San Antonio, Texas

San Antonio mission San Antonio dankt zijn multiculturele karakter aan de ligging nabij de Mexicaanse grens. Ook de jarenlange Spaanse koloniale overheersing drukte een stempel op de stad. De exotische en kleurrijke stad is het een smeltkroes van culturen, waar de straatnaamborden ooit drie talen hadden: Spaans, Engels en Duits. Een beroemde historische bezienswaardigheid die je niet mag missen is The Alamo. In deze missiekerk riep Texas in 1836 de onafhankelijkheid uit. Verder kun je de Mexicaanse sfeer proeven op de markt El Mercado en de River Walk volgen door het historische stadscentrum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

River Walk

Om goed kennis te maken met het historische centrum van San Antonio wandel je de River Walk. Je loopt langs drie rivieren: Alamo in het oosten, Villita in het zuiden en St. Mary's in het westen. Langs de wandelroute zijn talloze winkeltjes, barretjes en restaurants waar je de Spaanse en Mexicaanse sfeer kunt proeven. De River Walk voert je langs interessante historische gebouwen. Waaronder de Cathedral of San Fernando, The Majestic Theater, The Spanish Governor’s Palace, El Mercado en HemisFair Park. Het Fairmount Hotel staat in het Guinness Book of Records als het zwaarste gebouw dat ooit geheel intact is verplaatst. De verplaatsing naar vijf districten verderop nam in totaal vier dagen in beslag en kostte 650.000 dollar.

River Walk

Missions National Historical Park

Volg je de River Walk naar het zuiden, dan kom je bij de missieposten van San Antonio. Missieposten bestonden doorgaans uit een kleine nederzetting met de kerk als middelpunt en boden onderdak aan Spaanse kolonisten. Het San Antonio Missions National Historical Park herbergt bijna driehonderd jaar aan geschiedenis. Je leert er alles over de tijd dat Texas in Spaanse handen was. In het park vier verschillende missiekerken: San Jose, Concepcion, San Juan en Espada. De missiekerken houden nog regelmatig religieuze diensten, maar je kunt er als bezoeker ook een kijkje nemen. Begin bij Mission San Jose - de oudste post, ook wel 'Queen of the Missions' genoemd. Hier vind je het bezoekerscentrum, een oude molen en een 270 jaar oud irrigatiesysteem met dam en aquaduct. Mission San Juan draaide juist om agricultuur en had naast een kerk en klooster ook een grote boerderij en graanschuur. Je kunt dagelijks een gratis rondleiding volgen met een parkranger waarbij je meer leert over een van de missieposten.

Missions National HP

The Alamo

Het hart van San Antonio is The Alamo. Deze voormalige missiepost werd omgetoverd tot een fort toen de Spaanse overheersers hun kolonie Texas wilden beschermen tegen de Fransen en Amerikanen. Het fort werd in 1836 het strijdtoneel van de bloedige Battle of the Alamo, waarbij 200 Texanen zich verenigden in het fort om de strijd aan te knopen met de - inmiddels - Mexicaanse overheersers (zie het kopje Geschiedenis). Het is weliswaar geen Alhambra, je krijgt in The Alamo zeker een goed beeld van de geschiedenis van San Antonio. Neem een kijkje in de hoofdkapel (Shrine), vervolg je weg langs de Cavalry Courtyard en bezoek het museum in Long Barrack, waar Spaanse priesters woonden en soldaten in tijden van oorlog werden verzorgd. Er is ook een parkfilm die je een interessant perspectief op het verleden biedt.

The Alamo, San Antonio

El Mercado (Market Square)

Als je twijfelt of je de Mexicaanse grens wil oversteken tijdens je vakantie, kan El Mercado een goed alternatief zijn. Deze Mexicaanse markt stamt uit 1890 en komt aardig in de buurt van een bezoek aan Mexico. Ongeveer de helft van de inwoners van San Antonio heeft Mexicaans bloed en komt hier regelmatig voor lokale lekkernijen. El Mercado is de grootste Mexicaanse markt buiten Mexico. Je kunt er terecht voor Mexicaans eten, mariachi bands en hebbedingetjes als sombrero's, papieren bloemen en alle denkbare producten met een Maria-afbeelding erop. Let op: je bent zeker niet de enige. El Mercado trekt nogal veel toeristen.

El Mercado San Antonio

King William Historic Area

Deze wijk is Texas' eerste Historic District, bestaande uit 25 blokken. Het district ligt ten zuiden van het centrum en ten oosten van de San Antonio-rivier. In de negentiende eeuw kwamen hier veel Duitse immigranten wonen, die er elegante villa's bouwden.

San Antonio, King William Historic District

Six Flags Fiesta Texas

Van bloedstollende waterattracties tot vliegensvlugge achtbanen en kermisachtig zwier- en zwaaiplezier: Six Flags Fiesta Texas biedt een dag lang vermaak voor het hele gezin. Voor jonge kinderen zijn er speciale attracties. Het park is opgedeeld in een aantal zones, het parkdeel met waterattracties is veruit het grootst. Voor waterattracties kun je ook terecht in SeaWorld.

Six Flags, zweefmolen

Omgeving

Natural Bridge Caverns

Tijdens de ontdekkingstocht door deze natuurlijke attractie zie je massieve steenformaties, sprookjesachtige tunnels en kleine stroompjes water die de grot door de eeuwen heen hebben uitgesleten. Je kunt verschillende tours volgen door het grottenstelsel. De standaardexcursie is de Discovery Tour. Wil je extra ruimtes van de grot zien? Kies dan de Hidden Passages Tour. Wil je naast het grottenavontuur nog wat extra adrenaline? Kies dan de Canopy Challenge. Natural Bridge Caverns ligt ongeveer drie kwartier rijden ten noorden van San Antonio, op de route naar Austin.

Natural Bridge Caverns

Enchanted Rock State Natural Area

Ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van San Antonio, op de weg naar Abilene en Dallas, ligt Enchanted Rock. Deze enorme rotsformatie van roze graniet torent 130 meter uit boven het omringende landschap. Rond Enchanted Rock kun je prachtig wandelen.

Enchanted Rock Texas

Feiten

Staat Texas
County Bexar
Oppervlakte 1.067 km²
Hoogte 198 meter
Inwoners 1.327.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers zijn lang en heet en de winters kort en mild. Er wordt wel eens gezegd dat de zon zich in de winter in San Antonio verstopt. In de winter ligt de temperatuur tussen de 17 en 19 graden en is het droog en zonnig. 's Nachts komt de temperatuur zelden beneden het vriespunt; het sneeuwt er daarom nagenoeg nooit. In mei worden al temperaturen van 30 graden bereikt. In juli en augustus is het erg warm, met temperaturen rond de 35 graden. 's Nachts daalt de temperatuur met ongeveer 10 graden. Het najaar is nog steeds erg warm, met aangenamere temperaturen van 20 graden in november. De herfst, maar vooral de lente is nat. De maanden waarin de meeste regen valt zijn mei, juni en oktober. 

Sport

De meest gespeelde sport in San Antonio is basketbal. Het NBA-basketbalteam is de San Antonio Spurs. Andere typische Amerikaanse sporten als hockey en football zijn minder populair. Wel wordt er elk jaar in januari de U.S. Army All-American Bowl (voor high school footballteams) gehouden die door de televisiezender NBC landelijk wordt uitgezonden.

Geschiedenis

Het versmelten van culturen begon meer dan driehonderd jaar geleden, toen Spaanse kolonisten missies opzetten om de inheemse bevolking te koloniseren. Het huidige San Antonio was in die tijd een dorp van de Coachuiltecanindianen. In 1718 werd de missie San Antonia de Valero gesticht en in de volgende vijftien jaar kwamen daar vier nederzettingen langs de rivier bij. In 1821 scheidde Mexico zich, na een oorlog van meer dan tien jaar, af van Spanje. Texas werd onderdeel van Mexico. 

In het begin van de negentiende eeuw bracht Stephen Austin driehonderd families vanuit Europa naar Texas. Ook de Mexicaanse overheid moedigde haar inwoners aan land in Texas te kopen. Het aantal (Anglo-)Amerikanen bleef echter groter dan het aantal Mexicanen. Het werd voor Mexico steeds lastiger om het gebied te regeren. De inwoners begonnen zich af te zetten tegen de Mexicaanse overheersing en politiek. In 1835 brak de Texaanse Revolutie uit. Texas wilde onafhankelijk zijn van Mexico. Een van de bloedigste (en later veelvuldig verfilmde) slagen vond plaats in 1836 bij de Alamo in San Antonio. In december 1835 waren de Texanen erin geslaagd de Mexicanen uit San Antonio te verdrijven. De Mexicaanse regering kon dit niet over haar kant laten gaan en liet haar leger in februari terugkeren. Generaal Antonio Lopez de Santa stak de Rio Grande over richting San Antonio. De Alamo was ondertussen van missiepost tot sterk fort omgebouwd, beschermd door bijna tweehonderd manschappen. Met 4.000 stevig bewapende mannen trok het Mexicaanse leger ten strijde. De Texanen slaagden erin om een kwart van het aanvallende leger uit te schakelen. Na twaalf dagen vechten gaf Santa Anna het bevel het gebouw te bestormen en daarbij vooral geen krijgsgevangenen te maken. Geen van de verdedigers overleefde het. In de tijd van het beleg had de leider van de Texanen, Sam Houston, de kans gekregen zich te hergroeperen. 46 dagen later won het Texaanse leger de bepalende slag om San Jacinto, waarbij de kreet 'Remember de Alamo' veelvuldig klonk om de vechtlust van de manschappen aan te wakkeren. De onafhankelijkheid van Texas was een feit.

In 1845 ging Texas bij de Union, als staat nummer 28. Hierop werd San Antonio overspoeld door Duitse immigranten, die King William Area bouwden. Zij brachten Europese architectuur en andere culturele invloeden met zich mee. Na de Amerikaanse Burgeroorlog zorgde de veehouderij voor welvaart. De Chisholm Trail, een veeroute tussen Texas en Kansas, droeg daar aan bij. In 1870 werden de militaire faciliteiten van de Alamo naar Fort Sam Houston verplaatst, dat gebouwd en in gebruik genomen werd als nieuwe militaire basis. In de twintigste eeuw kwamen er nog meer militaire bases in het gebied, voornamelijk van de luchtmacht.

Economie

De belangrijkste economische takken in San Antonio zijn de financiële branches, de overheidsector de gezondheidszorg en het toerisme. In de stad ligt het South Texas Medical Center, waar zich diverse klinieken, ziekenhuizen en medische onderzoekscentra bevinden. Daarnaast bevindt zich een van de grootste militaire eenheden van de Verenigde Staten in de stad, met banen voor 90.000 mensen. Per jaar trekt de stad ongeveer twintig miljoen toeristen, die voornamelijk voor de geschiedenis, Fort Alamo en de River Walk komen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan