Canada open voor gevaccineerde reizigers

door Onze redactie wo 21 jul. 2021 16:00 bijgewerkt op ma 13 jun. 2022 20:20

Sinds 7 september 2021 is de Canadese grens open voor volledig gevaccineerde internationale toeristen. Hieronder lees je een vertaling/samenvatting van de regels zoals gesteld door de Canadese overheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten en reisvoorbereiding. Ga altijd uit van de informatie op de officiële Canadese overheidswebsite.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Heenreis: geen test nodig voor volledig gevaccineerden

Volledig gevaccineerden hoeven zich niet meer te laten testen om Canada via de lucht, over land of over water binnen te komen. Kinderen t/m 11 jaar hoeven niet te worden getest en voor hen is ook geen vaccinatiebewijs vereist. Dit geldt alleen indien ze met een gevaccineerde volwassene het land inreizen. Elke reiziger moet de ArriveCAN-app voor vertrek invullen. Lees hieronder wat volledig gevaccineerd betekent en wat de regels zijn voor kinderen.

Vrijstelling voor volledig gevaccineerde reizigers (vanaf 12 jaar oud)

Voor het reizen naar Canada is er een zogeheten 'fully vaccinated traveller exemption', die inhoudt dat je - als je aan bepaalde voorwaarden voldoet - onder andere bent vrijgesteld van het testen voor vertrek naar Canada. Je komt in aanmerking voor deze vrijstelling indien:

 • Je geen symptomen hebt van COVID-19
 • Je volledig gevaccineerd bent. Dit houdt in: gevaccineerd bent met twee doses van een geaccepteerd vaccin of een combinatie daarvan. De goedgekeurde vaccins zijn de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca/COVISHIELD en Janssen/Johnson & Johnson. Voor Janssen volstaat één dosis. Heb je corona gehad en daarom maar één vaccin gehad? Scroll naar onderen voor meer info
 • Je je laatste dosis minimaal 14 dagen geleden hebt gehad (gerekend met de dag dat je Canada binnenkomt). Daarnaast is er geen 'houdbaarheidsdatum': de datum van de laatste vaccinatie doet er verder niet toe.
 • Je een Engelstalig vaccinatiebewijs hebt geüpload in de ArriveCAN app (hierover verderop meer)
 • Je voldoet aan de andere gestelde vereisten, zie hieronder

Aanvullende regels en vereisten

 • Registratie via de ArriveCAN app. Installeer deze app en doorloop de gestelde vragen. Een uitgebreide uitleg vind je hier. Bij voltooiing krijg je een bewijs van ArriveCAN. Dit moet je tonen op je telefoon en/of geprint, anders word je niet toegelaten op de vlucht. De ArriveCAN app kan ook vragen om je quarantaineplan. Bedenk dus alvast hoe je veertien dagen in quarantaine kan en levensmiddelen en dergelijken bezorgd kan krijgen. Een camper kan geaccepteerd worden als geschikte quarantaine-locatie indien de camper zijn eigen badkamer, keuken, stromend water en voedselvoorraad heeft. De ArriveCAN app is pas in te vullen vanaf circa 72 uur voor vertrek. Tip: maak een screenshot van het bewijs dat je via de ArriveCAN app krijgt. Sommige vliegvelden hebben geen of slechte wifi, waardoor je de app misschien niet kunt gebruiken.
 • Steekproefgewijs testen bij aankomst (arrival test): Vanaf 19 juli blijft steekproefsgewijs testen bestaan. Iedereen, ook kinderen vanaf 5 jaar, kunnen steekproefgewijs worden getest bij aankomst. Mocht je zijn geselecteerd ontvangt je kort na aankomst in Canada een e-mail met de testuitnodiging. Het testen vindt plaats buiten de luchthaven en is op kosten van de Canadese overheid. Je hoeft niet te wachten op de uitslag en hoeft ook niet in quarantaine. Het kan ook voorkomen dat je tijdens je overstap in Canada getest moet worden. Je kunt dan wel je vervolgvlucht nemen, je hoeft niet te wachten op het testresultaat. Als dit een dusdanige vertraging oplevert en je mist hierdoor je aansluitende vlucht, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.
 • Hotels en faciliteiten: Op verschillende bestemmingen kan een verschillend beleid worden gevoerd. Houd er rekening mee dat hotels aanvullend beleid en beperkingen kunnen implementeren, zoals het laten zien van een vaccinatiebewijs en het dragen van gezichtsmaskers in openbare ruimtes.

Regels voor kinderen

De definitie van 'volledig gevaccineerd' is hetzelfde als voor volwassenen, zie bovenaan deze blog.

 • Kinderen t/m 11 jaar: geen vaccinatie-, quarantaine- en testverplichting
 • Jongeren van 12 t/m 17 jaar (volledig gevaccineerd): uploaden vaccinatiebewijs in ArriveCAN. Geen test of quarantaine vereist.

Meer informatie staat op de officiële Canadese overheidswebsite. Zie het kopje 'Children or dependents'.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs via coronacheck.nl

Heb je je vaccinaties buiten Canada gekregen, dan moet je je vaccinatiebewijzen uploaden in de ArriveCAN app. De gegevens moeten enkel in Frans, Engels zijn of een gecertificeerde vertaling in het Frans of Engels. Via https://coronacheck.nl kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van elke vaccinatie. De app vraagt om deze (twee) losse bewijzen afzonderlijk te uploaden. Hieronder leggen we de stappen uit om het pdf te genereren. Ook al heb je alles geüpload: Print je bewijs en neem het gele boekje en registratiekaart waarop beide vaccinaties staan, voor de zekerheid wél mee op reis in je handbagage en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt.

 • Open de website https://coronacheck.nl.
 • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
 • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
 • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
 • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
 • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.
 • Herhaal bovenstaande stappen, maar laat nu de taal op Nederlands staan. De Engelstalige versie gebruik je voor de ArriveCAN app

Coronacheck app

Het kan handig zijn je vaccinatiebewijs hier paraat te hebben. Als je deze app gebruikt, maar nog maar één QR-code ziet staan, dan moet je nogmaals je vaccinaties toevoegen. Klik op het plusje en daarna op 'Vaccinatiebewijs'. Log in met je DigiD en volg de stappen. Als je dit hebt gedaan en vervolgens naar het tabje Internationaal gaat, zie je daar 'Bekijk QR-codes'. Hier staan nu QR-codes voor elke vaccinatie. Als je op 'details' bovenaan klikt, zie je voor elke vaccinatie de Engelstalige gegevens.

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig), gele boekje, het bewijs van de ArriveCAN app en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Daarnaast moet elke reiziger de COVID-19 maatregelen volgen zoals door de provincie of territory opgelegd. Op luchthavens en aan boord van vluchten zijn mondmaskers verplicht (enkele uitzonderingen daargelaten).

Corona gehad en maar één vaccinatie gehad?

Canada vraagt om twee vaccinaties (m.u.v. Janssen), ook als je al eens corona hebt gehad en om die reden maar één keer gevaccineerd bent. In principe is er geen bezwaar om je in dit geval een tweede keer te laten vaccineren, ook als je eerste vaccinatie langer dan 12 tot 14 weken geleden is. Dit is het geadviseerde maximumaantal weken tussen twee vaccinaties. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de GGD. Leg wel je situatie uit. Heb je vragen over de tweede vaccinatie of over het interval, dan bel je met de medische vaccinatielijn van het RIVM, telefoonnummer: 088-7674080. Zij adviseren jou over een tweede vaccinatie en kunnen de afspraak voor je inplannen.

Van de VS naar Canada over land en andersom

VS naar Canada: Steek je met de auto/camper de grens over naar Canada, dan gelden dezelfde regels voor binnenkomst per vliegtuig. Dus ben je volledig gevaccineerd: geen test vereist, enkel de ArriveCAN app invullen. Laat ook je vaccinatiebewijs zien. Kijk op de website van de Canada Border Services Agency (CBSA).

Canada naar VS: Voor de grensoversteek per auto/camper is geen test nodig, wel een vaccinatiebewijs (indien 18 of ouder) en een mondeling attest. Bekijk de regels op de website van US Customs & Border Protection. Je kunt de tool Travel Assessment op de site van het CDC gebruiken om dit te checken. Lees ook onze blog over inreisregels voor de VS

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Canada ontzegd (omdat je bijvoorbeeld niet gevaccineerd bent). Je kunt niet aan boord van je vlucht en/of krijgt een boete bij aankomst.

Terugreis Nederland

Voor mensen die naar Nederland reizen is vanaf 23 maart de verplichting vervallen om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5.

Terugreis naar Nederland - overstap in Europa/UK

Voor reizigers die een overstap maken in Londen, zijn geen extra maatregelen van kracht. (7 januari 2022) Lees meer alle informatie op de website van de Britse overheid.

Andere landen: Bij een overstap of aankomst in Duitsland zijn geen aanvullende maatregels verplicht.

Blijf up to date: Lees goed de informatie die je van je luchtvaartmaatschappij ontvangt. Zij hebben info over de meest actuele reisvoorwaarden. Heb je geen specifieke info gekregen, kijk dan op de website van de luchtvaartmaatschappij of vraag het ruim voor vertrek na bij je luchtvaartmaatschappij en/of het vliegveld waar je overstapt. Wij proberen natuurlijk ook up to date te blijven en jou op tijd te informeren, maar dit blijkt wegens de snel veranderende regelgeving soms lastig. Een handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Vul de gevraagde gegevens in en je krijgt uitgebreide info. Let op, ook hier kunnen geen rechten aan worden ontleend, maar het is een goed startpunt. Deze info blijkt bijvoorbeeld al vollediger en actueler dan die van de Rijksoverheid.

Vragen, meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien. Ga altijd uit van de officiële overheidswebsites! Die informatie is leidend. Op de Canadese overheidswebsite (https://travel.gc.ca/travel-covid) heeft de Canadese overheid alle informatie verzameld over de vereisten voor reizigers. Wij hebben niet meer informatie dan de informatie die via dit officiële kanaal te vinden is. Kom je er niet uit, dan raden we je aan om contact op te nemen met de Canadese overheid. Gaan de vragen over de inreisvoorwaarden, dan kun je bellen naar 1-800-461-9999 of het contactformulier invullen van de Canada Border Services Agency.

Disclaimer

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen en vormt slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Canadese overheid. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie. Wij besteden de grootste zorg aan onze informatie, maar regels kunnen veranderen. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten, vaccinaties, covid-testen, et cetera. Kijk zelf op officiële pagina's zoals canada.ca voor de inreisvoorwaarden.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!