Canada open voor gevaccineerde reizigers

door Onze redactie wo 21 jul. 2021 16:00 bijgewerkt op di 8 mrt. 2022 8:20

Sinds 7 september 2021 is de Canadese grens open voor volledig gevaccineerde internationale toeristen. Hieronder lees je een vertaling/samenvatting van de regels zoals gesteld door de Canadese overheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten en reisvoorbereiding. Ga altijd uit van de informatie op de officiële Canadese overheidswebsite.

Info Corona-virus Noord-Amerika

Vrijstelling voor volledig gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar + 4 maanden

Voor het reizen naar Canada is er een zogeheten 'fully vaccinated traveller exemption', die inhoudt dat je - als je aan bepaalde voorwaarden voldoet - onder andere bent vrijgesteld van verplichte quarantaine, drie verplichte hotelovernachtingen en testen op dag 8. Je komt in aanmerking voor deze vrijstelling indien:

 • Je geen symptomen hebt van COVID-19
 • Je volledig gevaccineerd bent met twee doses van een geaccepteerd vaccin of een combinatie daarvan. De goedgekeurde vaccins zijn de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca/COVISHIELD en Janssen/Johnson & Johnson. Voor Janssen volstaat één dosis. Heb je corona gehad en daarom maar één vaccin gehad? Scroll naar onderen voor meer info
 • Je je laatste dosis minimaal 14 dagen geleden hebt gehad (gerekend met de dag dat je Canada binnenkomt)
 • Je een Engelstalig vaccinatiebewijs hebt geüpload in de ArriveCAN app (hierover verderop meer)
 • Je voldoet aan de andere gestelde vereisten, zoals de pre-entry test, zie hieronder

Aanvullende regels en vereisten

 • Pre-entry test. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten een COVID-19 testresultaat laten zien om Canada binnen te komen. Vanaf 28 februari 2022 mag dit naast een PCR- ook een antigeen-test zijn. De info op het testbewijs moet in het Engels zijn (of een gecertificeerde vertaling). Een antigeen-test mag niet ouder zijn dan 24 uur en bij een PCR-test geldt niet ouder dan 72 uur. voor de geplande vertrektijd. De volgende gegevens moet je op papier of digitaal kunnen laten zien: naam, geboortedatum, naam/adres van de testorganisatie, datum van de test, type test en testresultaat. Als je testresultaat nog altijd positief is omdat je een poos geleden corona had, dan moet je een positief testresultaat van 14 tot 180 dagen voor boarding laten zien. Dit bewijs moet bovendien aangeven dat je corona hebt gehad en volledig hersteld bent. Kijk voor meer informatie op de website van de Canadese overheid.
 • Registratie via de ArriveCAN app. Installeer deze app en doorloop de gestelde vragen. Een uitgebreide uitleg vind je hier. In de app wordt onder andere gevraagd om een vaccinatiebewijs én testresultaat in het Engels, Frans of een officiële vertaling (tezamen met het originele bewijs). Bij voltooiing krijg je een bewijs van ArriveCAN. Dit moet je tonen op je telefoon en/of geprint, anders word je niet toegelaten op de vlucht. Lees hieronder over het verkrijgen van een Engelstalig vaccinatiebewijs om te uploaden in de app. De ArriveCAN app kan ook vragen om je quarantaineplan. Bedenk dus alvast hoe je veertien dagen in quarantaine kan en levensmiddelen en dergelijken bezorgd kan krijgen. Een camper kan geaccepteerd worden als geschikte quarantaine-locatie indien de camper zijn eigen badkamer, keuken, stromend water en voedselvoorraad heeft. De ArriveCAN app is pas in te vullen enkele dagen voor vertrek, dit heeft te maken met het testresultaat dat niet ouder dan 72 uur mag zijn. Tip: maak een screenshot van het bewijs dat je via de ArriveCAN app krijgt. Sommige vliegvelden hebben geen of slechte wifi, waardoor je de app misschien niet kunt openen.
 • Testen bij aankomst (arrival test): Er wordt steekproefgewijs getest bij aankomst, op kosten van de Canadese overheid. Vanaf 28 februari 2022 geldt, dat je niet hoeft te wachten op de uitslag en ook niet in quarantaine. Op sommige momenten worden alle binnenkomende reizigers getest; hierover wisselen de berichten en hierover is geen voorspelling te doen. Het kan ook voorkomen dat je tijdens je overstap in Canada getest moet worden. Je kunt dan wel je vervolgvlucht nemen, je hoeft niet te wachten op het testresultaat. Als dit een dusdanige vertraging oplevert en je mist hierdoor je aansluitende vlucht, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij. Het kan helpen om je vooraf te registeren voor een Arrival Test. Lees meer onder het kopje Arrival tests op de website van de Canadese overheid.
 • Hotelovernachtingen: Op verschillende bestemmingen kan een verschillend beleid worden gevoerd. Houd er rekening mee dat hotels aanvullend beleid en beperkingen kunnen implementeren, zoals het laten zien van een vaccinatiebewijs en het dragen van gezichtsmaskers in openbare ruimtes.

Een Engelstalig vaccinatiebewijs via coronacheck.nl

Heb je je vaccinaties buiten Canada gekregen, dan moet je je vaccinatiebewijzen uploaden in de ArriveCAN app. De gegevens moeten enkel in Frans, Engels zijn of een gecertificeerde vertaling in het Frans of Engels. Via https://coronacheck.nl kun je een pdf genereren met een Engelstalig bewijs van elke vaccinatie. De app vraagt om deze (twee) losse bewijzen afzonderlijk te uploaden. Hieronder leggen we de stappen uit om het pdf te genereren. Ook al heb je alles geüpload: Print je bewijs en neem het gele boekje en registratiekaart waarop beide vaccinaties staan, voor de zekerheid wél mee op reis in je handbagage en zorg dat je deze altijd bij de hand hebt.

 • Open de website https://coronacheck.nl.
 • Scroll naar beneden en klik op de blauwe button met 'Maak papieren bewijs'.
 • Klik daarna rechtsboven in beeld op Taal: English.
 • Scroll naar onderen, zet het vinkje bij 'privacy statement' en klik op Next.
 • Klik dan op de bovenste regel: 'A vaccination certificate' en log in met je digi-d
 • Op deze pagina kun je nu een pdf downloaden. Sla het document op op je telefoon, mail het naar jezelf en print het ook uit.
 • Herhaal bovenstaande stappen, maar laat nu de taal op Nederlands staan. De Engelstalige versie gebruik je voor de ArriveCAN app

Coronacheck app

Met een recente update van de Coronacheck-app (oktober 2021) is het nu mogelijk om in de app je twee losse vaccinaties te tonen. Het kan handig zijn om ze hier paraat te hebben. Als je deze app gebruikt, maar nog maar één QR-code ziet staan, dan moet je nogmaals je vaccinaties toevoegen. Klik op het plusje en daarna op 'Vaccinatiebewijs'. Log in met je DigiD en volg de stappen. Als je dit hebt gedaan en vervolgens naar het tabje Internationaal gaat, zie je daar 'Bekijk QR-codes'. Hier staan nu QR-codes voor elke vaccinatie. Als je op 'details' bovenaan klikt, zie je voor elke vaccinatie de Engelstalige gegevens.

Meenemen op reis

Wij raden je aan om al je corona- en vaccinatiegerelateerde documenten mee te nemen op reis, in je handbagage. Zorg dat je alles zowel digitaal (opgeslagen op je telefoon en/of in je mailbox) als geprint altijd bij de hand hebt. Denk aan je vaccinatiebewijs (origineel en Engelstalig), je testresultaat (origineel en Engelstalig), gele boekje, het bewijs van de ArriveCAN app en de registratiekaart die je bij je laatste vaccinatie kreeg. Je moet namelijk overal en altijd een papieren of digitale versie kunnen tonen van je (vaccinatie)documenten. Je testresultaat moet je 14 dagen lang bewaren. Daarnaast moet elke reiziger de COVID-19 maatregelen volgen zoals door de provincie of territory opgelegd. Op luchthavens en aan boord van vluchten zijn mondmaskers verplicht (enkele uitzonderingen daargelaten).

Regels voor kinderen en ongevaccineerde volwassenen

Indien je niet volledig gevaccineerd bent en 12 jaar + 4 maanden of ouder bent, moet je in aanvulling op bovenstaande vereisten, 14 dagen in quarantaine. Je laat je testen op dag 1 en dag 8. Voor kinderen tot 12 jaar en 4 maand oud die niet gevaccineerd zijn, maar van wie de mede-reizigers (zoals ouders, stiefouders, voogd, begeleider) volledig gevaccineerd zijn en voldoen aan de inreisvoorwaarden, geldt dat zij niet 14 dagen in quarantaine hoeven. Voor hen gelden wel strikte gedragsregels, waaronder het vermijden van groepen. Zij moeten zich bovendien laten testen op dag 1 en dag 8. Dit testen hoeft niet indien het kind jonger dan 5 jaar is. Meer informatie staat op de officiële Canadese overheidswebsite. Zie het kopje 'Travelling with children or dependents who are not fully vaccinated'. Daar staat onder andere deze factsheet.

Corona gehad en maar één vaccinatie gehad?

Canada vraagt om twee vaccinaties (m.u.v. Janssen), ook als je al eens corona hebt gehad en om die reden maar één keer gevaccineerd bent. In principe is er geen bezwaar om je in dit geval een tweede keer te laten vaccineren, ook als je eerste vaccinatie langer dan 12 tot 14 weken geleden is. Dit is het geadviseerde maximumaantal weken tussen twee vaccinaties. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de GGD. Leg wel je situatie uit. Heb je vragen over de tweede vaccinatie of over het interval, dan bel je met de medische vaccinatielijn van het RIVM, telefoonnummer: 088-7674080. Zij adviseren jou over een tweede vaccinatie en kunnen de afspraak voor je inplannen.

Van de VS naar Canada over land en andersom

VS naar Canada: Het lijkt erop dat er precies dezelfde regels gelden voor binnenkomst per vliegtuig en per auto/camper. Dus de ArriveCAN app invullen en een negatieve PCR-test kunnen tonen, samen met je vaccinatiebewijs. Kijk op de website van de Canada Border Services Agency (CBSA) en lees de info hierboven.

Canada naar VS: Hier lijkt geen test nodig, wel een vaccinatiebewijs (indien 18 of ouder) en een mondeling attest. Bekijk de regels op de website van US Customs & Border Protection en lees onze blog over inreisregels voor de VS.

Als je niet voldoet aan de vereisten

Dan word je de toegang tot Canada ontzegd. Je kunt niet aan boord van je vlucht en/of krijgt een boete bij aankomst.

Terugreis Nederland: Testplicht reizigers van buiten de EU/Schengen

Testverplichting: Canada is sinds 20 januari een zeerhoogrisicogebied ZONDER zorgwekkende virusvariant, zie de lijst van de Rijksoverheid. Dit houdt in dat reizigers van 12 jaar en ouder uit dit type landen buiten de EU/Schengen alleen naar Nederland mogen reizen als ze een negatieve testuitslag bij zich hebben. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Het testbewijs is van een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Alle op dit moment beschikbare informatie vind je op: deze pagina van de Rijksoverheid.
Quarantaine: Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden (waar de VS en Canada op dit moment onder vallen) hoeven niet meer verplicht in quarantaine.

Waar kan ik me laten testen?

Kies het land van vertrek hier.
- Voor info over testlocaties in de VS wordt verwezen naar het U.S. Department of Health & Human Services
- Voor info over testlocaties in Canada wordt verwezen naar de website van KLM (scroll naar onder)

De regels voor terugkeer naar Nederland kunnen wijzigen. Check de meest recente voorwaarden op https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/ (klik op de button 'Check mijn reis' en volg de stappen). Een tweede handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Deze blijkt vaak beter up to date dan die van onze Rijksoverheid.

We raden je aan alvast voor vertrek uit Nederland een plek op een testlocatie te reserveren en niet pas ter plaatse. Dit om te voorkomen dat alle plekken vol zitten en er alleen dure, moeilijk bereikbare testlocaties overblijven.

Terugreis naar Nederland - overstap in Europa/UK

Voor reizigers die een overstap maken in Londen, zijn geen extra maatregelen van kracht. (7 januari 2022) Lees meer alle informatie op de website van de Britse overheid.

Andere landen: Bij een overstap in Duitsland of Zwitserland is op dit moment (15 december 2021) zijn geen aanvullende eisen, behalve de test die Nederland per 22 december verplicht stelt. Dit kan echter elk moment wijzigen. Reis je via Portugal? Dan moet je voor vertrek in de VS of Canada een test doen!

Blijf up to date: Lees goed de informatie die je van je luchtvaartmaatschappij ontvangt. Zij hebben info over de meest actuele reisvoorwaarden. Heb je geen specifieke info gekregen, kijk dan op de website van de luchtvaartmaatschappij of vraag het ruim voor vertrek na bij je luchtvaartmaatschappij en/of het vliegveld waar je overstapt. Wij proberen natuurlijk ook up to date te blijven en jou op tijd te informeren, maar dit blijkt wegens de snel veranderende regelgeving soms lastig. Een handige tool voor het checken van de regels is de tool van Traveldoc. Vul de gevraagde gegevens in en je krijgt uitgebreide info. Let op, ook hier kunnen geen rechten aan worden ontleend, maar het is een goed startpunt. Deze info blijkt bijvoorbeeld al vollediger en actueler dan die van de Rijksoverheid.

Vragen, meer informatie en updates

Wij proberen deze blog up to date te houden en jou van de meest recente en belangrijkste informatie te voorzien. Ga altijd uit van de officiële overheidswebsites! Die informatie is leidend. Op de Canadese overheidswebsite (https://travel.gc.ca/travel-covid) heeft de Canadese overheid alle informatie verzameld over de vereisten voor reizigers. Wij hebben niet meer informatie dan de informatie die via dit officiële kanaal te vinden is. Kom je er niet uit, dan raden we je aan om contact op te nemen met de Canadese overheid. Gaan de vragen over de inreisvoorwaarden, dan kun je bellen naar 1-800-461-9999 of het contactformulier invullen van de Canada Border Services Agency.

Disclaimer

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen en vormt slechts een samenvatting/vertaling van de informatie van de Canadese overheid. Tioga Tours BV aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele fouten in deze informatie. Wij besteden de grootste zorg aan onze informatie, maar regels kunnen veranderen. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten, vaccinaties, covid-testen, et cetera. Kijk zelf op officiële pagina's zoals canada.ca voor de inreisvoorwaarden.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!