Rockport, Massachusetts

Rockport Massachusetts Slechts een uur ten noorden van Boston vind je het historische stadje Rockport. Mensen komen hier al jarenlang voor de stranden, authentieke winkeltjes, exclusieve restaurants en de bijzondere omgeving die veel kunstenaars heeft geïnspireerd. Zo vind je in de haven van Rockport het meest geschilderde gebouw van Amerika en beschouwen nog steeds veel kunstenaars Rockport als hun werk- en woonplaats.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Motif #1

Wie Rockport intypt in een zoekmachine zal dit iconische rode vissershuis al gauw voorbij zien komen. Motif No.1 staat op de Bradley Wharf en staat bekend als het vaakst geschilderde gebouw in Amerika. Dit heeft het gebouw te danken aan haar felle kleur, de locatie en de natuurlijke verlichting. Motif No.1 staat ook wel symbool voor het maritieme leven in New England. De originele visserskeet stamt uit 1840, maar werd door een sneeuwstorm verwoest in 1978. Datzelfde jaar verrees er een replica. Dicht bij het houten huis is de straat Berskin Neck, die wordt opgefleurd door gekleurde houten huizen. De straat loopt naar het puntje van de landtong aan Rockport Harbor.

Bezienswaardigheden Rockport Massachusetts

Thacher Island

Op dit kleine eilandje net buiten Cape Ann aan de kustlijn van Massachusetts vonden meerdere maritieme conflicten plaats, die uiteindelijk de kolonisten aan hun overwinning hielpen. Het eiland, vernoemd naar Anthony Thacher, bevindt zich in onrustig water. Vanwege het groot aantal schipbreuken werden er in 1888 twee vuurtorens gebouwd, tegenwoordig bekend als de Thacher Island Twin Lighthouses. Deze vuurtorens, die inmiddels gerestaureerd zijn, zijn de enige vuurtorens langs de oostkust die nog in gebruik zijn, maar alleen de noordelijke toren is open voor publiek.

Rockport Massachusetts

Halibut Point State Park

Dit park, dat voornamelijk bestaat uit graniet van meer dan 440 miljoen jaar oud, diende oorspronkelijk als steengroeve. Nadat de granietindustrie grotendeels was ingestort, werd een groot deel van het gebied opgekocht om er een reservaat van te maken. Na verloop van tijd werd ook de rest van het gebied door de staat gekocht, waardoor het Halibut State Park in 1981 geopend kon worden. Het is een mooie plek om vogels te spotten en er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarvan één veel informatie biedt over de voormalige granietindustrie van het gebied.

Rockport Massachusetts

The Paper House

Dit huis is, zoals de naam al zegt, volledig van papier gemaakt. Het werd vanaf 1922 gebouwd door Elis Stenman, die machines ontwikkelde voor de productie van paperclips. Het papier was eigenlijk alleen bedoeld als goed isolatiemateriaal, maar Stenman kreeg er zoveel lol in dat hij uiteindelijk zelfs alle meubels van papier maakte, tot een papieren piano toe.

The Paper House, Rockport Massachusetts

Rockport Art Association and Gallery

In het historische gele gebouw op Main Street komen tentoonstellingen van talentvolle kunstenaars tot leven. Daarnaast vind je in de permanente collectie van dit museum vele beroemde werken van Cape Ann-schilders van de afgelopen honderd jaar. 

Bezienswaardigheden Rockport Massachusetts

Omgeving

Cape Ann

De 25 kilometer lange kustlijn van Cape Ann kent achttien stranden, negen parken en een aantal vuurtorens, waaronder de beroemde Twin Lights.

Cape Ann Massachusetts

Gloucester

Als oudste havenstad van Amerika heeft Gloucester een idyllische vissershaven en een nog steeds bruisende visindustrie. In de zomer komen er veel watersporters. Een van de bezienswaardigheden is de Schooner Adventure, een groot zeilschip met meerdere masten uit 1926.

Gloucester Lighthouse, Massachusetts

Vervoer

Het busverkeer in Rockport wordt verzorgd door de Cape Ann Transportation Authority. Daarnaast ligt er een station in Rockport, dat het eindstation is van de Newburyport/Rockport Line van de MBTA Commuter Rail, een route die tot het noorden van Boston loopt.

Feiten

Staat Massachusetts
County Essex
Oppervlakte 46 km²
Hoogte 23 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers in Rockfort zijn aangenaam, met een gemiddelde temperatuur van 20 graden en een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 graden in juli en begin augustus. In de zomermaanden valt er gemiddeld neerslag dan in de winter. Gemiddeld valt de meeste neerslag in november en eind maart, begin mei. Januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van -7. In de winter valt er meestal sneeuw, met een maximum van ongeveer 25 centimeter in januari en december.

Geschiedenis

Het gebied rondom Cape Ann was een van de beste visplekken van New England. In 1743 werd er dan ook een haven aangelegd, waar voornamelijk gevist werd en hout geëxporteerd werd. In de negentiende eeuw werden de eerste steengroeven geopend, waardoor Rockport zich ontwikkelde tot een belangrijke exportstad van graniet.

Ondanks deze florerende industrie bleef Rockpord een klein vissersdorpje, dat alleen in de zomermaanden druk bevolkt werd door vakantiegangers. Toen Rockport in 1840 zich afsplitste van Gloucester en een zelfstandige stad werd, streefden de vaste bewoners naar een eigen identiteit. Een deel van die vaste bewoners zou lange tijd bestaan uit Zweden en Finnen, die door hun ervaring met het bewerken van graniet in groten getale naar Rockfort emigreerden. Het belang van de steengroeven in Rockfort nam alleen nog maar toe met de komst van de Industriële Revolutie. 

Toen de vraag naar graniet afnam na het uitbreken van de Depressie eind jaren twintig ontpopte Rockford zich voornamelijk tot een kunstenaarsstad. Veel kunstenaars streken neer in Rockfort om het de ruige oceaan, de mooie stranden en de bruisende haven te vereeuwigen. Een opvallend rood vissershuisje diende jarenlang als decor voor de vele kunstenaars, waardoor het ook wel bekendstaat als het meest geschilderde gebouw in de Verenigde Staten. Het huis wordt zelfs 'Motif Number 1' genoemd, wat verwijst naar de populariteit van het gebouw als schilderobject.

In 1856 trok een groep van tweehonderd vrouwen onder leiding van Hannah Jumper door de stad, om alles te vernietigen wat alcohol bevatte. Sinds deze 'revolutie tegen rum' werd alcohol, met uitzondering van de jaren 1930, verbannen uit de 'Dry City'. Pas sinds een aantal jaren mag er weer alcohol worden geschonken in restaurants, maar slijterijen zijn nog altijd illegaal. Rockport is vandaag de dag vooral een toeristische stad en een toevluchtsoord voor veel Bostonians, maar er wonen en werken ook nog steeds veel kreeftenvissers en kunstenaars.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan