De reis is het doel

door Maurits van den Toorn ma 3 apr. 2017 19:50

Het lijkt misschien een rare opmerking voor je aan een mooie reis door de Verenigde Staten of Canada begint, maar ik maak ’m toch: haast je niet! Geniet vooral ook van de tijd tussen de hoogtepunten.

Welcome in Nevada

Geen keurige lappendeken

Natuurlijk ga je op reis om zoveel mogelijk van de dingen te zien waar deze site vol mee staat. Dat lukt absoluut, maar neem ook vooral de tijd tussen de attracties door. Alles wat je onderweg ziet, is anders: niet alleen het landschap, maar ook de bebouwing. Gewend als we zijn aan ons eigen, keurig aangeharkte en opgeruimde land, is het in onze ogen misschien niet allemaal even mooi. Maar het is wel karakteristiek en altijd puur Amerikaans of Canadees. Alleen al daarom is het de moeite waard om het allemaal over je heen te laten komen.

Colorado

Neem de highway

De highway (de aloude tweebaansweg) is dan ook waar mogelijk een aantrekkelijk alternatief voor de freeway (de snelweg), al ben je er wel langer onderweg. Tijdens een recente reis in het westen van de VS hadden we regelmatig de keus tussen de freeway, wat dan een tocht van acht uur was, en de highway, wat wel eens een rit opleverde die ruim twaalf uur duurde. Verloren tijd? Integendeel, we passeerden op die dag allerlei dorpen en gehuchten – ooit gehoord van Eureka (Nevada) of Maybell (Colorado)? – waar we koffie dronken, lunchten of zomaar even rondliepen. Niet spectaculair, maar wel zo oer-Amerikaans dat het een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Eureka Nevada Maybell Colorado

Onthaasten

Het lijkt een beetje in tegenspraak met de vorige opmerkingen, maar juist dit ‘onthaasten’ moet je goed plannen. De afstanden zijn veel te groot om zomaar, min of meer planloos door het land te gaan rijden. Zoveel wegen zijn er bovendien niet in de wat dunbevolktere gebieden en daar wil je toch juist heen vanwege de mooie natuur.

Roadtrip Amerika

Ouderwetse kaart

Neem een goede wegenatlas mee, ook al heb je een auto of camper met satnav (wat natuurlijk erg handig is voor het bepalen van de benodigde reistijd, zelfs al zou je ’m verder niet gebruiken). Natuurlijk kom je met je navigatiesysteem op je bestemming, maar een kaart biedt alternatieven en laat beter zien wat mogelijk en onmogelijk is. De wegenatlas van RandMcNally is bij de Walmart of een goeie boekwinkel verkrijgbaar, kost maar een paar dollar en opent letterlijk een wereld aan mogelijkheden.

Highway 50 Nevada

Tanken waar je kunt

Tot slot nog, heel prozaïsch, een waarschuwing: zorg dat je altijd voldoende benzine hebt! Je auto of camper verbruikt vaak meer dan je denkt. Zeker als het wat bergachtig is, kan de wijzer van de brandstofmeter sneller naar links lopen dan verwacht. Praktisch elk gehucht heeft wel een tankstation, maar buiten de bebouwde kom is er meestal geen tankgelegenheid. Als het volgende dorp zo’n honderd mijl verderop ligt, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Geloof me, op een weg als Highway 50 in Nevada en Utah wil je niet met een lege tank komen te staan. Een prachtige weg, maar het motto is The Loneliest Road in America en dat is – met op de stilste stukken ongeveer eens per half uur een tegenligger – geen grootspraak. Daarom: al staat de meter nog op half, gooi vol die tank zodra het kan. Het is beste manier om onbekommerd van de reis en het landschap te genieten!

Ook leuk om te lezen

Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan