Gardiner, Montana

Gardiner, Montana ‘Yellowstone’s only year-round entrance’ noemt Gardiner zichzelf. En terecht, want sinds het ontstaan ervan draait dit stoere bergstadje helemaal om het beroemde Yellowstone National Park. Er wonen maar 900 mensen, maar er arriveren jaarlijks niet minder dan 700.000 toeristen. Direct aan de noordgrens van het park gelegen, in de ruige Paradise Valley waar de Gardner- en Yellowstone-rivier zich splitsen, vormt Gardiner een fraaie entree tot de wildernis van Yellowstone. Door de gunstige ligging blijft het de ergste sneeuwval bespaard en daarom kan de toegangsweg naar het park hier ook ’s winters geopend blijven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Yellowstone National Park

Gardiner vervult nog steeds de functie waarvoor het in 1880 voor opgericht is: die van uitvalsbasis om Yellowstone te verkennen. Waren het vroeger bezoekers die per trein arriveerden en de militairen die het park beheerden die gebruik maakten van de diensten die er aangeboden werden, tegenwoordig zijn het de vele toeristen die zich bij de beroemde Roosevelt Arch laten fotograferen. Deze stenen poort die de noordelijke ingang van het park markeert, is de oudste ingang van het park en was lange tijd de enige. De eerste steen van de boog is in 1904 gelegd door de natuurminnende president Theodore Roosevelt.

Yellowstone National Park Entrance nabij Gardiner

Wildlife en outdooractiviteiten

Naast zijn functie van uitvalsbasis heeft Gardiner zelf ook een aantal activiteiten te bieden. De wilde dieren waar ook Yellowstone bekend om staat, zoals herten en bizons, zijn ook op de berghellingen rondom Gardiner te zien. Je kan de omliggende natuur direct beleven door mee te gaan met de vele raftingtochten die er vanuit het stadje aangeboden worden. Kanoën en wandelen, en ’s winters langlaufen en sneeuwschoentochten maken, behoren ook tot de mogelijkheden. Verder vind je er veel praktische voorzieningen als winkels en restaurants.

Bezienswaardigheden Gardiner Montana

Mammoth Hot Springs

Er is veel accommodatie beschikbaar in de vorm van campings, lodges en hotels – niet vreemd, want vanuit Gardiner is het maar 5 kilometer naar de Mammoth Hot Springs. Het gebied rondom Mammoth Hot Springs heet Mammoth Country. In deze thermale omgeving vind je prachtige heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen, een zachte witte substantie waardoor bij Mammoth Hot Springs natuurlijke terrassen van ruim zestig meter hoog zijn ontstaan. Op sommige plekken kleurt het water oranjebruin, blauw en geel kleurt onder invloed van algen, bacteriën en de temperatuur. De Mammoth Terraces zijn verdeeld in de Lower Terraces en Upper Terraces. De Lower Terraces verken je te voet via boardwalks terwijl je de Upper Terraces ontdekt via een autoroute. Deze weg is vanwege de beperkte parkeergelegenheid niet toegankelijk voor campers. Je kunt de weg wel te voet verkennen (2,4 km vanaf de parkeerplaats aan de Upper Tarrace Drive). Het is ook mogelijk om vanaf de Lower Terraces naar de Upper Terraces lopen. Deze verbindende trail is steil en bevat een paar honderd traptreden. Twee mooie bezienswaardigheden zijn de Canary Spring en Palette Spring.

Mammoth Hot Springs, Yellowstone National Park

Yellowstone Heritage and Research Center

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Yellowstone National Park kan terecht bij het Yellowstone Heritage and Research Center dat in Gardiner ligt, waar in de zomer dagelijks rondleidingen zijn. Ook de Yellowstone Association, de aan het park gelieerde educatieve organisatie, heeft in Gardiner zijn hoofdkwartier en een grote winkel.

Bezienswaardigheden Gardiner Montana

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan