Bandera, Texas

Bandera Texas In het ruige, heuvelachtige landschap, ligt tussen rivieren en naast een groot meer het kleine dorpje Bandera. Bandera is één van die zeldzame dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De cowboytraditie is hier alom aanwezig. Hard werken is de norm, maar ook ontspanning vindt men belangrijk. Spring op de rug van een paard en neem een koud drankje in een van de lokale ‘honky-tonks’. En als je even genoeg hebt van al deze landelijkheid, ben je binnen een uur in San Antonio.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ranchtours

Je hebt verschillende ranches waar je terecht kunt voor een rondleiding. Enkele voorbeelden zijn Courtney Mountain Ranch waar je diverse exotische dieren kunt bewonderen en Hill Country als je Alpacas wilt voeren. Bij Rancho Cortez en Dixie Dude kun je de hele dag doorbrengen op de ranch voor paardrijden, een goede lunch en nog veel meer.

Bandera Texas

Historische wandeling

Op de toeristensite van Bandera vind je een kaart en een omschrijving van een wandelroute door en om het historische centrum. Onderweg zie je monumenten en krijg je een indruk van de invloed die de Poolse migranten op de architectuur hebben gehad. De website is: http://www.banderacowboycapital.com.

Bandera Texas

Rodeo’s en andere cowboyactiviteiten

Op bijna elk moment van het jaar vind je ergens in de omgeving van Bandera wel een cowboy die zijn kunsten toont. Bij BR Lightning Ranch Rodeo bijvoorbeeld. Hier is iedere vrijdagavond in juni, juli en augustus een rodeo te zien.

Bandera Texas

Frontier Times Museum

Dit museum telt maar liefst 40.000 museumstukken. Tot de collectie behoren onder andere stukken uit het Oude Westen en afkomstig van de eerste kolonisten. Het museum is gesloten op zondag.

Frontier Times museum Bandera Texas

Lone Star Motorcycle Museum

Als je een motorfan bent, moet je dit museum beslist bezoeken. Je vindt hier onder meer Britse en Amerikaanse motoren zoals Harley Davidson. Het museum is op vrijdag, zaterdag en zondag geopend, maar op andere dagen kun je bellen om een tour te bespreken.

Bandera Texas

Evenementen

In Bandera wordt met regelmaat iets georganiseerd. Vooral in de zomermaanden zal de verveling niet toeslaan. Een greep uit de enorme lijst evenementen: ‘Cowboys on Main’, iedere zaterdagavond live entertainment op een podium in de hoofdstraat, ‘Farmer’s Market in Medina en ‘Bandera Riverfest’, een veelzijdig evenement dat plaatsvindt op en aan de oevers van de Medina rivier in het stadspark.

Bandera Texas

Hill Country State Natural Area

Kilometers wandelpaden (en fietsroutes!) lopen door de groene valleien en kleine beekjes slingeren rond indrukwekkende rotspartijen. Het park was een ‘gift’ van de Merrick Bar-O-Ranch met als doel een stukje ongerepte natuur te behouden voor onder andere educatieve doeleinden.

Bandera Texas

Bandera Music History Project Hall of Fame Project

Het doel van dit project is om Bandera’s rijke muziekerfenis te behouden en te promoten. Ze hebben een soort computer ‘juke box’ ontwikkeld met alle artiesten uit de omgeving. Het project is gratis te bezoeken in de Kronkosky Library.

Vervoer

Binnen Bandera is het niet noodzakelijk om gebruik te maken van het openbare vervoer. Het centrum is namelijk erg compact.

Feiten

Staat Texas
County Bandera
Oppervlakte 3 km²
Hoogte 379 meter
Aantal inwoners 800
Tijdzone Central Time Zone (7 uur vroeger dan in Nederland)

Geschiedenis

Als je over de hoofdstraat in Bandera loopt, zie je voor de brandweerkazerne een bord staan. Hierop staat te lezen dat Bandera is gesticht door katholieke immigranten uit Polen. De St. Stanislaus-kerk werd door deze immigranten gebouwd en is inmiddels een van de oudste kerken van Texas. Veel inwoners stammen af van deze Poolse immigranten. In de eeuwen die hieraan vooraf gingen hebben er veel bloederige slagen plaatsgevonden tussen verschillende indianenvolkeren en de Spaanse overheersers. Over betekenis van de naam ‘Bandera’ gaan veel verschillende verhalen rond. De legende is dat men een vlag, in het Spaans ‘bandera’, op de grens zette tussen het gebied van de Spanjaarden en de jachtvelden van de indianen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan