Decatur, Alabama

Decatur Alabama ‘A Grand City on a Charming Scale’, ‘The Chicago of the South’, ‘Ballooning Capital of Alabama’ en ‘City of Opportunity’. Allemaal bijnamen voor de mooie, middelgrote stad Decatur. Gelegen aan de Tennessee River werkt deze stad aan een bloeiende toekomst. Culturele diversiteit en een hechte gemeenschap kenmerken Decatur. Met de Tennessee River op een steenworp afstand is waterrecreatie een populaire tijdsbesteding van inwoners en toeristen. Op de rivier kun je bootvaren, waterskiën en vissen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Decatur and Albany Historic Districts of Decatur

Deze twee historische districten, gelegen nabij het stadscentrum aan de zuidelijke oever van de Tennessee River, vormen samen de grootste concentratie van Victoriaanse huizen en bungalows in Alabama. Vaak wordt ernaar verwezen als 'Painted Ladies'. Sommigen dateren uit het begin van de negentiende eeuw. Bezoek in het Old Decatur Historic District het Dancy-Polk House, gebouwd in 1829 en later gebruikt als hotel voor treinreizigers. Het McEntire House is een van de oudste gebouwen en werd in ieder geval voor 1836 gebouwd. Tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) deed het dienst als hoofdkwartier van wisselend de Unie en Confederatie. In het New Decatur-Albany Historic District zie je vroege twintigste-eeuwse trends alsmede de (Nederlandse) koloniale stijl en California Cottage-stijl. Bekijk hier onder andere de St. John's Episcopal Church uit 1893 en het mooie Victoriaanse Chenault House uit 1906.

Historic District Decatur Alabama

Old State Bank

Sinds de bouw in 1832 heeft dit gebouw twee economische depressies en een burgeroorlog doorstaan. Het heeft dienst gedaan als ziekenhuis, bank en dansvloer. Dit gebouw in klassieke stijl is gedecoreerd met allerlei artefacten uit voorbije eeuwen.

Old State Bank Decatur Alabama

Princess Theatre Center for the Performing Arts

Dit centrum is een bekend begrip op het gebied van theater in Noord-Alabama. Opgericht in 1887, is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een levendig centrum voor film en toneel. Nationale Broadway-voorstellingen zoals ‘Evita’ en ‘Big River’ deden dit theater aan en de stemmen van grote artiesten zoals Tony Randall en Ray Charles galmden door de zalen. Daarnaast zijn er regelmatig workshops en activiteiten voor kinderen.

Decatur Alabama

Wheeler Wildlife Refuge

Dit beschermde natuurgebied werd in 1938 als experiment opgericht om watervogels en andere dieren te beschermen. Neem een kijkje in het Givens Wildlife Interpretive Center, waar je meer over het natuurgebied te weten komt en zelfstandig een tour kunt maken.

Wheeler Wildlife Refuge Decatur Alabama

Hartselle's Historic Depot & Downtown

In het zakendistrict van Hartselle, gelegen ten zuiden van Decatur, liggen 69 gebouwen die allemaal genomineerd zijn voor het National Register of Historic Places vanwege het historische belang en de mooie architectuur. Het Depot, gebouwd in 1914, biedt informatie voor de bezoeker. In de winkels in het centrum kun je Mexicaanse tinnen spullen kopen, evenals antiek en lokale producten.

Decatur Alabama

Point Mallard Park

Dit aan het water grenzende park is een hele populaire recreatiebestemming, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van het J. Gilmer Aquatic Center, een zwemparadijs met daarin het allereerste golfslagbad van Amerika. Verder zijn er sportvelden en wandel- en fietspaden, onder andere langs de rivieroever.

Decatur Alabama

Alabama Jubilee Hot-Air Balloon Classic

Dit een van de oudste heteluchtballon-festivals van het land. Elk jaar verzamelen zich in het Memorial Day Weekend (voor de laatste maandag van mei) zo'n 100.000 mensen op de plaats waar zestig luchtballonnen de lucht in gaan. Dankzij dit evenement heeft de stad de bijnaam 'Ballooning Capital of Alabama' gekregen. Het weekend staat niet alleen in het teken van luchtballonnen; er zijn in het Point Mallard Park talloze andere evenementen, zoals live-optredens en een tractor-, auto- en vuurwerkshow.

Alabama Jubilee Decatur Alabama

Spirit of America Festival

Een ander festival is het tweedaagse Spirit of America Festival, dat plaatsvindt rond 4 juli (Independence Day). Het is een van de grootste 4 juli-feesten in het zuiden van het land. De locatie is Point Mallard Park. Highlights zijn de missverkiezing en het grote vuurwerk.

Decatur Alabama

Decatur City Cemetery

Misschien gek dat deze begraafplaats in het rijtje Bezienswaardigheden staat. Het is een typisch Amerikaans kerkhof met veel bijzondere, oude grafstenen. Neem er gerust een (respectvol) kijkje.

Feiten

Staat Alabama
Counties Morgan, Limestone
Hoogte 171 meter
Oppervlakte 155 km²
Inwoners 56.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Geschiedenis

Decatur is van oudsher een plaats waar kolonisten die via de oostkust aan land kwamen en zich ten westen van de Appalachen wilden vestigen, de rivier overstaken. Het stadje dat er ontstond, kreeg in 1820 de naam Decatur. De vruchtbare riviervallei en de toegang tot andere steden via de rivier trokken vele inwoners.

Het jaar 1836 vormde een keerpunt in de geschiedenis van het toen nog jonge stadje. Decatur werd gekozen als oostelijk eindpunt van de eerste spoorlijn ten westen van de Appalachen. Het gaf de economie (en het inwonersaantal) van de stad een boost. De Tuscumbia, Courtland en Decatur Railroad werd, samen met de Tennessee River een belangrijke transportader en Decatur werd een industriële spil.

De Burgeroorlog bracht in 1861 verandering. Vanwege de spoorlijn was Decatur van strategisch belang en viel het afwisselend in handen van de Unie (Noorden) en de Confederatie (Zuiden). Aan het einde van de oorlog lag de stad in puin en was alles - op drie geobouwen na - tot de grond toe afgebrand. Niet lang daarna werd het bevolkingsaantal gedecimeerd door verscheidene gele koorts-uitbraken, maar toen de jaren 1880 op hun einde liepen was het aantal inwoners weer stijgende. Om deze trend kracht bij te zetten besloot de Decatur Land and Development Company een nieuwe stad ten zuidoosten van Decatur te promoten: New Decator, tegenwoordig bekend als Albany. In 1927 voegden Albany en Decatur zich samen tot een stad.

Economie

Decatur is uitgegroeid tot de grootste rivierhaven aan de Tennessee River. Omgerekend kent deze stad de meeste ingenieurs van het land per hoofd van de bevolking. Grote bedrijven die zich hier hebben gevestigd zorgen voor veel werkgelegenheid. Naast de haven is toerisme een belangrijk gedeelte van de economie. Honderdduizenden bezoekers komen jaarlijks vanuit andere delen van Amerika of vanuit het buitenland naar Decatur om de beste festivals van het zuiden te bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn ‘Alabama Jubilee’, ‘Spirit of America Festival’ en ‘Riverfest’.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan