Eureka, Californië

Eureka Californie Eureka ligt in het zogenaamde Redwood Empire (ook wel Redwood Coast genoemd), met rotsachtige stranden en torenhoge 'kustmammoetbomen'. Anders dan in veel andere Californische steden is het verleden goed bewaard gebleven. Breng hiervoor een bezoek aan Old Town waar nog veel Victoriaanse huizen staan. Eureka ligt aan een van de grootste natuurlijke baaien van Californië en heeft een bedrijvige haven met veel vissersbedrijven, die allemaal hun best doen de beste Kumamoto-oesters binnen te halen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sequoia Park Garden & Zoo

Sequoia Park is een groot park met wandel- en fietspaden door het torenhoge redwood-bos, langs weiden, een eendenvijver en smalle beekjes. De bekendste wandelroute is de Sequoia Creek Trail. Dicht bij de dierentuin is de Sequoia Park Garden aangelegd, waar je een mooie collectie dahlia's en andere bloemen vindt. In de gelijknamige dierentuin vind je een aantal (lokale) dieren en kun je wandelen door een parkdeel waar vogels los rondvliegen. Ga voor meer info over bezienswaardigheden in en om Eureka naar het Humboldt Bay Tourism Center.

Eureka bezienswaardigheden

Old Town Historic District

Het oude centrum van Eureka, waar je honderden Victoriaanse huizen kunt bewonderen en je kunt winkelen in allerlei kleine gespecialiseerde winkeltjes in negentiende-eeuwse stijl. Het is leuk om de Historic Walking Tour te volgen. In anderhalf uur ontdek je meer over het Eureka van vroeger. Een van de beroemdste huizen is Carson Mansion, een sprookjesachtig huis van sequoiahout dat zo is beschilderd dat het net steen lijkt. 

Eureka Old Town

Wooley Island

In de baai, tussen Eureka en Indian Island, ligt het kleinere Wooley Island, te bereiken via Highway 225. Als je vissersboten wilt zien komen en gaan, moet je hier wezen. In het hoogseizoen kun je verse vis en krab kopen, direct van de boot. Bezienswaardigheden op Wooley Island zijn de Table Bluff Lighthouse en het Fishermen's Monument. Vanaf Old Town Eureka zie je ze al staan.

Humboldt Bay bij Eureka

Musea

Enkele voorbeelden zijn het Clarke Historical Museum, waar je over de geschiedenis van het gebied kunt leren; het Humboldt Bay Maritime Museum in het nabijgelegen Samoa, een museum over de scheepvaart en de baai zelf, waarvandaan ook een historische bootexcursie plaatsvindt; het Morris Graves Museum of Art, een kunstmuseum; en het Discovery Museum for Children, waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan.

Humboldt Bay bij Eureka

Redwoods

Ten noorden van Eureka ligt het Redwood National Park & State Parks. Ten zuiden het Humboldt Redwoods State Park. In beide parken vind je de grootste bomen ter wereld, namelijk de Redwood, oftewel 'kustmamoetbomen'. De toeristische route door het Humbolt-park is de Avenue of the Giants (alle voertuigen toegestaan, op de campground voertuigen t/m 24 ft), die parallel loopt aan Highway 101. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten, maar vergeet vooral niet af en toe uit te stappen voor een frisse wandeling. Door Redwood National Park & State Parks lopen ook schitterende toeristische routes. Enkele zijn voor campers geschikt (Highway 101 en de Newton Drury Scenic Parkway). Personenauto's mogen wel op alle toeristische routes komen.

Eureka Humbolt Redwoods Park

Vervoer

Eureka ligt aan de Humboldt Bay. Dwars door de stad loopt de U.S. Route 101, die ten noorden van de stad, bij Arcata, kruist met de State Route 299. Het is vooral in de wintermaanden verstandig om eerst uit te zoeken in welke staat de wegen verkeren, want door sneeuw en modderstromen zijn de wegen nog wel eens gesloten.

Het stadscentrum is goed toegankelijk voor voetgangers. In de stad zelf rijden er bussen van het Eureka Transit System; naar nabijgelegen steden rijdt het Redwood Transit System. Om verder te reizen met het openbaar vervoer zijn er de Greyhound bussen, die door het hele land rijden. Ook is er een buslijn van Amtrak, het Amerikaanse spoorwegennet, die je naar het dichtstbijzijnde station brengt.

Feiten

Staat Californië
County Humboldt 
Oppervlakte 37,4 km²
Hoogte 13,4 meter
Inwoners 26.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Eureka kent een koel mediterraan klimaat. Dat betekent dat de zomers over het algemeen droog, maar fris zijn met gemiddeld 13 graden. In de winter zakt het kwik daarentegen zelden onder het vriespunt. Ook sneeuwval is behoorlijk zeldzaam. De zonnigste maanden in Eureka zijn vaak mei en juni, terwijl het in augustus gemiddeld het warmste is. 

Geschiedenis

Eureka ligt aan de Humboldt Bay, een grote natuurlijke baai aan de kust van de Grote Oceaan. Van oudsher woonden de Wiyotindianen in het gebied waar nu Eureka ligt. Zij staan bekend als een volk van mandenmakers en vissers. Zoals vrijwel alle indianenvolken in Noord-Amerika zijn ook zij na de komst van de Europeanen uitgedund, hetzij omdat ze werden afgesneden van hun voedselbronnen, hetzij omdat ze werden weggejaagd of zelfs gedood. De Europeanen bezochten het gebied sinds de zestiende eeuw. De baai is echter honderden jaren niet goed in kaart gebracht of niet herkend als baai, mede omdat de smalle ingang vaak voor het zicht verborgen was. Pas halverwege de negentiende eeuw werd er een betrouwbaar rapport uitgebracht, en kort daarna werd de stad Eureka gesticht.

Toen goudzoekers goud ontdekten in het nabijgelegen gebied langs de rivieren Trinity, Kalmath en Salmon, zochten de mijnwerkers een alternatieve route naar Sacramento, omdat de reis over land vrij zwaar was. Omdat Eureka aan natuurlijke diepe vaargeulen lag, werd het al snel de grootste stad van de baai. De stad bleef bloeien omdat er naast de mijnbouw meer lucratieve handelsmogelijkheden waren, zoals bosbouw, visserij en scheepvaart.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan