Helena, Montana

Helena, Montana Helena is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Montana. Helena wordt vaak gebruikt als overnachtingsplaats tussen Yellowstone en Glacier National Parks, maar is zeker de moeite waard voor één dag. In deze stad kun je een bezoek brengen aan het ExplorationWorks Museum of een van de bezienswaardigheden net buiten Helena: vaar naar de Rocky Mountains, bezoek een spookstadje of bubbel in het kuuroord van Boulder Hot Springs. Helena heeft een rijke goudzoekershistorie.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Reeder's Alley

In het zuidwesten van het centrum ligt Reeder's Alley. Dit is het oudste intacte deel van Helena. De ontstaansgeschiedenis wordt hier duidelijk. Je neemt in Reeder's Alley een kijkje in het leven van de vroegere mijnwerkers en mannen en vrouwen op zoek naar geluk. Ook zie je Chinese invloeden en verschillende bouwtechnieken. In het bezoekerscentrum (105 Reeder's Alley), dat gevestigd is in een huisje voor mijnwerkers uit 1800, staat een groep enthousiaste vrijwilligers klaar om je op de mooiste bezienswaardigheden van Helena te wijzen. Van maandag tot en met vrijdag kun je deelnemen aan rondleidingen met een gids. Je kunt ook een brochure ophalen om zelf een wandeling te maken.

bezienswaardigheden Helena

St. Helena Cathedral

Je ziet deze kathedraal vanuit verschillende punten in Helena liggen. In 1914 werd deze kerk in gebruik genomen door de katholieke gemeenschap van Helena. Officieel voltooide men de bouw pas tien jaar later. Het ontwerp van de gotische kerk komt van architect Mr. Von Herbulis, hij werd gekozen vanwege zijn kennis van kathedralen in Europa. Von Herbulis maakte twee ontwerpen: een Romaanse en een Gotische, waarbij de commissie unaniem voor het laatste ontwerp koos. Wil je een kijkje nemen in de kathedraal, gebruik dan de deuren aan de noordzijde.

bezienswaardigheden Helena

ExplorationWorks Museum

Dit is een familiemuseum over wetenschap en cultuur. Via innovatieve en interactieve tentoonstellingen en workshops wordt op een leuke en informele manier kennis overgebracht. ExplorationWorks werkt samen met NASA en verandert ieder seizoen de tentoonstellingen. De doelgroep bestaat uit zowel kinderen, jongeren en volwassenen.

Fietsen of mountainbiken

Montana is de ideale staat voor wie houdt van fietsen. Aan het eind van elke straat in het stadscentrum start een fietsroute, die eindigt bij een brouwerij. De omgeving van Helena heeft meer dan 640 kilometer aan fietspaden. De ene route is beslist pittiger dan de andere. Veel populaire fietspaden lopen rond Mount Ascension. Kies je voor de Entertainment - Little Moab Trail, dan fiets je 8 kilometer met 392 hoogtemeters en een totale afdaling van 429 meter. De route van Mount Ascension naar Top of the World klimt én daalt maar liefst 882 hoogtemeters over 17 kilometer. Er zijn ook vlakke paden in het centrum van de stad. Je kunt bij Big Sky Cycling & Fitness of Great Divide Cyclery verschillende soorten fietsen huren. Zij kunnen je ook informeren over mooie wandelroutes.

Voor indrukwekkende natuur, gave spookstadjes en heetwaterbronnen kijk je bij het kopje 'Omgeving'

Helena Montana

Omgeving

Gates of the Mountains

Helena wordt vaak gebruikt als overnachtingsplaats tussen Yellowstone en Glacier National Parks. Het zal je dan ook niet verbazen dat het stadje wordt omringd door mooie natuur. De regio Gates of the Mountains dankt zijn naam aan ontdekkingsreiziger Meriwether Lewis. Hij voer op een uitzonderlijk hete juliavond in 1805 stroomopwaarts toen hij torenhoge rotsformaties zag opdoemen. De kalkstenen wanden torenden aan beide zijden van de rivier tot wel 36 meter boven het water uit. Lewis schreef: 'Op veel plaatsen leken de rotsen klaar om zich op ons te storten.' Na elke bocht kwamen er nieuwe rotsen, die soms de doorgang blokkeren en soms een reusachtige rotspoort vormden. Je kunt vanuit de haven - op 30 minuten rijden van Helena - een twee uur durende cruise maken door Gates of the Mountains, waarbij je naar de voet van de Rocky Mountains vaart en berggeiten over de steile kliffen ziet lopen. Boven je zweven adelaren en valken en je hebt kans om herten, bevers, poema's en zwarte beren te zien.

bezienswaardigheden Helena

Spookstadjes

Het mijnverleden is nog duidelijk zichtbaar rond Helena. Verschillende ooit zo levendige mijnwerkersgemeenschappen zijn veranderd in spookstadjes, zoals Marysville, Elkhorn en Rimini. Deze plaatsen liggen op een half uur tot anderhalf uur rijden van Helena. Marysville lag aan de grootste goudmijn van Montana: in de Drumlummon Mine werd tussen 1880 en 1890 zo'n vijftig miljoen(!) dollar aan goud opgegraven. De mijn werd ontdekt door Thomas Cruse in 1876, hij vernoemde hem naar zijn geboortedorp in Ierland. Het mijnwerkersplaatsje dat ontstond en 3.000 inwoners zou tellen, doopte hij naar zijn eerste vrouw. Elkhorn Ghosttown was anno 1880 een levendig zilvermijnstadje waar dertigduizend dollar aan erts per maand werd opgegraven. Je ziet hier de restanten van een oude mijn, een schoenmaker en een saloon. De begraafplaats geeft het stadje een spookachtig karakter. Er zijn ook mooie wandelroutes aangelegd. Je rijdt hiervoor over Highway 15 in zuidelijke richting naar Boulder en volgt de bordjes naar Elkhorn State Park.

bezienswaardigheden Helena

Boulder Hot Springs

Het stadje Boulder werd in de negentiende eeuw opgericht als handelscentrum voor boeren en mijnwerkers en had een school voor doven, blinden en kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Je kunt de overgebleven historische gebouwen bekijken, maar de meeste toeristen bezoeken de Boulder Hot Springs en de Health Mines. De Boulder Hot Springs liggen aan Highway 69, tussen Elkhorn State Park en Helena. De 100-jaar oude historische herberg heeft binnen- en buitenbaden met geothermische wateren die een helende werking zouden hebben.

bezienswaardigheden Helena

Feiten

Staat Montana
County Lewis and Clark
Oppervlakte 36 km²
Hoogte 1.237 meter
Inwoners 28.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De winters in Helena zijn koud, met een redelijke hoeveelheid sneeuw (mogelijk van september tot en met mei) en de zomers zijn warm en droog. De twee tussengelegen seizoenen zijn relatief kort, met de maanden mei en juni als natste maanden.

In de winter liggen de maxima tussen de -1 en 3 graden en de minima rond de -6. In het voorjaar stijgt de temperatuur geleidelijk aan van 14 graden in april, naar 19 in mei en 24 in juni. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met maxima rond de 28 à 29 graden. September is net als de zomermaanden een droge maand. Ook de temperatuur is met 22 graden erg aangenaam. In oktober daalt de temperatuur naar zo'n 15 graden.

Geschiedenis

De oorsprong van het stadje Helena ligt in de Gold Rush. Vier mannen trokken in het midden van de negentiende eeuw vanaf de oostkust de binnenlanden in om hun geluk te beproeven. Na een lange zoektocht vonden deze mannen daadwerkelijk goud en nadat dit bericht zich verspreidde kwamen meer en meer gelukzoekers naar het gebied en ontstonden er nederzettingen.      Waar vervolgens vele mijnstadjes verlaten raakten zodra het goud op was, werd Montana gekozen als de hoofdstad van de nieuwe staat Montana. Hierdoor werd Helena het centrum in het web van infrastructuur en bleef de stad in tegenstelling tot bijna alle andere steden in de buurt, groeien. Tegenwoordig zorgen de qua logistiek gunstige ligging en de bloeiende agrarische sector ervoor dat de stad overleeft in het afgelegen noorden van de VS.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan