park met gletsjermeren

Vervoer

Het lokale busvervoer wordt verzorgd door BC Transit. De langeafstandsbussen van Greyhound verbinden Pemberton met Vancouver.

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Pemberton Valley
Oppervlakte 11 km²
Hoogte 210 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Geschiedenis

Voordat Pemberton gecultiveerd werd door de westerse pioniers en goudzoekers, werd het bewoond door de Lillooet, die woonden aan de voet van Mount Currie en het Lillooet-meer. Vandaag de dag leven er nog steeds Lillooet-indianen rondom het meer.

Pemberton is vernoemd naar Joseph Despard Pemberton, een taxateur van de Hudson’s Bay Company uit de jaren 1850. In die tijd ontstond Port Pemberton, dat diende als stopplek voor goudzoekers en pioniers. Toen vrijwel al het goud gedolven was, werd het vruchtbare gebied rondom Pemberton geëxploiteerd als landbouwgebied. Landbouw is nog steeds een grote inkomstenbron voor de bewoners.

Nieuw! ViaTioga: reizen op maat binnen Europa. Boek nu en gebruik je Coronavoucher.
Bekijk de reizen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!