Bozeman, Montana

Bozeman Montana Als thuisbasis van de Montana State University is Bozeman een bruisende studentenstad. Aan de historische, charmante Main Street vind je brouwerijen, pubs en boetiekjes. Bozeman wordt omringd door rollende groene heuvels en besneeuwde bergpieken van de Bridger en Gallatin Mountains. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier veel buitenactiviteiten kunt doen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Museum of the Rockies

Bozemans populairste bezienswaardigheid is het Museum of the Rockies, dat deel uitmaakt van de Montana State University. In het museum passeert meer dan vier miljard jaar aan geologische geschiedenis de revue. In de paleontologiehal zie je de aardbewoners van zo'n tachtig miljoen jaar geleden: de dinosauriërs. Je kunt er onder andere een groot bronzen skelet van een Tyrannosaurus Rex bekijken. Het Museum of the Rockies ligt aan 600 West Kagy Boulevard.

Museum of the Rockies, Bozeman Montana

Downtown Bozeman

Het hart van het stadscentrum van Bozeman is de historische Main Street. Hier vind je pubs, eettentjes en winkeltjes. Voor winkels kun je ook terecht in de Gallatin Valley Mall en outlets aan 19th Street.

Bozeman Montana

American Computer & Robotics Museum

Of je nu technisch bent aangelegd of juist helemaal niet; het Computer & Robotics Museum leert iedereen iets over de wondere wereld van de informatica. Hoe zag de eerste computer eruit? Welke computer stuurde de eerste man naar de maan? Wat was de eerste video game? Hoe kwam het van een typemachine tot een computer? Al je technische vragen worden beantwoord in dit leuke, laagdrempelige museum aan 2023 Stadium Drive. De toegang is gratis.

Bozeman museum

Montana Brewing Trail

Montana is rijk aan graanvelden, het zal je dan ook niet verbazen dat je in veel plaatsen bierbrouwerijen tegenkomt. Je kunt zelfs de Montana Brewery Trail langs zestig brouwerijen volgen. Omdat je daarvoor waarschijnlijk geen tijd hebt tijdens je vakantie, geven we je vast enkele tips: Bozeman Brewing Company aan 504 N Broadway Ave werd in 2003-2004 tot beste brouwerij van Bozeman verkozen. Ook White Dog Brewing Company aan 121 W Main Street mag er wezen. Daarnaast zijn er in Bozeman drie micro-destilleerderijen. Hier kun je huisgemaakte sterke dranken proeven. Het makkelijkst te bereiken is Bozeman Spirits Distillery in downtown. Wildrye Distilling ligt op vijf minuten rijden van het stadscentrum; naar bijvoorbeeld naar Dry Hills Distillery ben je twintig minuten onderweg.

Bozeman Montana

Gallatin River Canyon (Raften)

De Gallatin-rivier is een aanrader als je op zoek bent naar uitdagende raft- en kajaktochten. De rivier stroomt door een kloof, waarbij je mooie uitzichten hebt op bergweiden en hoog uitstekende kliffen. Omdat de Gallatin River Canyon zo smal is en op veel plaatsen hoge, uitstekende rotsen heeft, is dit een van de beste sportwateren van de Rockies. In juni is de rivier op zijn wildst en zijn er overal krachtige stroomversnellingen. De rivier is geliefd onder vissers, die er forel hopen te vangen. Misschien herken je het landschap wel uit de film 'A River Runs Through It' van Robert Redford. De Yellowstone-rivier, die iets rustiger is dan de Gallatin, is ook geschikt om per kano of kajak te verkennen. U.S. Highway 191 volgt grofweg de rivier. Aan de weg starten talloze, goed gemarkeerde wandelroutes.

Raften, Gallatin River

Bozeman Hot Springs

De omgeving van Bozeman is rijk aan geologische bijzonderheden, waaronder heetwaterbronnen. Het bekendst zijn de Bozeman Hot Springs, natuurlijke waterbronnen die al ruim honderd jaar bezoekers trekken die toe zijn aan ontspanning. Er zijn twaalf verschillende baden, met temperaturen die verschillen van 15 tot 41 graden Celsius. Ook zijn er sauna's met zowel hoge als lage vochtigheid. Naar men zegt heeft het water een helende kracht... Bozeman Hot Springs ligt aan US 191, ongeveer 13 kilometer ten westen van Bozeman.

Bozeman Hot Springs

Omgeving

Hyalite Canyon Recreation Area

Iets meer dan twintig kilometer ten zuiden van Bozeman ligt het populairste recreatiegebied van Montana: Hyalite Canyon. Deze kloof, omringd door 3.000 meter hoge bergen, biedt allerlei vermaak. Mensen komen er varen, wandelen en mountainbiken. Ook zijn er mooie campings. Aan het einde van de verharde weg liggen de Hyalite Dam en het Hyalite Reservoir, dat in de drinkwaterbehoefte van Bozeman voorziet. Vanuit daar kun je met een mountainbike de onverharde wegen verkennen. Je kunt in Bozeman op meerdere plaatsen een fiets huren, inclusief een plattegrond met de beste fietsroutes. Het recreatiegebied is deel van het veel grotere Gallatin National Forest. Het bos omspant maar liefst zes bergketens en twee wildernisgebieden. Er leven veel dieren, waaronder grizzlyberen, grijze wolven en lynxen.

Bozeman Hyalite Canyon

Lewis & Clark Caverns State Park

Vijftig minuten rijden ten westen van Bozeman liggen de kalksteengrotten van Lewis en Clark. Dit is een van de grootste grottenstelsels in Noord-Amerika en tevens het eerste staatspark van Montana. Je mag in de grotten afdalen om de stalactieten, stalagmieten en andere bijzondere rotsformaties te bekijken. Er zijn dagelijks rondleidingen mogelijk tussen 1 mei en 30 september. In het bezoekerscentrum krijg je meer informatie over de grotten en de rondleidingen. Volg Interstate 90 West naar Butte, neem iets voorbij Three Forks afslag 274 naar State Route US-287 South en vervolg je weg over State Route 2.

Bozeman Montana

Yellowstone National Park

Op ongeveer een uur rijden van Bozeman begint de uitgestrekte natuur van Yellowstone, het oudste nationale park ter wereld. Het park staat bekend om haar geologisch bijzondere verschijnselen, zoals hot springs, zwaveldampen en geisers, met Old Faithful als beroemdste voorbeeld. Een andere bezienswaardigheid is het Yellowstone Lake. Het meer ligt op de Yellowstonecaldera, de grootste vulkanische structuur op het continent. Yellowstone is beroemd door haar wildlife.

Yellowstone National Park Wyoming

Vervoer

Bozeman is centraal gelegen aan diverse highways, waaronder de US Highway 191 die leidt naar Yellowstone National Park. Als je met het openbaar vervoer wilt reizen kun je gebruikmaken van de gratis bussen van Streamline, die elke doordeweekse dag rijden. Er zijn vier routes, die de gebieden rond de universiteit, het ziekenhuis, een groot winkelcentrum en het centrum met elkaar verbinden.

Feiten

Staat Montana
County Gallatin
Oppervlakte 50 km²
Hoogte 1.461 meter
Inwoners 37.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Bozeman wordt gekenmerkt door een landklimaat. Er valt significant meer neerslag dan in de rest van de staat, waardoor de vallei het hele jaar door groen is en bijgenaamd de 'Valley of the Flowers' heet. Er heersen koude winters met temperaturen rond het vriespunt. Er valt veel sneeuw. De zomers zijn relatief warm, met een temperatuur rond de 27 graden in juli. Door de hoge ligging van Bozeman kunnen temperaturen overdag en 's nachts behoorlijk verschillen.

Geschiedenis

Voordat er blanke pioniers het gebied betraden, werd de Gallatin-vallei - waar Bozeman gesitueerd is - bewoond door diverse indianenstammen. In plaats van de strijd met elkaar aan te gaan deelden de stammen gezamenlijk de schoonheid van de vallei. De Europese bonthandelaren arriveerden rond het einde van de achttiende eeuw. Het eerste geschreven verslag stamt van de bekende ontdekkingsreizigers Lewis en Clark.

In 1864 kwam John Bozeman, die zijn familie in Georgia had verlaten om fortuin te zoeken in het westen, aan in de vallei. Bozeman leidde een groep van huifkarren door de Yellowstone-vallei naar de Gallatin-vallei, waarmee hij de stichter werd van de Bozeman Trail. In de tussentijd waren al plannen gevormd om een stad te stichten in de vallei, die op 9 augustus 1864 vernoemd werd naar John Bozeman. Vlakbij werd een fort opgericht, dat een positief effect had op de ontwikkeling van de omgeving.

Op 1 maart 1872 werd Yellowstone als eerste natuurgebied ter wereld uitgeroepen tot een nationaal park. Door de ligging bij het park speelde Bozeman een sleutelrol in het lokale toerisme. Bozeman werd dan ook jarenlang aangeduid als de 'Yellowstone Connection'. Meer welvaart kwam in 1883, toen Bozeman werd aangesloten op de Northern Pacific Railroad.

Door de toegenomen welvaart werd Bozeman in 1893 uitgekozen als locatie voor een nieuw op te richten hogeschool voor landbouw. De hogeschool ontwikkelde zich door de jaren heen en staat tegenwoordig bekend als de Montana State University. Landbouw speelt nog steeds een belangrijke rol voor de regio, evenals toerisme.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan